i

Oι περιοχές NATURA δεν είναι για τα πανηγύρια. Ανοικτή επιστολή

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας εκφράζει την ριζική αντίθεση για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Κέρκυρας για παραχώρηση χώρου που ανήκει την περιοχή NATURA Αλυκές Λευκίμμης και στο ΚΠΕ Κέρκυρας, στην Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμμης, για να κάνει εκεί το πανηγύρι της.

Η υπ αρ. 172 / 19-7-2011 απόφαση παραχώρησης του χώρου από την Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να έχει εκτελεστική ισχύ, διότι από διοικητικής άποψης, η περιοχή δεν ανήκει στην δικαιοδοσία του Δήμου. Η δικαιοδοσία για την χρήση του χώρου ανήκει στο Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα και με σύμβαση που υπεγράφη την 7 Αυγούστου του 2009 μεταξύ της Δημοτικής Αρχής Δήμου Λευκιμμαίων και του τότε ΥΠΕΘ.

Η όχληση την οποία το πανηγύρι αυτό θα προκαλούσε εάν γινόταν είναι μεγάλη, δεδομένου ότι:

1) Η ηχορύπανση με δυνατή μουσική απαγορεύεται αυστηρά στις περιοχές NATURA διότι σε μεγάλη απόσταση προκαλεί διαταραχές στην άγρια ορνιθοπανίδα (η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 επειδή είναι προστασίας ΖΕΠ και Corine).

2)Η οπτική ρύπανση επίσης ενοχλεί την άγρια ορνιθοπανίδα διώχνει μακριά τα προστατευόμενα και υπό εξαφάνιση είδη και αποσυντονίζει τις ισορροπίες της διαβίωσής τους.

2) Η φέρουσα ικανότητα για οποιαδήποτε δραστηριότητα (ακόμη και νόμιμη, από αυτές που επιτρέπονται στις περιοχές NATURA) είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη προσέλευση ανθρώπων στην περιοχή (επιτρέπεται περίπου 10 φορές ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ συγκέντρωση ανθρώπων από την αναμενόμενη προσέλευση σε ένα τέτοιο πανηγύρι).

3) Στους χώρους αυτούς που ανήκουν στο ΚΠΕ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ο χώρος προορίζεται για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Γι αυτό άλλωστε παραχωρήθηκε στο ΥΠΔΒΜΘ.

Προφανώς δεν το ενθυμείστε, ή δεν το γνωρίζετε, αλλά οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι αντίστοιχες δραστηριότητες όπως μουσικά φεστιβάλ που άρχισαν να γίνονται κάποτε στην άλλη περιοχή NATURA της Νότιας Κέρκυρας, στην λιμνοθάλασσα Κορισσίων καταργήθηκαν εντελώς μετά την ένταξή τους στο δίκτυο προστασίας Φύση 2000,  ακριβώς για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Ως εκ τούτου:

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να ανακαλέσει την «απόφασή» παραχώρησης του χώρου η οποία έτσι και αλλιώς δεν έχει εκτελεστική ισχύ, διότι δεν έχει δικαιοδοσία επί του χώρου.

Καλούμε την Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμμης να σταματήσει την διεκδίκηση του χώρου για αυτή την χρήση και να μην παραπληροφορεί την Δημοτική Αρχή.

Καλούμε την δ/νση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση στην Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμμης

την χρήση του χώρου για πανηγύρι.

Καλούμε τους τοπικούς φορείς και συλλόγους της Λευκίμμης να επέμβουν για την προστασία της περιοχής NATURA Αλυκών Λευκίμμης και των χώρων του ΚΠΕ Κέρκυρας.

Αντί αυτού, προτείνουμε στην Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμμης να ζητήσει παραχώρηση της παρακείμενης περιοχής του αιωνόβιου Ελαιώνα της Λευκίμμης για να κάνει εκεί το πανηγύρι. Ο χώρος είναι άριστος για τον σκοπό αυτό και ουδεμία όχληση θα προκαλέσει.

Επίσης παρακαλούμε το Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τις ενέργειές τους για την διασφάλιση της αρτιότητας του χώρου του ΚΠΕ.

 

Το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter