i

Αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δευτέρα, 09 Νοέμβριος 2009 14:46

Ο Γιάννης Ραγκούσης ολοκληρώνει τον νέο «Καποδίστρια», για να εφαρμοστεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010.Αντιμέτωπος με... βουνό προβλημάτων, το νέο αφεντικό του πρώτου τη τάξει υπουργείου προσπαθεί να βάλει τάξη, αρχής γενομένης από τον «Καποδίστρια ΙΙ».

Ξεκινώντας από καλή αφετηρία, καθότι ο ίδιος είναι άνθρωπος της αυτοδιοίκησης (τ. δήμαρχος Πάρου), ο κ. Ραγκούσης έχει, ωστόσο, έναν δυσεπίλυτο γρίφο να επιλύσει: να φέρει καλά αποτελέσματα με χρονικό ορίζοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο σε ένα θέμα που μπορεί να συνοδευτεί από τοπικού χαρακτήρα εκρήξεις - αυτές είναι οι πτυχές του σύνθετου προβλήματος.

Τριβές και παρατράγουδα
Διαψεύδοντας τα σενάρια που ήθελαν να παρατείνεται η θητεία των σημερινών δημάρχων, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του) δεσμεύτηκε για εφαρμογή του νέου «Καποδίστρια» από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010. Στόχος, 350 ισχυροί δήμοι (ή λίγοι περισσότεροι), από τους 1.034 που είναι σήμερα, με βάση και τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ραγκούσης, ενθυμούμενος τα παλαιότερα... παρατράγουδα (βλ. Βραχάσι), θα ζητήσει από τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν εκείνες πώς θα ονομαστεί ο νέος τους δήμος. Αυτός δεν θα είναι, ασφαλώς, ο μοναδικός σκόπελος, καθώς εκατοντάδες δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που θα απολέσουν θέσεις και προνόμια είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν. Για την άρση των όποιων διαφωνιών, πάντως, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Ιπποκράτους, υπό τον νέο της γραμματέα και διάδοχο του Γ. Ραγκούση, τον Σωκράτη Ξυνίδη.

Αυτονόητο είναι ότι από το μοντέλο της συνένωσης δήμων δεν θα εξαιρεθούν τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ προς... κατάργηση βαίνουν και 120 κοινότητες. Επίσης, ένα ειδικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών είναι η συνένωση των δήμων της Θράκης, με δεδομένη την ύπαρξη της μειονότητας στην περιοχή.

Ένα σημείο, πάντως, που εκτιμάται πως θα προκαλέσει την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, που προβλέπει εκλογή από τον α΄ γύρο με 42%. Σύστημα που λειτούργησε υπέρ «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών, την ώρα που οι «πράσινοι» αντίπαλοί τους διαχρονικά προσέβλεπαν στις ψήφους των σχηματισμών της παραδοσιακής Αριστεράς στον β΄ γύρο.

Ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ υπουργείου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το... μαχαίρι που θα μπει στις δαπάνες τους. «Δεν είναι δυνατόν να εξαιρούνται οι ΟΤΑ, ιδίως σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από τον δραστικό περιορισμό εξόδων» είχε πει χωρίς περιστροφές ο κ. Ραγκούσης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με την προσθήκη «είναι μείζον θέμα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, για κάθε Έλληνα φορολογούμενο, να μπει σταδιακά τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων της χώρας».

Και έχει σημασία που το λέει ο συγκεκριμένος πολιτικός, καθώς είχε πετύχει το ακατόρθωτο όταν ήταν δήμαρχος Πάρου, να είναι δηλαδή κερδοφόρος ο δήμος. Η άλλη βασική καινοτομία του «Καποδίστρια ΙΙ» αφορά στον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης: αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα αντικαταστήσουν τις σημερινές νομαρχίες, που θα συνεχίσουν να υπάρχουν μόνο ως διοικητικές μονάδες της περιφέρειας. Στο πλευρό του νέου υπουργού έχει ήδη πιάσει δουλειά επιστημονική επιτροπή «για τη νέα αρχιτεκτονική στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση».

Σε αυτή συμμετέχουν ο επ. καθηγητής Δικαίου - Διοίκησης Χαράλαμπος Ανθόπουλος, ο οικονομολόγος Ράλλης Γκέκας, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θανάσης Καταρτζής, ο λέκτορας Διοικητικής Επιστήμης Χαράλαμπος Κουταλάκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής Θεόδωρος Χατζηπαντελής και ο αν. καθηγητής Περιφερειακής Διοίκησης - Αυτοδιοίκησης Νίκος Χλέπας.

Δικαιώματα στους μετανάστες

Μία άλλη κυβερνητική εξαγγελία που αναμένεται να προκαλέσει έναν μικρό... (πολιτικό) σεισμό είναι τα δικαιώματα που θα δοθούν στους μετανάστες, εξαγγελία με φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ήδη από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σχεδιάζει να χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών στη δεύτερη γενιά μεταναστών, αλλά και στους μετανάστες που έχουν συμπληρώσει 5ετή διαμονή στη χώρα. Μέτρο που πολλοί πιστεύουν ότι θα ευνοήσει εκλογικά το κυβερνών κόμμα.

Ενώ ήδη ανακοινώθηκε, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Αν, πάντως, η παροχή δικαιωμάτων στους μετανάστες είναι ο ένας πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής, ο άλλος αποτυπώνεται στη φράση «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση», λόγω και της κυρίαρχης αντίληψης που έχει δημιουργηθεί στο θέμα. Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας πράξη τον... τίτλο του (σ.σ.: υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ήταν ο πρώτος που υλοποίησε τη θετική, χωρίς αμφιβολία, αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με τη δημοσιοποίηση της νέας διάταξης για τα κρατικά αυτοκίνητα. Σύνθημά του; «Ό,τι δεν είναι απόρρητο ή δεν θίγει προσωπικά δεδομένα, στο διαδίκτυο!».

Κομβικό, επίσης, ρόλο στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αποκτά στο εξής το ΑΣΕΠ, με αναβαθμισμένο, αυτονόητα, ρόλο. «Όλες, ανεξαιρέτως, οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται με την ευθύνη και την εποπτεία του ΑΣΕΠ» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης. Για παράδειγμα, ακόμη και η επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ, με ενιαία διαδικασία για όλο το Δημόσιο. Το ΑΣΕΠ αναμένει, ωστόσο, την ενίσχυσή του σε επίπεδο υποδομής και στελέχωσης...

Το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει, επιπλέον, την, μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, δυνατότητα υπαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων στο νομικό πρόσωπο γενικά του Δημοσίου, και όχι κάθε υπουργείου χωριστά.

Η εικόνα του Γ. Παπανδρέου με σηκωμένα μανίκια ήταν καλό επικοινωνιακό εύρημα. Στην περίπτωση, όμως, του στενότερου συνεργάτη του, του Γιάννη Ραγκούση, είναι και πραγματικότητα.

Φιλοδοξία, τέλος, της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι η παροχή όλων των υπηρεσιών μέσω των ΚΕΠ - στόχος που μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί, μετά την απόλυση των χιλιάδων ατόμων που εργάζονταν υπό καθεστώς stage, πολλά από τα οποία απασχολούνταν σε συναφείς υπηρεσίες

(Πηγή: http://www.citypress.gr/freesunday/index.html, Ημερομηνία Δημοσίευσης 1/11/09)

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter