i

Μνημόνιο συνεργασίας Ο.Τ.Α. & ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ
Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2011 19:06
Το Μνημόνιο συνεργασίας με τους Ο.Τ.Α. που προτείνει το ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει στόχο την πληρέστερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για την  μόχλευση του ενδιαφέροντος, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την εκπόνηση και υλοποίηση προτάσεων, την ένταξη τους σε επιχειρησιακά προγράμματα καθώς και την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για την πολλαπλασιαστικότητα των αποτελεσμάτων.
Παρατείθεται το πλήρες κείμενο

 

Στ ............... σήμερα, .................................. ο συμβαλλόμενος Δήμος .......................... και ο Κρατικός Οργανισμός για τον Εθελοντισμό Έργο Πολιτών συναποδέχονται και συνυπογράφουν το παρακάτω Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της συμβολής του Εθελοντισμού στην οικοπροστασία του αστικού περιβάλλοντος, την οικοανάπτυξη και με όραμα για πράσινες πόλεις και πράσινους δήμους με τη συνδρομή της Κοινωνίας Πολιτών.

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την ανάγκη αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των κλιματικών αλλαγών της μεγάλης έλλειψης πράσινου τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

2. Την ανάγκη για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του πράσινου σε συνεργασία με τους ενεργούς πολίτες και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

3. Την διεθνή πρακτική με την Διακήρυξη για Πράσινες Πόλεις - Παγκόσμια Δέσμευση Δημάρχων, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών όπου 50 δήμαρχοι εκ των μεγαλυτέρων χωρών του κόσμου υπέγραψαν στο San Francisco την «Διακήρυξη για Πράσινες Πόλεις» και ανέλαβαν την πρωτοβουλία και τη δέσμευση για μια σειρά σημαντικών δράσεων για την περίοδο 2005 - 2012.

4. Προγράμματα που ανταποκρίνονται στην αστική οικολογία, βάσει της οποίας τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια παγκόσμια κίνηση, η οποία επιζητεί να δημιουργηθούν οικολογικές πόλεις σε ισορροπία με την φύση.

5. Και εν γένει τις ευεργετικές επιπτώσεις από την συμμετοχή των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε αυτή την διαδικασία, που θεωρείται προπομπός καινοτομιών για το Περιβάλλον.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη:

Την πρόθεση των Ο.Τ.Α. και του «Έργου Πολιτών» για θεσμική συνεργασία στη βάση που αναπτύσσεται ήδη μέσα από τις Εκθέσεις Περιβάλλοντος στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ», στα παρακάτω πεδία και θεματικές:

1. Πράσινη Πόλη

2. Ενέργεια, και κλιματικές αλλαγές

3. Διαχείριση του νερού

4. Πράσινα και κλιματικά κτίρια

5. Ανακύκλωση

6. Δάση- φυσικό περιβάλλον - Βιοποικιλότητα

7. Περιβάλλον-Υγεία

8. Πράσινη επιχειρηματικότητα

9. Μεταφορές

Αναγνωρίζουν από κοινού ότι:

Σκοπός του παρόντος είναι μια ισχυρή μόχλευση του ενδιαφέροντος, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, με βάση την εκπόνηση και υλοποίηση ρεαλιστικών προτάσεων και ένταξη τους στα επιχειρησιακά προγράμματα των αρμόδιων υπουργείων, αλλά και στα επιχειρησιακά των Ο.Τ.Α. για άμεσα αποτελέσματα στο περιβάλλον των Ο.Τ.Α

Η συνεργασία των Ο.Τ.Α. σε επίπεδο προγραμματισμού μαζί με τον Κρατικό Οργανισμό για τον Εθελοντισμό, Έργο Πολιτών, στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πολλαπλασιαστικότητα των αποτελεσμάτων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο

πρόγραμμα δημοσιότητας και επικοινωνιακών γεγονότων και συμμετοχής των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.

Συμφωνούν να συνεργαστούν στα παρακάτω:

1. Ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας των ΟΤΑ και των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και την εφαρμογή πιλοτικών σχεδίων εθελοντικής και περιβαλλοντικής δράσης.

2. Ανάπτυξη του θεσμού των Εκθέσεων Περιβάλλοντος στους ΟΤΑ με βάση τη συνεργασία Μ.Κ.Ο και Έργου Πολιτών.

3. Τη δημιουργία προγραμματικών συμβάσεων με Ο.Τ.Α., Έργο Πολιτών και Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.

4. Την οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος αξιοποιώντας τα Χρηματοδοτικά Μέσα που υπάρχουν.

5. Τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών οικοσυστημάτων.

6. Την υποστήριξη και συνεργασία με τα γραφεία εθελοντισμού των Ο.Τ.Α. για θεματικές δράσεις για το περιβάλλον με στόχο την εκπαίδευση στελεχών που καλούνται να οργανώσουν και να εφαρμόσουν σχετικές πολιτικές.

Τα μέρη συναποδέχονται ειδικότερα τα εξής:

1. Με βάση το Μνημόνιο, οι Ο.Τ.Α. και το Έργο Πολιτών αναλαμβάνουν την επίβλεψη, το συντονισμό και τον έλεγχο της υλοποίησης των προαναφερόμενων προτάσεων.

2. Το Έργο Πολιτών και οι Ο.Τ.Α. αναλαμβάνουν από κοινού την οργάνωση των δράσεων καθώς και την προώθηση της επικοινωνίας.

3. Το Έργο Πολιτών αναλαμβάνει την ενημέρωση και την ενεργοποίηση των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών που συμμετέχουν στις δράσεις και συμβάλλει με την οργανωτική δομή στήριξης, την τεχνογνωσία και την εμπειρία του Οργανισμού και των συνεργαζομένων Μ,Κ,Ο με αυτόν.

Οι Ο.Τ.Α. συμβάλλουν με την παροχή της υλικοτεχνικής υποδομής και των όποιων δυνατοτήτων προκύπτουν μέσα από το θεσμικό τους ρόλο.

Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το παρόν Μνημόνιο, τα δύο μέρη συστήνουν Επιτροπή Παρακολούθησης και Συντονισμού, η οποία θα αναλάβει την παρακολούθηση των δράσεων για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου και την υποβολή ετησίων εκθέσεων προόδου προς τα συμβαλλόμενα μέρη

Και δηλώνουν ότι:

Θα προχωρήσουν στην σύνταξη σχεδίου δράσεων, δημιουργώντας ένα οδηγό για τον προγραμματισμό των περαιτέρω δράσεων και γνωστικό «εργαλείο» για την υποβολή προτάσεων και προγραμμάτων.

Επίσης, το παρόν μνημόνιο δεν είναι περιοριστικό και είναι ικανό να ισχύσει και για άλλους τομείς της εθελοντικής δράσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών κατόπιν σχετικών επί μέρους συνεννοήσεων μεταξύ των συμβαλλομένων.

Το παρόν Μνημόνιο τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών. Η διάρκεια ισχύος ορίζεται να είναι............και θα υπόκειται σε ετήσια αξιολόγηση από τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τα οριζόμενα του παρόντος.

ΠΗΓΗ: http://www.ergopoliton.gr

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter