i

Bios Coop
Σάββατο, 09 Νοέμβριος 2013 21:41

Γράφει ο Άρης Χατζηνικολάου

Το Βίος Coop αποτελεί μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και αφορά τη δημιουργία ενός σούπερ-μάρκετ με φθηνά προϊόντα τοπικής παραγωγής, βιολογικά και χωρίς μεσάζοντες. Μια συνεργατική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με μετόχους τον καθένα από εμάς. Στα πλαίσια της εξεύρεσης δημιουργικών λύσεων αντί στείρας γκρίνιας και αντίδρασης.

Σκοπός του συνεταιρισμού

biosΣκοπός του Βίος Coop είναι η δημιουργία ενός συνεταιριστικού καταστήματος με ποιοτικά αλλά και φτηνά προϊόντα, όσο το δυνατόν περισσότερο προερχόμενα από συνεταιρισμούς αγροτών αλλά και μεμονωμένους παραγωγούς. Η ποιότητα θα διασφαλίζεται μέσω της έμφασης που δίνεται στην ποιοτική τροφή, δηλαδή σε προϊόντα που δεν έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και δεν προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Παράλληλα με την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής, θα διασφαλίζονται και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων. Παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, τα προϊόντα θα έρχονται στο ράφι μέσα από την άμεση σχέση και συνεργασία με τους παραγωγούς. Αυτά, σε συνδυασμό με τον συνεταιριστικό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του σούπερ μάρκετ που θα ανήκει ολοκληρωτικά στα μέλη του, καθιστούν το εγχείρημα σημαντικό, πρωτότυπο, ελπιδοφόρο αλλά και πρώτης προτεραιότητας. Το να θέλει κανείς να παρέμβει στην ποιότητα της τροφής του, μια ποιότητα που έχει υποβαθμιστεί εντελώς εξαιτίας της κερδοσκοπίας, είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από πολίτες πραγματικά ενεργούς.

Επιχειρηματικό σχέδιο

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο του συνεταιρισμού, πέρα από το χαμηλότερο κόστος του «καλαθιού» των τροφίμων και την υψηλή ποιότητα, σημαντική και δυναμική παράμετρος είναι η επιστροφή των όποιων κερδών του Βίος Coop στα μέλη του και στην τοπική κοινωνία, με τρόπο που προβλέπει το Καταστατικό και αποφασίζει η Γενική Συνέλευση. Πριν ένα περίπου χρόνο, οι πρώτοι 100 μέτοχοι συγκρότησαν τον καταναλωτικό συνεταιρισμό και σήμερα υπάρχουν περίπου 275 μέλη με 290 μερίδες. Ο στόχος είναι να αυξηθούν τα μέλη στα 300 με 500-600 μερίδες των 150€, ώστε να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Το συνεταιριστικό παντοπωλείο Βίος Coop θα λειτουργεί με βάση τις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας. Η προμήθεια τοπικών και εγχώριων, κατά προτίμηση, προϊόντων και υπηρεσιών εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής, προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αντίστοιχης παραγωγής. Παράλληλα επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών των μελών του αλλά και όλων των πολιτών ως προς αγαθά και υπηρεσίες, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τιμές όσο γίνεται πιο χαμηλές αλλά και πιο δίκαιες για τους παραγωγούς.

Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια;

  • Για να δημιουργηθεί επιτέλους ένα δυναμικό καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα
  • Για να απολαμβάνουμε ποιοτικά, τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες και σε χαμηλές τιμές (στο δικό μας σούπερ μάρκετ)
  • Για να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς παραγωγών και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς (άμεση σχέση παραγωγού καταναλωτή)

Πολλοί από εμάς νιώθουμε απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας και έχουμε κατά κάποιον τρόπο «βουλιάξει» στην απραγία. Αν τέτοια μικρά εγχειρήματα όπως το Βίος Coop αρχίσουν να πετυχαίνουν και να πηγαίνουν καλά, αυτό θα αποτελέσει έναυσμα και για άλλες προσπάθειες και θα δώσει θάρρος σε πολλούς. Και τότε ίσως αλλάξουν κάποια πράματα.

Το μόνο ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι το ΠΟΤΕ θα λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα Βίος Coop. Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς!

Στην ιστοσελίδα του Βίος Coop μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. αλλά και να συζητήσετε αυτοπροσώπως με την επιτροπή στη Δελφών 48, καθημερινά 19:00-21:00. Μπορείτε να βρείτε το Βίος Coop και στο facebook.

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος