i

Οι περίοικοι και οι Αθηναίοι πολίτες θα ξαναζωντανέψουν το Πεδίο του Άρεως
Τετάρτη, 23 Μάρτιος 2016 15:10

Square in Pedion tou Areos

Το πεδίο του Άρεως είναι ένας μοναδικός φυσικός χώρος πρασίνου και αναψυχής για την αθηναϊκή κοινωνία, ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό στο κέντρο της πρωτεύουσας που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια, ένας υποβαθμισμένος χώρος, παραμελημένος και αναξιοποίητος. Το πάρκο αυτό όπως είναι γνωστό ανήκει Περιφέρεια Αττικής.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων καμιά δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος της φύλαξης και λειτουργίας του πάρκου σε μια περίοδο μάλιστα περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. 
Αυτό όμως που δεν μπορεί να κάνει μόνη της η πολιτεία, μπορεί να γίνει με την συμμετοχή της κοινωνίας και τους πολίτες. Δηλαδή σε συνεργασία με τις οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των ενεργών συλλογικοτήτων και των δομών αλληλεγγύης της πόλης στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Υπάρχουν πόροι και κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που μένουν αδρανείς και αναξιοποίητοι, τους οποίους μόνο τέτοιες κοινωνικές συλλογικότητες και συνεργασίες μπορούν να αξιοποιήσουν.
Ενδεικτικές δράσεις του πάρκου θα μπορούσαν να είναι:
• Στήριξη – προβολή καλλιτεχνικής δημιουργίας νέων δημιουργών
• Εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων της Αττικής (γιορτές χοροί, μουσική, θεατρικά)
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιωματική μάθηση
• Δημιουργική απασχόληση παιδιών, υπερηλίκων, ατόμων με αναπηρίες
• Συμβουλευτική και δικτύωση ανέργων
• Αθλητικές εκδηλώσεις (αγώνες δρόμου, ποδηλατοδιαδρομές, skate)
• Κοινωνικό εστιατόριο – κοινωνικό καφενείο
• Κοινωνικές δομές αλληλεγγύης-και μη χρηματικές ανταλλαγές

• Eiδικότερα η αξιοποίηση του Πεδίου του Άρεως ως θεματικού πάρκου πολιτιστικών εκδηλώσεων και καθιέρωση έκθεσης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής δράσης μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και ως τόπος έκθεσης και παρουσίασης καλών πρακτικών από όλη την Ελλάδα και την Ε.Ε.

• Έτσι μπορεί η παρούσα αρνητική εικόνα της εγκατάλειψης του πάρκου να αλλάξει και να γίνει ζωντανή, φιλόξενη και διάπλατα ανοικτή προς τους πολίτες. Το πάρκο που αποτέλεσε διαχρονικά σημείο πολιτιστικών συναντήσεων μπορεί να ξαναγίνει το πάρκο που να ανήκει πραγματικά και ουσιαστικά σε όλους τους πολίτες.

Γιάννος Παπαϊωάννου

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter