i

Κοινωνική οικονομία - Μια δεύτερη ευκαιρία απασχόλησης των ΑμεΑ

Μια σημαντική παράμετρος, που επηρεάζει τις προοπτικές απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, είναι η μη επαρκής ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Με δεδομένη την αδυναμία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να προσφέρει απασχόληση σε όλο το εργατικό δυναμικό, η ανάγκη για ανάπτυξη του τρίτου τομέα της οικονομίας, αποτελεί για την ελληνική πραγματικότητα ζήτημα μείζονος σημασίας.

 

Οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας που εφαρμόζουν επιχειρηματικές αρχές για την επίτευξη των εταιρικών και κοινωνικών τους στόχων, αντιπροσωπεύουν στην Ε.Ε. σχεδόν το 8% των θέσεων εργασίας του Ιδιωτικού Τομέα, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας (Πράσινη Βίβλος για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη).

Σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική και εμπειρία, Συνεταιρισμοί, Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Ενώσεις, Σωματεία και Ιδρύματα συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Τα δε χαρακτηριστικά των οργανισμών και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • πρόκειται για συλλογικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
  • επιδιώκουν παράλληλα την κάλυψη οικονομικών και κοινωνικών σκοπών.
  • διασφαλίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Μπορεί να εφαρμόζουν καινοτόμες μορφές οργάνωσης της εργασίας, που διευκολύνουν την απασχόληση ΑμεΑ.
  • τα κέρδη δε στοχεύουν στην αύξηση του πλούτου των μελών της επιχείρησης, αλλά στην χρηματοδότηση νέων δράσεων, δηλαδή επανεπενδύονται. Βασικός οικονομικός σκοπός τους είναι η εξασφάλιση βασικού εισοδήματος για τα μέλη τους και τους εργαζομένους τους.
  • ενισχύονται με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και με ειδικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
  • υποστηρίζονται με διάφορους τρόπους από τοπικούς φορείς καθώς και από εθελοντές.

 

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 41 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter