i

Ηθική Τράπεζα
Οι άδικες πρακτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

1. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ινδία: Εκτοπίσεις, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μεγαλύτερη φτώχεια

Πηγή: Προκαταρκτικά πορίσματα των ενόρκων του Δικαστηρίου των Ανεξάρτητων Πολιτών σχετικά με την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ινδία, 24 Σεπτεμβρίου 2007.

Περισσότερα...
 
Η «Ηθική Τράπεζα» στο διαδίκτυο

Ενα νέο μπλογκ με τίτλο «Ηθική Τράπεζα» βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι να ενημερώνει για το επιτυχημένο εγχείρημα της Banca Εtica, η οποία στις 8 Μαρτίου γιόρτασε τα 10 γενέθλιά της, και - γιατί όχι;- να συμβάλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε κάτι ανάλογο να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα. Τα πρώτα βήματα έγιναν:

Περισσότερα...
 
Μία μοναδική τράπεζα

Μία μοναδική τράπεζα όπου τα λεφτά δεν είναι αυτό στο οποίο βασιζόμαστε», είναι το μότο της Βanca Ρopolare Εtica, της πρώτης Ηθικής Τράπεζας που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Ιταλία. Δίνει δάνεια σε μετανάστες και άνεργους και το κυριότερο κριτήριο για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση είναι η κοινωνική της προσφορά.

Περισσότερα...
 
Οι φτωχοί στο έλεος της αγοράς

Γιατί, παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθεί η φτώχεια; Γιατί τα σχετικά προγράμματα αλλού πάνε καλά κι αλλού αποτυγχάνουν;

Δύο είναι οι λύσεις που δοκιμάζονται συνήθως για την καταπολέμηση της φτώχειας. Η μία είναι να διατίθενται χρήματα, που μοιραία πρέπει συνεχώς να αυξάνονται. Η άλλη είναι να παραδίδονται οι φτωχοί στο έλεος της αγοράς. Μια 36χρονη Γαλλίδα διανοούμενη έρχεται τώρα να προτείνει έναν τρίτο δρόμο: τη χρησιμοποίηση της επιστήμης προκειμένου η εφαρμογή των προγραμμάτων κατά της φτώχειας να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Με αυτόν τον σκοπό ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια με μερικούς συναδέλφους της το Ρoverty Αction Lab (Εργαστήρι Δράσης κατά της Φτώχειας). Με αυτό το αντικείμενο ξεκίνησε έναν κύκλο διαλέξεων στο «Έβερεστ της γαλλικής πνευματικής ζωής», το College de France, όπου κατέχει μια καινούργια έδρα που λέγεται «Γνώσεις εναντίον φτώχειας».

Περισσότερα...
 
Mια Ηθική Τράπεζα αντίδοτο στην κρίση

Της Ελενας Kαρανατση

«Ηθική Τράπεζα». Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν κι αυτή που διανύει σήμερα ο πλανήτης αλλά δεν είναι. Ο τίτλος «Ηθική» -σε πείσμα των «ανήθικων» καιρών μας- ανήκει σε υπαρκτό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα!

Η «Ηθική Τράπεζα» (Banca Etica), ιταλικής εμπνεύσεως, δεν είναι μια τράπεζα σαν όλες τις άλλες, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά της. Είναι ένα εναλλακτικό τραπεζικό ίδρυμα, μια «αντι-τράπεζα», όπως αποκαλείται στη γενέτειρά της την Πάδοβα, που λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και όχι αναλγησίας...

Περισσότερα...
 
Οι «ηθικές» τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες

Tου ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ

Η ολλανδική τράπεζα ΑSΝ εξαρτά το αν θα επενδύσει σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένα κριτήρια. Από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν; Έχουν σχέση με τη βιομηχανία όπλων; Απασχολούν μικρά παιδιά; Δίνουν αξιοπρεπείς μισθούς; Σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον;

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 4

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter