i

Εισήγηση της ομάδας επικοινωνίας και δικτύωσης
Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2011 21:10

Σας καλωσορίζω εκ μέρους της Ομάδας Επικοινωνίας και Δικτύωσης και ευχόμαστε Καλή Αρχή στην πρώτη Ολομέλεια του νεοσύστατου Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η επικοινωνία και η δικτύωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην εποχή της πληροφορίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να φτάσουν στην επιτυχία των στόχων τους και την ολοκλήρωση τους.

Οργανώσεις μικρές, χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους, και χωρίς τη δυνατότητα να δικτυωθούν είτε με άλλες, είτε ακόμη και με τους πολίτες που βρίσκονται στη γειτονιά και στη πόλη τους, είναι καταδικασμένες στην αφάνεια και στην περιθωριοποίηση.

Οι Οργανώσεις της Κοινωνία των Πολιτών είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς.
Μιλάνε πολύ, γνωρίζουν πολλούς και δραστηριοποιούνται συνεχώς. Είναι γενικά μέσα στα πράγματα. Αυτό απλά λέγεται επικοινωνία.
Σε αντίθετη περίπτωση καταλήγουν να μετατραπούν σε Οργανώσεις φάντασμα, σε οργανώσεις σφραγίδα.

Στη σημερινή πραγματικότητα η δικτύωση και η επικοινωνία των Οργανώσεων - είτε μεταξύ τους είτε με την κοινωνία - εξασφαλίζει όχι μόνο τη μεταφορά κάποιων καλών πρακτικών και προτάσεων αλλά τη δυνατότητα εκπαίδευσης μιας ολόκληρης κοινωνίας πάνω σε δράσεις κοινωνικής συμμετοχής.

Κι αυτός είναι ο κυρίαρχος σκοπός των Οργανώσεων μας: Να καλλιεργήσουν μια διαφορετική κουλτούρα, μια διαφορετική νοοτροπία και ιδιαίτερα στη τωρινή εποχή της Κρίσης μια διάθεση ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών.

Η εκπαίδευση των στελεχών, η κατάρτιση τους και η δημιουργία κοινών δράσεων είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος για την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας μεταξύ μας.

Εμείς ως ομάδα Επικοινωνίας και Δικτύωσης συζητήσαμε και αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε στους παρακάτω άξονες:

1. Να αποτυπώσουμε και να καθορίσουμε με σαφήνεια την εικόνα του Παρατηρητηρίου, αλλά και εκείνων που θα προέλθουν στην Περιφέρεια κάνοντας επικοινωνιακά branding τόσο στο όνομα όσο και στο σήμα.
2. Ήδη στο oikosocial.gr άρχισε να συλλέγεται και να διαμορφώνεται υλικό που αφορά τις Οργανώσεις και τις δράσεις τους. Ο στόχος είναι δημιουργηθεί η κεντρική ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου, από την οποία, Οργανώσεις, δημοσιογράφοι, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και Blogers θα συλλέγουν και θα προωθούν ενημερωτικό υλικό.
3. Το δημοσιογραφικό υλικό αλλά και η πληροφορία που θα αναρτάται θα είναι ελεγμένο, αξιόπιστο και θα υπηρετεί τους σκοπούς και τις αξίες του Παρατηρητηρίου. Εξαίρεση φυσικά θα αποτελεί οτιδήποτε αποτελεί κείμενο προσωπικής άποψης, αλλά κι αυτό θα επισημαίνεται, ώστε να μη συγχέεται και να μην υιοθετείται ως συνολική θέση και άποψη των Οργανώσεων.
4. Καθοριστικό σημείο της Επικοινωνίας αποτελεί η συγκρότηση Ομάδας εκπροσώπησης προς τα ΜΜΕ, αλλά και αυτής που θα δημιουργεί τις διεθνείς επαφές με Παρατηρητήρια ή σχετικούς φορείς άλλων χωρών.
5. Μετά την πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας, του παρατηρητηρίου των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, μια ομάδα σύμπραξης από BLOGGERS και εθελοντές δημοσιογράφους έχει ξεκινήσει την επικοινωνιακή υποστήριξη με στόχο ένα ολοκληρωμένο σύστημα οριζόντιας επικοινωνίας όλων των θεσμικών πρωτοβουλιών και δράσεων.
6. Ένα σύστημα οριζόντιας δικτύωσης και αναμετάδοσης όλων των γεγονότων μείζονος σημασίας και καλών πρακτικών στο χώρο της κοινωνία πολιτών που αφορούν «Θεσμούς αλληλεγγύης» και διαβούλευσης σε σχέση με την πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την κίνηση ιδεών στο χώρο. Επίσης σε θέματα κοινωνικής οικονομίας περιβάλλοντος, πολιτισμού και δια βίου μάθησης.

Φίλες και φίλοι,

έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι:

Δεν μπορούμε να έχουμε ΟΜΟΙΑ φωνή. Είναι ευθύνη μας να διατηρήσουμε την διαφορετικότητα μας, και για τις διαφορετικές απόψεις, γιατί αυτός είναι και ο πλούτος μας.
Μπορούμε όμως να έχουμε κοινές συνισταμένες, κοινές πρακτικές, και κοινό όραμα.
Αυτό - το κοινό όραμα δηλαδή - μπορούμε επικοινωνιακά να το υπηρετήσουμε όλοι μας.
Να υπηρετήσουμε το κοινό όραμα κι όχι απαραίτητα τις διαφορετικές μας απόψεις.


Προσωπικά κλείνω με την ευχή το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να εκφράσει το ΟΛΟΝ. Το Σύνολο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών όλης της χώρας, μακριά από παρατάξεις, μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές. Έχουμε ανάγκη να επικοινωνήσουμε οριζόντια και κάθετα μεταξύ μας σ' όλα τα σημεία του ορίζοντα, είτε είμαστε μεγάλες, είτε είμαστε μικρές Οργανώσεις.
Η δικτύωση και η επικοινωνία δεν μπορεί παρά να γίνει αυτοσκοπός και να τις υπηρετήσουμε με ήθος, και αξίες προσαρμοσμένες στη νέα εποχή, που όλα καταρρέουν, που όλα κλυδωνίζονται και απομυθοποιούνται και που ο μέσος πολίτης αναζητά το δικό του δίκτυο ή δίχτυ προστασίας για να κρατηθεί.

Είναι σημαντικός ο ρόλος μας και πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε όσοι το επιθυμείτε στην Ομάδα Επικοινωνίας & Δικτύωση, με την φυσική σας παρουσία, με ιδέες και προτάσεις.

Καλή Αρχή

Σας ευχαριστώ πολύ

Σπύρος Φρεμεντίτης
Δημοσιογράφος
Συντονιστής Επικοινωνίας & Δικτύωσης του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 87 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter