i

Πρακτικά 3ης Συνεδρίασης (12-4-2011) της Γραμματείας του Παρατηρητηρίου

Στην Αθήνα 12-4-2011 ημέρα Τρίτη και ώρα 16:00, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της τρίτης συνάντησης της Γραμματείας των Συντονιστών του Παρατηρητηρίου στην Αίθουσα του Οργανισμού ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ που βρίσκεται στην έδρα του, στην οδό Μεσογείων 2-4, Αθήνα.

Θέματα Ημερησίας Διάταξης:
1. Προετοιμασία της 1ης Ολομέλειας του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών.


Χρέη γραμματέως εκτελεί η κα. Έλενα Σιόρεντα από το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η κα Μαρία Χατζή αναφέρεται: 1) στον τρόπο λειτουργίας της Γραμματείας του Παρατηρητηρίου: τα μέλη της γραμματείας θα εκπροσωπούν τις ομάδες του παρατηρητηρίου από τις οποίες προέρχονται και δεν θα εκπροσωπούν τις οργανώσεις τους στη Γραμματεία του Παρατηρητηρίου. 2) σημαντικό για την ημερήσια διάταξη είναι να καθοριστεί το πρόγραμμα της διαδικασίας της ολομέλειας. 3) επειδή έχει αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών του Παρατηρητηρίου σε σχέση με την λειτουργία του καλό να καταληχθεί μία κοινή πρόταση για την Ολομέλεια διαφορετικά θα διαβαστούν 11 ξεχωριστές εισηγήσεις από τις ομάδες. 4) προτάσεις λειτουργίας και συγκρότησης του περιφερειακού παρατηρητηρίου.

Μετά από πρόταση του κ. Βασίλη Τακτικού οι συντονιστές επιβεβαίωσαν ότι η κα Μαρία Χατζή θα είναι η συντονίστρια της Συντονιστικής Γραμματείας των Συντονιστών. Η σχέση του Έργο Πολιτών και του Παρατηρητήριου είναι η εξής: Το Έργο Πολιτών λειτουργεί ως δομή στήριξης του Παρατηρητηρίου και δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία και στις αποφάσεις του. Επίσης οι οργανώσεις αναγνωρίζουν την στήριξη και την προσφορά του Έργου Πολιτών στη σύσταση του Παρατηρητηρίου

Στο περιβάλλον θα μιλήσει ο κ. Καστάνης
Εισηγήσεις συντονιστών
Αποφασίστηκε ότι η χρονική διάρκεια της κάθε εισήγησης α είναι 5 λεπτά.
Ένας θα εκπροσωπεί την κάθε ομάδα. Η ομάδα θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο εισηγητής.
Οι παρακάτω περιφέρειες θα κάνουν εισηγήσεις
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - Φουσκαρίνη
Περιφέρεια Θεσσαλίας - Σκριάπας & Καραζούπης
Περιφέρεια Πελοποννήσου - θα μιλήσουν από την Λακωνία
Περιφέρεια Κρήτης - Ευανθία Βουράκη
Περιφέρεια Ιόνια - Γράψας
Περιφέρεια Μακεδονίας - Παπαϊωάννου
Περιφέρεια Αττικής - ?
Περιφέρεια Ηπείρου - Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ)
Περιφέρεια Θράκης ; Ο Δήμος της Κομοτηνής θέλει να υπογράψει το μνημόνιο με το Έργο Πολιτών, οπότε να έρθουμε σε επαφή.
Περιφέρεια Αιγαίου Πελάγους - με το δίκτυο του Αιγαίου πρέπει να έρθουμε σε επαφή.
Επίσης θα υπάρχει η τοποθέτηση της κας Χατζή, ένας χαιρετισμός από το Έργο Πολιτών, και από την κα Κατσέλη.
1 ώρα για συζήτηση και παρεμβάσεις των παρόντων.

Η κα Βάσω Μαργαριτίδου ρωτάει αν η κα Κατσέλη συμπεριέλαβε τις ΜΚΟ στο νομοσχέδιο.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός απάντησε θετικά. Και ανακοίνωσε ότι θα γίνει μία συνάντηση και με το παρατηρητήριο.
Η κα Μαρία Χατζή αναφέρει πως υπάρχει πρόταση να κάνουμε ψήφισμα για να ανοίξει η διαβούλευση για το νομοσχέδιο της κας Κατσέλη.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός προτείνει να υπάρχει ένα κείμενο σαν διακήρυξη το οποίο θα τεθεί στην ολομέλεια θα γίνουν παρεμβάσεις με βάση αυτό και τέλος θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Η διακήρυξη, θα είναι αυτό που είναι ήδη το παρατηρητήριο δηλαδή ένα κίνημα το οποίο συγκροτείται από αυτόνομες ομάδες με εσωτερική δημοκρατία και περιφερειακή συγκρότηση. Το παρατηρητήριο είναι πανελλαδικό. Οι επιμέρους ομάδες διαχωρίζονται ανά θεματικό επίπεδο και εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με εσωτερικές διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν θα γίνονται εκλογές. Το παρατηρητήριο δεν αποκλείει κανέναν και επιδιώκει τη γνήσια αντιπροσώπευση της κοινωνίας πολιτών.
Η κα Μαρία Χατζή προτείνει να σταλεί για παρατηρήσεις η διακήρυξη ηλεκτρονικά. Έχει ήδη ξεκινήσει ένας διάλογος στην ομάδα του περιβάλλοντος με τον κ. Καστάνη και τον κ. Σκριάπα
Ο κ. Γιώργος Καστάνης προτείνει η κάθε ομάδα και η κάθε περιφέρεια να εκλέγει τον εκπρόσωπό της, με τον τρόπο που θα επιλέξει. Επίσης, προτείνει να διαμορφωθεί ένας κοινός κανονισμός λειτουργίας του παρατηρητηρίου, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση μετά την ολομέλεια. Υπάρχει ήδη σχετική πρόταση προς συζήτηση από τον κ. Τσουτσοπλίδη καθώς και μια πολύ καλή εισήγηση από τον κ. Σκριάπα.
Η κα Μαρία Χατζή διαβάζει αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Σκριάπα και επισημαίνει αυτά που αφορούν το Έργο Πολιτών. «Γιατί αυτό (το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ) ,αν δεν υπήρχε-όπως υπήρξε- θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την κ. Χατζή και τους συνεργάτες της ,οι οποίοι προσπαθούν να στήσουν έναν ΘΕΣΜΟ ,που στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε και να τον μετατρέψουμε σε ένα εργαλείο ,που δεν θα παρακολουθεί το μέλλον ,αλλά θα το δημιουργεί. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον ,σε πείσμα κάποιων».
Έστειλε και άλλη μία επιστολή απαντώντας στον κ. Τσουτσοπλίδη «Για όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα ,που θα μπορούσαμε να πούμε ,ΝΑΙ σε ένα ακηδεμόνευτο ,ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Στο οποίο θα δίνονται θεσμοθετημένα και νομοθετημένα ,όλα εκείνα τα εργαλεία και οι πόροι για να λειτουργεί ,όπως του αρμόζει και όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση». Τα παραπάνω αποσπάσματα καταδεικνύουν την επιθυμία του Έργου Πολιτών το παρατηρητήριο να είναι αυτόνομο.
Τέλος αναγνώστηκε το κείμενο του που συνηγορεί με τον κ. Τσουτσοπλίδη.
Η Hala Akari αναφέρει ότι υο Έργο Πολιτών πήρε την πρωτοβουλία να κάνει το παρατηρητήριο και ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος. Άρα το Έργο Πολιτών είναι το πρώτο βήμα.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός αναφέρει πως η ουσία είναι ότι οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών πρότειναν στο Έργο Πολιτών, αυτό αποδέχτηκε την πρότασή και στηρίζει το Παρατηρητήριο. Θεσμός στήριξης είναι το Έργο Πολιτών και είναι μέσα στις καταστατικές του λειτουργίες πάντα να στηρίζει την κοινωνία Πολιτων.
Η κα Βάσω Μαργαριτίδου προτείνει η ολομέλεια να είναι υπό την αιγίδα του Έργου Πολιτών.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η 1η ολομέλεια να είναι υπό την υποστήριξη του Έργου Πολιτών και να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο για να παρευρεθεί.

Η κα Μαρία Χατζή αναφέρεται στην πρόταση της κας Μαργαριτίδου και τη διαμαρτυρία σχετικά με το έτος Εθελοντισμού
Ο κ. Βασίλης Τακτικός αναφέρει πως πρόκειται για μια θεσμική έκτροπη, αφού ο καθ' ύλην αρμόδιος οργανισμός για τον εθελοντισμό είναι το Έργο Πολιτών και σε αυτόν ανήκε να είχε τον κύριο ρόλο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011.
Η κα Μαρία Χατζή διευκρινίζει ότι δόθηκε στη Γενική Γραμματεία Νέας γενιάς και όχι στο Έργο Πολιτών παρόλα αυτά το Έργο Πολιτών συνεχίζει να προωθεί τον εθελοντισμό και να στέκεται στο πλευρό της κοινωνία πολιτών με απτό παράδειγμα το παρατηρητήριο.
O κ. Γιώργος Καστάνης προτείνει να δοθεί ο ένας τίτλος «Εθελοντισμός 2011» για την ολομέλεια γιατί δεν παύει να είναι και μία ημερίδα. και η κα. Χριστιάνα Γαρδικιώτη Το ρήμα μεγαλώνουμε εμείς, η κοινωνία πολιτών.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός χαρακτηρίζει την σύσταση και υποστήριξη του παρατηρητηρίου, ως την μεγάλη απάντηση της προσφοράς του Έργου Πολιτών και προτείνει να γίνει σχετική επισήμανση στην ολομέλεια. Αναλαμβάνει την σύνταξη του κειμένου της διακήρυξης με την βοήθεια του κ. Καστάνη και του Κ. Τσουτσοπλίδης. Επίσης, αναφέρει πως στην 1η Πανελλαδική Ολομέλεια του Παρατηρητηρίου θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους εκπρόσωποι και άλλων ομάδων της Κοινωνίας Πολιτών, (κ. Ζάννης, Βουλή της Κοινωνίας Πολιτών, και ο κ. Γιαννής από την Καμπάνια).
Η κα Μαρία Χατζή προτείνει να δοθεί χρόνος παρέμβασης σε όσους παρευρισκόμενους το επιθυμούν, χωρίς να αποκλείεται κανείς, καθώς και η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να προωθήσουν την πρόσκληση, προκείμενου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή και ενημερώνει ότι δεν είναι όλες οι ομάδες έτοιμες και δεν θα πρέπει να καλεστούν οι υπουργοί για οικονομία χρόνου και γιατί πολλές ομάδες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωμένες προτάσεις.

Μετά από συζήτηση αποφασίζεται να σταλούν προσκλήσεις συμμετοχής στα υπουργεία: Περιβάλλον, Υγείας, Οικονομικών, Δια βίου μάθησης και ΥΔΑΣ και στο Δήμο Αθηναίων, χωρίς όμως αυτό να περιλαμβάνει πρόσκληση για ομιλίες ή χαιρετισμούς, εκτός αν παρευρεθεί η κα Κατσέλη,

Σε πρόταση του κ. Σπύρου Φρεμεντίνη στο κλείσιμο της ολομέλειας
να υπάρξει αναφορά για την επόμενη δράση του παρατηρητηρίου,
Ο κ. Βασίλης Τακτικός αναφέρει την πιθανότητα διοργάνωσης συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία και τον εθελοντισμό, τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Ηλίας Τσουτσοπλίδης παίρνει τον λόγο και αγγίζει το θέμα του τρόπου λειτουργίας των παρατηρητηρίων και την γραπτή πρόταση που έχει αποστείλει επί του θέματος, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να έχει επιστημονικό χαρακτήρα και μια σωστή δομή ώστε να υπάρξει η επιθυμητή παραγωγή ιδεών. Συνεχίζει θέτοντας ως κομβικό παράγοντα για τη σωστή λειτουργία του παρατηρητηρίου το θέμα της ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, η οποία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και να διέπεται από πειθαρχία. Προτείνει την δημιουργία ανεξάρτητης, αυτόνομης ιστοσελίδας, με υλικό που θα ελέγχεται από συγκεκριμένη ομάδα. Ο κ. Τσουτσοπλίδης κλείνει θέτοντας υπό συζήτηση το θέμα του Σήματος της ιστοσελίδας (μάτι).
Σχετικά με το σήμα η κ. Μαρία Χατζή αντιπροτείνει το σήμα που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για τα παρατηρητήριο στην ιστοσελίδα του Έργου Πολιτών
Ο κ. Σπύρος Φρεμεντίτης, αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Τσουτσοπλίδη επισημαίνει το ζήτημα που τίθεται ως δίλημμα και πρέπει να αποφασισθεί από τα μέλη: Το παρατηρητήριο θα είναι ένα εργαλείο ή μια κινηματική διαδικασία; Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια δομή με νομική μορφή, με ενημερωτικό χαρακτήρα που θα κινείται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και που συνεπάγεται κόστος. Θα πρέπει τα μέλη να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο business plan.
Αποφασίζεται να συνδυαστούν οι δυο τάσεις και η κινηματική λογική και η όσον το δυνατόν καλύτερη τεχνοκρατική αντίληψη. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να οριστεί μια αυστηρή αρχιτεκτονική γιατί θα χρειάζονταν πολλά χρήματα. Αργότερα αφού ωριμάσει το Παρατηρητήριο θα επανεξεταστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Με παρέμβασή του ο κ. Ηλίας Τσουτσοπλίδης τονίζει την ανάγκη διάδρασης με το εξωτερικό.
Ο κ. Ηλίας Τσουτσοπλίδης συνεχίζει υπογραμμίζοντας τη σημασία της πληροφορίας. Το επικοινωνιακό σύστημα του παρατηρητηρίου θα πρέπει να είναι ενημερωμένο και να γνωρίζει σε ποιους απευθύνεται. Αυτό απαιτεί σωστή λειτουργία, ικανούς διαχειριστές και συνεχή εφοδιασμό.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός αναφέρει πως έχουν γίνει αρκετές έστω και μεμονωμένες παρεμβάσεις στην πολιτεία και πως υπάρχει η βάση και το πρόπλασμα για ένα αποδοτικό επικοινωνιακό σύστημα, που του μένει να αποκτήσει κινηματική και τεχνοκρατική άποψη και συγκεκριμένους στόχους.
Η κα Μαρία Χατζή προτείνει να γίνουν κάποια σχετικά σεμινάρια τα οποία θα μπορούσε να αναλάβει η ομάδα Δικτύωσης & Επικοινωνίας.
Η κα Βάσω Μαργαριτίδου, ως συντονίστρια της ομάδας εργασίας για την Υγεία και Πρόνοια ενημερώνει την απόφαση τους για την έκδοση χάρτας δικαιωμάτων χρηστών και ασθενών. Πως έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το
Συμβούλιο Ευρώπης ΜΚΟ και βρήκαν τρόπο πρόσβασης στα συμβούλια Ευρώπης. Επίσης, αναφέρει πως έχει προγραμματιστεί για το επόμενο 6μηνο συνάντηση με τους δημάρχους Αίγινας και Αγκιστρίου, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και την υποστήριξη των τοπικών οργανώσεων. Για τους στόχους του παρατηρητηρίου αναφέρει ότι πρέπει να είναι: Η κατοχύρωση και αναγνώριση του αποτυπώματος του εθελοντισμού και η δυνατότητα ηθικής επιρροής του κινήματος σε κάποιους τομείς δράσης του κράτους.
Ο κ. Σπύρος Φρεμεντίτης και η κα Μαρία Χατζή επικροτούν τις ανωτέρω πρωτοβουλίες και τις θεωρούν ως ένα μπούσουλα καλών πρακτικών.
Η κα Γεωργίου Αναστάσια επισημαίνει την ανάγκη μελετών και καλών πρακτικών από όλες τις ομάδες. Η ίδια θα παρευρεθεί στην Στοκχόλμη σαν παρατηρητής του δημοτικού προγράμματος ένταξης μεταναστών.
Η κα Μαρία Χατζή ζητά να συζητηθεί το θέμα των περιφερειακών παρατηρητηρίων
Ο κ. Βασίλης Τακτικός προτείνει να είναι γνήσια αντίγραφα σε μικρογραφία του κεντρικού. Δηλαδή ότι οι ομάδες έχουν κάνει εδώ, το ίδιο θα κάνουν σε περιφερειακό επίπεδο με την εξής επισήμανση ότι τα τοπικά παρατηρητήρια θα αναδεικνύουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Η συντονιστική γραμματεία θα είναι εκπρόσωποι των θεματικών και εκπρόσωποι των περιφερειακών παρατηρητηρίων.
Η κα Μαρία Χατζή προτείνει τα τοπικά και το κεντρικό να είναι ένα παρατηρητήριο. Εάν δεν μπορούν τα τοπικά να κάνουν όσες ομάδες υπάρχουν στο κεντρικό θα κάνουν όσες μπορούν. Ο συντονιστής εκεί θα παρακολουθεί τον συντονιστή του κεντρικού ώστε να μπορεί να μπολιάζεται και αντίστροφα. Τα τοπικά παρατηρητήρια δεν διαχωρίζονται. Θα συνυπάρχουν.
Ο κ. Βασίλης Τακτικός αναφέρει ότι δεν θα είναι κόμμα το παρατηρητήριο. Θα υπάρχει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των παρατηρητηρίων.

Παρόντες:

1. Μαρία Χατζή
2. Ξένια Κουτσογιάνη
3. Ηλίας Τσουτσοπλίδης
4. Θεόδωρος Δημητρόπουλος
5. Βάσω Μαργαριτίδου
6. Βασίλης Τακτικός
7. Χριστιάνα Γαρδικιώτη
8. Σπύρος Φρεμεντίτης
9. Αναστασία Γεωργίου
10. Hala Akari
11. Γιώργος Καστάνης
12. Γιώργος Κολυτάς

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter