i

Υπόδειγμα παρεμβάσεων σε τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία

Του Βασίλη Τακτικού

Σας στέλνω ένα ημιτελές κείμενο το οποίο μπορείτε να πάρετε ως αφορμή και να διανθίσετε με δικά σας επιχειρήματα και παραδείγματα για να γίνουν κατανοητά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των κοινωνικών συμπράξεων

Η δυναμική των κοινωνικών συμπράξεων

Η δυναμική των κοινωνικών συμπράξεων στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία είναι ότι μπορεί να μειώσει το κόστος κοινωφελών υπηρεσιών κατά 50%, και να δημιουργήσει τοπική απασχόληση εκεί που αδυνατεί το κράτος και η αγορά. 

Η μείωση του κόστους

συναλλαγών και του εργατικού κόστους είναι ακριβώς το κλειδί για να γίνουν βιώσιμες κοινωνικές και κοινωφελείς υπηρεσίες που σήμερα αποδυναμώνονται και είναι αναγκασμένο να καταργήσει το κράτος λόγω της δημοσιονομικής πίεσης του χρέους.

Η εξοικονόμηση του 50% του λειτουργικού κόστους εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα υπηρεσιών εκεί που με τις συνθήκες της κρατικής λειτουργίας δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά να καταργηθούν.

Για παράδειγμα η φύλαξη ενός ατόμου με κινητικά, νοητικά και άλλα προβλήματα υγείας κοστίζει σε συνθήκες παροχής υπηρεσιών απο το κράτος, 1400 ευρώ.

Σε συνθήκες μιας κοινωνικής επιχείρησης που μπορεί να υποστηριχθεί μέσω κοινωνικών συμπράξεων το κόστος μπορεί να μειωθεί στα 700 ευρώ και αρκετές φορές με ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών.

Πού οφείλεται αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά;

Οφείλεται στη δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους, διοικητικών και άλλων στελεχών που στις κοινωνικές επιχειρήσεις καλύπτεται από εθελοντική προσφορά

στον κοινωνικό έλεγχο της εργασίας που γίνεται πολύ αποδοτικότερη κατά μονάδα, καθώς ο υπάλληλος/εργαζόμενος λογοδοτεί άμεσα στην τοπική κοινωνίας και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, αντίθετα με τη νοοτροπία των αργόμισθων δημοσίων υπαλλήλων

Έχουμε χιλιάδες παραδείγματα κρατικών και δημόσιων οργανισμών που η αργομισθία ήταν για πολλά χρόνια καύχημα και οι παροχές προς τον πολίτη ανύπαρκτες.

Προσθέστε άλλα παραδείγματα

..................................

..................................

..................................

 

Αυτά συμβαίνουν λ.χ. με γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς και δημόσιες υπηρεσίες υγείας/ πρόνοιας

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα της κοινωνικής οικονομίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Προσθέστε άλλα παραδείγματα

 

...............................................

...............................................

 

Στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος έχει αποδειχτεί παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι πολυποίκιλες περιβαλλοντικές, οικολογικές και εξωραϊστικές οργανώσεις, εάν αποτιμηθεί ως αξία δημοσίων υπηρεσιών θα κόστιζε το δεκαπλάσιο κόστος από αυτό που προσφέρουν συνολικά όλες οι εθελοντικές οργανώσεις μαζί.

Στον τομέα του πολιτισμού και της πνευματικής δημιουργίας, σε σχέση με την αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, σε σχέση με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, το πνευματικό άυλο προϊόν (βιβλία, προβολή συγκριτικών πλεονεκτημάτων, εκδηλώσεις κ.τ.λ. ) κοστίζουν υποπολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με πολιτιστικά και επικοινωνιακά γεγονότα που διοργανώνουν τα ίδια τα υπουργεία και οι δήμοι, ενσωματώνοντας το στοιχείο της εθελοντικής προσφοράς και του κοινωνικού κεφαλαίου.

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών προβάλλοντας την αναγκαιότητα των αναπτυξιακών κοινωνικών συμπράξεων την τελευταία διετία, δύο χρόνια πριν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία έχει ανοίξει ένα δρόμο οριζόντιας συνεργασίας και δημιουργικών παρεμβάσεων στις τοπικές κοινωνίες τόσο από την πλευρά των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όσο και από την πλευρά αρκετών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκηση.

Η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας των αναπτυξιακών συμπράξεων, στο νόμο για την κοινωνική οικονομία, προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στη χώρα μας, της αξιοποίησης του κοινωνικού, εθελοντικού και ηθικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε τομείς κοινωνικής ωφέλειας.

Προσθέστε άλλα επιχειρήματα

.................

................

................

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter