i

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία για την αντιμετώπιση της φτώχιας και της ανεργίας

 

Μια νέα παγκόσμια επαναστατική διαδικασία, στη βάση της κοινωνίας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ανάδυση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας ως πραγματιστικού φαινομένου). Μια πολυποίκιλη οικονομική δραστηριότητα και πρακτική αλληλέγγυας συνεργασίας που συντελεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και φτώχειας.

Διαβάστε περισσότερα…


«Κοινωνικός Ακτιβισμός»: Αντίδοτο στην κρίση και μοχλός κοινωνικής ανάπτυξης

 

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού
στη δημοσιογράφο Νατάσα Στάμου

 

Ο εθελοντικός και κοινωνικός ακτιβισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέκταση της ανθρωπιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης; Μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη δημιουργική αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων;

Διαβάστε περισσότερα…


Κοινωνικός ακτιβισμός, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πόρων για κοινωφελείς δράσεις

 

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού στη Γεωργία Μπουρτζάλα
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

 

Κοινωνικός ακτιβισμός και θετική αλληλεπίδραση ανάπτυξης των ανθρώπινων πόρων αποτελεί το ζήτημα που αναδεικνύει η συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, Διευθυντή της Social Activism στη Γεωργία Μπουρτζάλα αυτή την εβδομάδα. Κοινωνικός ακτιβισμός δεν είναι μόνο η στατική φιλανθρωπία και οι μεμονωμένες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε μία κατακερματισμένη κοινωνία.

 

Διαβάστε περισσότερα…


 Δεξαμενές σκέψης για την άμεση δημοκρατία

 

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού
Επιμέλεια: Αναστασία Πρίφτη
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

 

Πόσο επίκαιρη και πόσο αναγκαία μπορεί να θεωρηθεί μια δεξαμενή σκέψης για την άμεση δημοκρατία; Η εξάπλωση της χρήσης εργαλείων άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχει συντελέσει ώστε να οικοδομηθούν υποστηρικτικές δομές για την τεκμηρίωση, εκπαίδευση και παροχή συμβουλών σε συναφή θέματα.

Διαβάστε περισσότερα…


ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ γιαθεματικά πάρκα” και “κοινωνικά Αγροκτήματα

 

Μια νέα ατζέντα για τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών που διατηρούν δομές κοινωνικής, περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής δράσης προωθεί το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ σε όλη την χώρα. Μια ατζέντα για πραγματικές θεματικές “κοινωνικές Συμπράξεις” σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντιδιαστολή με τις ευκαιριακές συμπράξεις που διοργανώνονται απλώς για να απορροφήσουν ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα…


Καλές πρακτικές και έξυπνη διαχείριση της γνώσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, Διευθυντή της Social Activism Αθηνών,
στην Κοινωνιολόγο Ελένη Καλησπεράτη

Το ζήτημα της «έξυπνης διαχείρισης της γνώσης» είναι από τα πολλά θέματα που θίγονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Social Activism Αθηνών. Στο 11ο φύλλο της έκδοσης για τη σημασία αυτής της θεματολογίας, ρωτήσαμε το Διευθυντή της, Βασίλη Τακτικό, ειδικότερα για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε περισσότερα…


 «Το καταναλωτικό κίνημα έναντι του κρατικού παρασιτικού συνδικαλισμού»

 

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, διευθυντή της Οίκοpress, στον Αθανάσιο Κόκκοτο,

Διαχειριστή περιβάλλοντος – Περιβαλλοντολόγο

 

Το καταναλωτικό κίνημα είναι το αντίδοτο και η ελπίδα για την αντιμετώπιση του παρασιτικού συνδικαλισμού, υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Τακτικός. Ο κοινωνικός ακτιβισμός έναντι της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους των τιμών. Έχετε μιλήσει κ. Τακτικέ για τον συνδικαλισμό στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι ο συνδικαλισμός είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση του στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Διαβάστε περισσότερα…


Συνδικαλισμός: Άμυνα ή συνυπεύθυνος στην κρίση;

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού

στη δημοσιογράφο Γεωργία Κεραμάρη

 

Διανύοντας μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, παρατηρούμε παράλληλα την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την παράλληλη μείωση του ρόλου των συνδικάτων. Τι μπορούμε να περιμένουμε από μία τέτοια εξέλιξη;

Διαβάστε περισσότερα…


Η επινόηση των θέσεων εργασίας και η επιχειρηματικότητα

Διάλογος με το διευθυντή της
«Social Activism Αθηνών»
Βασίλη Τακτικού
 

Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν απεριόριστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ούτε αυτές προκύπτουν αυθόρμητα, ούτε το κράτος μπορεί να τις δημιουργήσει απεριόριστα Θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε παρουσιάζεται η διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας, που λογικά προκύπτει από τον περιορισμό της προσφοράς εργασίας και την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης.

 

Διαβάστε περισσότερα…


 Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις σε νέα δημιουργικά και συνεργατικά μονοπάτια

 

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού

στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

 

Η ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών τίθεται στην ημερήσια διάταξη. Σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές αλλαγές η ιδέα του «Κοινωνικού Συμβολαίου» επανέρχεται και γνωρίζει ευρεία επεξεργασία και διάδοση, για να δηλώσει την ανάγκη για νέες συναινέσεις και συμφωνίες προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη και συνοχή μέσα στην αστική κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα…


«Η εργαλειακή διαχείριση της γνώσης στο διαδίκτυο»

 

Το διαδίκτυο είναι ο χώρος όπου πλέον μπορεί να γίνει απεριόριστη άντληση γνώσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντλεί κανείς οτιδήποτε χωρίς σκέψη και επεξεργασία. Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές και δημοσιεύσεις, συγγράμματα και πραγματείες για τη διαχείριση της γνώσης – της πληροφορίας.

Διαβάστε περισσότερα…


Ελληνο-γερμανική συνέλευση για την περιφερειακή ανάπτυξη

Γράφει η Έφη Κοσκώση
Κοινωνιολόγος

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνο-γερμανική συνέλευση με συμμετέχοντες οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα…


Ελληνογερμανική συνέλευση: Περιβάλλον & Πράσινη Ανάπτυξη. Μια καλή αρχή!

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού
 

Στην Ελληνο-Γερμανική συνέλευση αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες την ευκαιρία που δόθηκε για εναλλακτικές μεθόδους και τεχνογνωσίες με τις οποίες μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα. Αναγνώρισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων μέσω της συμμετοχικότητας των δημοτών για την καλύτερη οργάνωση και τις βέλτιστες πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα…


Το Παρατηρητήριο Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

 

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού

στη δημοσιογράφο Νατάσα Στάμου

 

Ο Βασίλης Τακτικός, ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, καταθέτει την άποψή του για όσα συζητήθηκαν στις συνεδρίες, αλλά και στο περιθώριο αυτών, στη φετινή Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα επιβαρυμένο από την οικονομική κρίση, τα επεισόδια και τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και καθυστερούν.

Διαβάστε περισσότερα…


 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter