i

Οικολόγοι Πράσινοι: Προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» - Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία;

Τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάσα για την κοινωνία, τόνωση της ζωής και παραγωγικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια και νότα αισιοδοξίας για τη χώρα μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση τους πρωτίστως με προκαθορισμένους «παίκτες-δικαιούχους», αποκλείοντας την πλειοψηφία  των οργανώσεων των πολιτών με διαχρονικά σημαντικό έργο και γνώση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.Οι πόροι του EKT(Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου) κινδυνεύουν να σπαταληθούν ακόμα μία φορά μέσα σε έναν κυκεώνα αδιαφάνειας, συναλλαγής, προχειρότητας και άσκοπης γραφειοκρατίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνει μία πραγματικά ανοιχτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, να δοθεί η δυνατότητα στις εκατοντάδες τοπικές οργανώσεις να αναλαμβάνουν πληθώρα δράσεων (ακόμα και χωρίς την περιοριστική δέσμευση των «μνημονίων συνεργασίας» με τους ΟΤΑ) και οι δράσεις αυτές να στοχεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ενεργοποίηση μίας νέας, βιώσιμης κοινωνικής οικονομίας. Αντιθέτως όμως, τα προγράμματα αυτά - στην συντριπτική τους πλειοψηφία - «μοιράζουν την πίτα» σε ημέτερους, με συγκεκριμένα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ ΟΤΑ και αμφιβόλου ποιότητας και έργου Μ.Κ.Ο, που είναι διάτρητα ως προς την νομιμότητα τους και διαστρεβλώνουν στην πράξη ακόμα και τους κανόνες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποκλείονται εκατοντάδες μικρά προγράμματα που θα έδιναν τόνωση και ανάπτυξη στην περιφέρεια, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν εάν τα προγράμματα αυτά διαχέονταν πραγματικά στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια καλά οργανωμένη και σωστή ενημέρωση των Μ.Κ.Ο. κάθε περιφέρειας.

Το πρόγραμμα θα έπρεπε - μεταξύ άλλων - να δίνει ευκαιρίες για κοινωνική επανένταξη, αλλά και για απόκτηση δεξιοτήτων και εργασιακής εμπειρίας σε κοινωνικές ομάδες που πρωτίστως το έχουν ανάγκη (όπως π.χ. αποφοίτους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποφυλακισμένους, νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, κ.λ.π.), δεξιότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν δημιουργικά και μετά την πεντάμηνη σύμβαση τους. Επιπρόσθετα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι είμαστε αντίθετοι στην υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προωθεί η ισοπεδωτική αμοιβή των 625 Ευρώ, που έμμεσα απαξιώνει την επένδυση των εργαζομένων στην επιστημονική και τεχνολογική γνώση. Υποστηρίζουμε ακόμα την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των ωφελουμένων που θα μπορεί να προσλάβει κάθε ΜΚΟ, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο μονοπώλησης του προγράμματος από συγκεκριμένες οργανώσεις. Τέλος, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και καταλληλότητα των προσλήψεων, καθώς και η διαφάνεια στη μοριοδότηση των ωφελούμενων, μέσω του τελικού ελέγχου από μία δημόσια ανεξάρτητη Αρχή. Βασικά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων Μ.Κ.Ο. θα πρέπει να είναι η προγενέστερη σημαντική προσφορά τους στους συγκεκριμένους τομείς που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν, καθώς και η τεκμηρίωση της κοινωνικής ωφέλειας που θα παράγουν.

Αντί όμως για ένα «εθνικό στοίχημα» προς τη βιωσιμότητα, η κυβέρνηση προχωράει είτε σε μοιρασιά της «πίτας» με «σημαδεμένη τράπουλα», είτε στην (κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών) κάλυψη παγίων αναγκών του δημοσίου «από το παράθυρο». Με αυτόν τον τρόπο αποκλείει την κοινωνία των πολιτών, των οργανώσεων εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο, προκαλώντας δικαιολογημένες υποψίες και αφήνοντας μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να πάει χαμένη...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε με έμφαση πως δεν είναι όλες οι ΜΚΟ ίδιες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πληθώρα εθελοντικών οργανώσεων που παράγουν σημαντικό έργο, κυρίως στην περιφέρεια και αυτές ακριβώς θα έπρεπε να αξιοποιήσουν τα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας». Οι Οικολόγοι Πράσινοι προγραμματίζουμε να κάνουμε αυτό που όφειλε να κάνει το κράτος. Θα ενημερώσουμε τις ΜΚΟ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει στην κοινωνία το πρόγραμμα «Κοινωφελής εργασία».

Η πρόσφατη υπαναχώρηση του Υπουργού Εργασίας σε επιμέρους προβληματικές πτυχές του προγράμματος επιβεβαιώνει την προχειρότητα και αποσπασματικότητα με την οποία αυτό υλοποιείται. Ωστόσο και πάλι η πολιτική ηγεσία αρνείται να αντιμετωπίσει ριζικά και ουσιαστικά τα πολλά προβλήματα που προαναφέραμε.

Η Ομάδα Εργασίας των Οικολόγων-Πρασίνων για τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας»
Πληροφορίες: Γιώργος Τσέκος, τηλ.: 693-33.70.458 / Νίκος Σαραντάκης, τηλ.: 210-33.06.301, 6932-730.741

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter