i

Στρέβλωση αποπροσανατολισμός και στημένες ΜΚΟ

*Του Βασίλη Τακτικού

Στρέβλωση και αποπροσανατολισμός σχετικά με τους πραγματικούς υπαίτιους της εκτροπής των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε προγράμματα τύπου Stage. Οι πραγματικές ΜΚΟ που στοχοποιούνται συλλήβδην δε συμμετέχουν ούτε στο 5% του συνόλου του προγράμματος. Αυτές που εμπλέκονται πρόκειται για στημένες ΜΚΟ που... χρησιμοποιούνται ως «δούρειοι ίπποι» και μασκαράτες που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή.

Το ζήτημα της παραποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε αντιδιαστολή με την εικόνα που εμφανίστηκε μέχρι τώρα στα μίντια είναι πολύ σοβαρότερο από την εμπλοκή κάποιου Βουλευτή, ο οποίος βρέθηκε πίσω από το στήσιμο μιας ΜΚΟ και μάλιστα σε περιορισμένη κλίμακα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση όσο ενδεικτική κι αν είναι δεν αντιπροσωπεύει παρά το ένα χιλιοστό της διαπλοκής.

Οι πρωταγωνιστές σε αντίθεση με αυτό που  θα ήθελε ο επικοινωνιακός κανιβαλισμός στις μέρες μας δεν είναι τρανταχτά ονόματα. Αλλά  είναι εκατοντάδες πρόσωπα στα μεσοστρώματα του πολιτικού συστήματος. Δήμαρχοι, κομματικά και συνδικαλιστικά  στελέχη που εμπλέκονται ενεργά σε αυτή την ιστορία για να μεταφέρουν και να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στο πελατειακό πολιτικό σύστημα και σε ένα νέου τύπου stage.

Το «αόρατο χέρι» εάν πράγματι ψάχνει κανείς για αυτό, είναι η πολιτική ηγεμονία των συντεχνιών που ενίοτε υπερβαίνει και επιβάλλει στις πολιτικές ηγεσίες ενός υπουργείου πρακτικές εκτροπής. Πρόκειται, για ένα διαχρονικό φαινόμενο που διοχετεύει με πανουργία και πολιτική απάτη τους πόρους του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Ταμείου που προορίζονται για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, στην «μαύρη τρύπα» του κράτους.

Προφανώς οι μυημένοι διαμεσολαβητές της εκτροπής των προγραμμάτων του ΕΚΤ επωφελούνται από κάποιες πονηρές ρυθμίσεις και άλλοι όπως το ΙΝΕ ΓΣΕΕ από την μονοπώληση του προγράμματος.

Όταν στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των μνημονίων συνεργασίας με Δήμους και των εργαζομένων που μπορεί να προσλάβει μια ΜΚΟ, στήνεται το «παιγνίδι».

Εάν, για παράδειγμα έμπαινε ένα όριο πρόσληψης λ.χ. μέχρι 500 εργαζομένους για κάθε δικαιούχο τότε δεν θα υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα  και κίνητρο «αρπαχτής».  Στην προκειμένη περίπτωση, το όφελος  για τα λειτουργικά της έξοδα θα περιοριζόταν  στις 75.000. Όταν όμως δίνεται η ευκαιρία να προσλάβει  κανείς 3.000 και 5.000 σε μια μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, προφανώς με πολιτικές πλάτες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι τότε, είναι προφανές ότι η οργάνωση αυτή γίνεται εκ των πραγμάτων έμμεσα κερδοσκοπική. Το όφελος στην δεύτερη περίπτωση ανεβαίνει στις 450.000 εως 700.000 Ε. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος της νομότυπης διαπλοκής. Η άλλη και η πιο επιζήμια και με νομικές συνέπειες σε επίπεδο Ε.Ε είναι η εκτροπή από τους ίδιους τους «ειδικούς στόχους» του «Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου» που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει την χρηματοδότηση κρατικών και Δημοτικών υπηρεσιών μέσω ενός καμουφλαρισμένου stage.

Το «Πανελλήνιο παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών» για αυτές τις νομικές συνέπειες της εκτροπής έχει προειδοποιήσει την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όπως έχει προειδοποιήσει και το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το πρόγραμμα «δια βίου Μάθησης» για το πρόβλημα αξιοπιστίας και τις νομικές συνέπειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν οι πόροι εκτρέπονται για ανάγκες του κράτους έναντι της Ε.Ε. και της τρόϊκας θα αναγκαστεί τελικά να δείξει περισσότερη πολιτική σωφροσύνη το πολιτικό σύστημα.

*Βασίλης Τακτικός είναι  δημοσιογράφος υπευθ. επικοινωνίας για το Πανελλήνιο παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών..

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter