i

Oι καταγγελίας του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ αποφέρουν καρπούς

Δελτίο τύπου 10/8/2011

Ο Ελεύθερος Τύπος γράφει σήμερα 10/8/2011

Καρτέλ προσλήψεων στην Ηλεία μέσω των ΜΚΟ των Δήμων

Καταιγιστικές είναι πλέον σε καθημερινή βάση οι αποκαλύψεις για το «χορό» των προσλήψεων 55.000 ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με βιτρίνα συγκάλυψης το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Μετά τη «βιομηχανία» προσλήψεων, που έστησαν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σερρών, Στάθης Κουτμερίδης και η υπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Θέκλα Παρασκευούδη, σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει ότι ανάλογη φάμπρικα έχει στηθεί σε ολόκληρο το νομό Ηλείας. Δηλαδή, στην περιφέρεια, όπου εκλέγεται ο νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Κουτσούκος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι επτά δήμοι του νομού Ηλείας (πρόκειται για τους δήμους Πύργου, Ανδρίτσαινας-Κρεστενών, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης) σε συνεργασία με την «Ηλειακή Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ», που εδρεύει στον Πύργο, προχώρησαν, μετά την προκήρυξη του προγράμματος πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων, στη δημιουργία Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Πρόκειται για την εταιρεία «Ίρις», Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας, επικεφαλής της οποίας φέρεται να είναι ο διευθυντής της «Ηλειακής Αναπτυξιακής», Βασίλης Αθανασόπουλος, ενώ ως μέλη φέρεται να μετέχουν ένας αντιδήμαρχος από κάθε δήμο του νομού. Στόχος της «Ίρις» (ιδρύθηκε άρον-άρον) όπως πιστοποιείται, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που έδωσαν την κατεύθυνση αυτή, ήταν να απορροφηθούν όλες οι θέσεις εργασίας, που ανέρχονται σε περίπου 1.300 για την Ηλεία, από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Να έχει, με λίγα λόγια, η «Ίρις», Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας το πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την πρόσληψη, κυρίως, νέων από την Ηλεία στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προωθώντας «ημετέρους» στις θέσεις απασχόλησης.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πηνειού, όπου εκτός ημερησίας διατάξεως, συζητήθηκε το θέμα για τη συμμετοχή του δήμου στην προετοιμασία και αξιοποίηση των πράξεων «Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης» και «Πρόγραμμα απασχόλησης κοινωνικής εργασίας».

Όπως φαίνεται από το «σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ηλειακής Α.Ε. και των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας», που παρουσίασε ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, η «Ηλειακή Α.Ε.» αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Την αναζήτηση και εντοπισμό των ωφελούμενων εκείνων που θα ικανοποιήσουν τον σκοπό της δράσης, όπως ανέργους, νέους και άτομα που πλήττονται από την φτώχεια, που μπορούν να προωθηθούν για ένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Την προώθηση όλων των διαδικασιών για την δημιουργία Αναπτυξιακής Σύμπραξης μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σχέδια αποφάσεων, καταστατικού, σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας) για την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης νομού Ηλείας.
  • Την παρακολούθηση των προκηρύξεων και την άμεση ενημέρωση των δήμων για την συγκρότηση φακέλων υποψηφιότητας.

Το δημοτικό συμβούλιο Πηνειού αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του δήμου ως συμπράττοντα φορέα για την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας. Παράλληλα, εξουσιοδότησε το δήμαρχο, Αλέξη Καστρινό, για την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της «Ηλειακής» και των δήμων της Ηλείας.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα υπόλοιπα δημοτικά συμβούλια των έξι «Καλλικρατικών» δήμων του νομού Ηλείας. Για παράδειγμα, το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου, αποφάσισε τη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα και παράλληλα:

  • Όρισε εκπρόσωπο του δήμου, αρμόδιο για την εφαρμογή των Προγραμμάτων και τη σύνταξη των μνημονίων συνεργασίας με κοινωνικό φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, τον αντιδήμαρχο, Βασίλη Παπαδόπουλο.
  • Ενέκρινε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον κοινωνικό φορέα Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ίρις» Δίκτυο Κοινωνικής Οικονομίας, που θα αναλάβει να υποβάλει πρόταση για την διαχείριση του προγράμματος και των ανέργων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η συμμετοχή αιρετών στην ίδρυση ή στο «τρέξιμο» μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, αντιβαίνει στα κριτήρια επιλογής του δικαιούχου, καθώς στην περίπτωση της Ηλείας, όπως προκύπτει από την ανοιχτή πρόσκληση, που έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εργασίας, υπάρχει συνδεδεμένη (θυγατρική) εταιρεία των επτά δήμων του νομού. Ταυτόχρονα, η πρόσκληση του υπουργείου αναφέρει ότι αποκλείονται ως δικαιούχοι της πράξης: Πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, Κυβερνητικοί οργανισμοί και Νομικά Πρόσωπα (ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου) εποπτευόμενα από το κράτος, εμπορικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, αθλητικά σωματεία και σύλλογοι και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter