i

Συνέντευξη στο MEGA. Προπέτασμα καπνού οι ΜΚΟ.

Δελτίο τύπου 22/8/2011

Οι μεγάλες συνδικαλιστικές συντεχνίες και οι στημένες ΑΜΚΕ των Δήμων θα διαχειριστούν το 90%του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Την άμεση δημοσιοποίηση όλης της λίστας των φορέων που υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με τους Δήμους για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ζήτησε ο Βασίλης Τακτικός ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου

από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη στην εκπομπή του  Mega την Παρασκευή 19-8 όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα με τους δικαιούχους σε αυτό το πρόγραμμα καθώς και για τις καταγγελίες και ενστάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Την άμεση δημοσιοποίηση και διαφάνεια ώστε, να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο ποιοι είναι οι φορείς, ποιοι πραγματικά θα διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα  και από ποιους κατασκευάστηκαν ΜΚΟ την τελευταία στιγμή  για να μονοπωλήσουν το πρόγραμμα και να κάνουν την «αρπαχτή».

Ο Βασίλης Τακτικός επεσήμανε ότι, σε  αντίθεση με την εικόνα που προβάλλεται και εμπλέκει τις ΜΚΟ.  Στο σύνολο του προγράμματος Το 90% πρόκειται να απορροφηθεί κατά 60%, από τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και 30% από ΑΜΚΕ παραμάγαζα Δήμων και κρατικών οργανισμών καθώς επιμελητηρίων και τοπικών συνδικαλιστικών φορέων, που έστησαν την τελευταία στιγμή Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,  παραβιάζοντας, τις νομικές προϋποθέσεις τήρησης του προγράμματος .

Οι αυθεντικές ΜΚΟ εθελοντικές, ανθρωπιστικές, οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που πλησιάζει μόλις το 10%.

Επομένως, όλος αυτός ο πόλεμος εντυπώσεων κατά των ΜΚΟ που αναπαράγεται από το τύπο και το πολιτικό σύστημα είναι στρεβλωτικός και  αποπροσανατολιστικός με προφανή την σκοπιμότητα να μεταθέσει αλλού το θεσμικό πρόβλημα και να πλήξει τις μκο.

Καταρρίπτεται έτσι, ο μύθος που θέλει τις μκο επίκεντρο ενός σκανδάλου των νέων  stage αλλά, πραγματικά υπάρχει ο  κίνδυνος ενός  διακομματικού stage με επίκεντρο τους Δήμους που έχουν το πρώτο και τελευταίο λόγο ποιους φορείς θα επιλέξουν για να συμπράξουν.

Και είναι τεκμηριωμένο πλέον ότι πολλοί Δήμοι επέλεξαν τις μεγάλες συνδικαλιστικές συντεχνίες και τις ΜΚΟ «μαιμού¨»

Υπό το βάρος  των αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών κ. Κουτρουμάνης δεν αμφισβήτησε αυτά τα στοιχεία αλλά, προσπάθησε να υποβαθμίσει την σημασία τους λέγοντας, πως κανείς δεν εμπόδισε τις εθελοντικές ΜΚΟ να υποβάλλουν περισσότερες προτάσεις και να γίνει διάχυση του προγράμματος και υπεραμύνθηκε πάλι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια τύπου ΑΣΕΠ.

Η απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς από τον Β. Τακτικό ήταν ότι, ασφαλώς και εμποδίζει την διάχυση του προγράμματος η προνομιακή πολιτική σχέση που έχουν οι ΑΜΚΕ που ιδρύθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους και τις συνδικαλιστικές συντεχνίες, προφανώς υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και νομικές  ασυμβατότητες σε σχέση με την στοχοθεσία του προγράμματος .

Το λάθος κατ' αρχή  βρίσκεται στην εφαρμοστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας.  Στο γεγονός ότι δεν βάζει «Ταβάνι» και οροφή στα μνημόνια συνεργασίας και στις προσλήψεις που μπορεί να κάνει ένας «μη κερδοσκοπικός φορέας» και έτσι  έχουμε φαινόμενα μονοπώλησης του προγράμματος από τους έχοντες τις πολιτικές, κομματικές και δημοτικές  διασυνδέσεις.

Το δεύτερο λάθος είναι επίσης ότι, δεν μπήκε καθόλου ως κριτήριο ο χρόνος που ιδρύθηκε μια ΜΚΟ όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που απαιτούν τουλάχιστον δυο χρόνια λειτουργίας.

Όλα τα παραπάνω για το «Παρατηρητήριο» συνιστούν εκτροπή και προκαλούν ενστάσεις από τις αυθεντικές εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την χώρα που αρνούνται να είναι το θύμα της παραπληροφόρησης.

Λαμβάνοντας, μάλιστα υπόψη ότι, η παραπληροφόρηση αυτή συνεχίζεται από μερίδα του τύπου μολονότι έχει αποκαλυφθεί πλέον ότι το πρόγραμμα μονοπωλείται από τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και το διακομματικό πολιτικό σύστημα διαπλοκής, το Παρατηρητήριο θα αντιδράσει θεσμικά καταγγέλλοντας τα πραγματικά περιστατικά στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής στον Πρωθυπουργό και στην διεύθυνση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Πρέπει να σταματήσει η παραπληροφόρηση και κατασυκοφάντηση του εθελοντικού χώρου των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. Αυτό το διαρκές έγκλημα διαστροφής της πραγματικότητας, που εν κατακλείδι εξυπηρετεί την διαιώνιση της λεηλασίας των πόρων του ΕΚΤ από τις κρατικές και συνδικαλιστικές συντεχνίες χωρίς να φτάνουν ποτέ οι πόροι στις πραγματικά κοινωνικά αδύναμες ομάδες που είναι ο προορισμός τους.

Η συντονιστική γραμματεία των περιφερειακών Παρατηρητηρίων που συνιστά και την έκφραση του πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, θα συνεδριάσει μες στη βδομάδα που έρχεται για να θέσει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νομικές  συνέπειες για εκείνους που ασύστολα παρανομούν η ψεύδονται και θέλουν να φορτώσουν το λογαριασμό στις αυθεντικές εθελοντικές οργανώσεις δημιουργώντας συσκότιση στη κοινή γνώμη.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις μέλη του παρατηρητηρίου μέλη.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο είναι εκείνος ο θεσμός που ξεκίνησε τον αγώνα για την διαφάνεια, την ανοικτή διαβούλευση και επικοινωνία για την διάχυση των προγραμμάτων προς τα κάτω στην κοινωνία, απέναντι στους ημέτερους του πελατειακού πολιτικού συστήματος και θα τον συνεχίσει.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter