i

Θέλουν να βάλουν μαζί τα «πρόβατα» του εθελοντισμού με τους «λύκους» των Μ.Κ.Ο

Δελτίο τύπου 6/9/2011
Πανελλήνιο παρατηρητήριο: Δεν δεχόμαστε τον συμψηφισμό. Δεν αποδεχόμαστε να μπουν στην ίδια κατηγορία οι κρατικές συντεχνίες και οι άπληστες μκο μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις..
Θα αγωνιστούμε μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στις τελικές νομικές συνέπειες με την επιτήρηση της διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Μέχρι το πολιτικό σύστημα να παραδεχθεί δημόσια ότι οι πόροι αυτοί δεν ανήκουν στο κράτος και τους Δήμους, για να τους διαχειρίζεται κατά το δοκούν αλλά, στο τρίτο τομέα της οικονομίας.

 

Ύστερα από τις αποκαλύψεις για τις παράνομα στημένες Μ.Κ.Ο σε ορισμένους Δήμους και περιφέρειες, για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

Tην παραποίηση του προγράμματος οπου επιχειρείται πάλι για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων και οργανισμών του δημοσίου.

Τη μονοπώληση της μεγαλύτερης μερίδας των μνημονίων συνεργασίας με Δήμους από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και την αποκάλυψη των ημετέρων Μ.Κ.Ο. να διαχειριστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο θέλει να βάλει τώρα μαζί τα «πρόβατα» του εθελοντισμού με τους «λύκους» των Μ.Κ.Ο. για να καταστρέψει με την κατασυκοφάντηση τον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών υπό την απειλή κατάργησης του προγράμματος.

Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι όπως: «Οι ΜΚΟ έκαψαν τους ανέργους» ή οι ΜΚΟ τινάζουν στον αέρα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, δείχνουν καθαρά ότι αφού το σύστημα πολιτικής διαπλοκής και ρουσφετολογίας δεν μπορεί να ελέγξει μέσω των κρατικών συντεχνιών το πρόγραμμα θέλει τώρα να το καταργήσει ολοσχερώς και ας χαθούν οι πόροι για τη χώρα μας, ρίχνοντας το βάρος τις ευθύνης συλλήβδην στις ΜΚΟ .

Και ο κίνδυνος αυτός ξεκινάει από το γεγονός ότι, κανένα κόμμα δε λέει ξεκάθαρα ότι σ' αυτό το πρόγραμμα, δικαιούχοι είναι οι μόνον κοινωνικοί φορείς που ανήκουν στον τρίτο τομέα της οικονομίας και όχι οι Δήμοι και το κράτος.

Μιλούν για σκάνδαλο των ΜΚΟ (δηλαδή όλων των εθελοντικών οργανώσεων» τη στιγμή που έχει αποδειχτεί ότι το 90% του προγράμματος σύμφωνα με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας θα το διαχειριστούν εάν μείνουν έτσι τα πράγματα, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και οι κολλητοί με τις κατασκευασμένες ΜΚΟ. Για να συσκοτίσουν το πεδίο βγάζουν στη δημοσιότητα τις άπληστες και κατασκευασμένες ΜΚΟ και καθόλα νόμιμες και εντός του πλαισίου δεοντολογίας εθελοντικές οργανώσεις.

Το Πανελλήνιο παρατηρητήριο δεν αποδέχεται αυτό τον συμψηφισμό. Δεν αποδέχεται να μπουν στην ίδια κατηγορία οι κρατικές συντεχνίες και οι άπληστες μκο μαζί με τις εθελοντικές οργανώσεις..

Ζήτησε τη δημοσιότητα όλης της λίστας των φορέων που υπέβαλαν μνημόνια συνεργασίας με Δήμους για το πρόγραμμα και πράγματι δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.,

Όμως και πάλι δεν έχουμε καθαρά εικόνα, γιατί οι άλλες ΜΚΟ υπέβαλαν για 30-50-60 προγράμματα ενώ στην πλειονότητά τους οι αυθεντικές εθελοντικές οργανώσεις από 1εως 5 προγράμματα και αυτό είναι μια τεράστια ειδοποιός διαφορά.

Γι' αυτό και ζητάμε να δημοσιευτεί λίστα όχι μόνον των ονομάτων αλλά και με πόσους Δήμους υπέγραψε η κάθε ΜΚΟ για να έχουμε μια καθαρή εικόνα, ποιοι είναι οι άπληστοι που τροφοδοτούν τη διαφθορά και ποιοι έχουν αυτοπεριορισμό και μέτρο και αλληλεγγύη για να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και την διάχυση πόρων και αποτελεσμάτων.

Να διαπιστώσουν όλοι από τα προγράμματα ποιοι είναι μέσα στα πλαίσια του μέτρου και ποιοι τα αρπακτικά σε αυτή την υπόθεση.

Το «παρατηρητήριο» έχει θέσει κανόνες αλληλεγγύης και δεοντολογίας στα μέλη του, όπως αρμόζει στο χώρο των ανθρωπιστικών και οικολογικών οργανώσεων.

Το παρατηρητήριο έθεσε όριο σε κάθε οργάνωση, μέλος της να μην υποβάλλει περισσότερες από 5 προτάσεις και να μη ξεπεράσει τους 500 εργαζόμενους και πάνω.

Τα όρια αυτά και ο αυτοπεριορισμός έχουν τηρηθεί από τις οργανώσεις - μέλη μας και για αυτό θα δημοσιεύσουμε εμείς όλα τα στοιχεία, και ζητάμε να κάνει το ίδιο για όλους του υπουργείου εργασίας.

Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία τις 10.000 εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα που ποτέ δεν πήραν επιχορηγήσεις από το δημόσιο ή πήραν ψίχουλα με εκείνες τις 50-100 που ελέγχονται ήδη για διαφθορά.

Η συνεχιζόμενη συσκότιση πάνω σε αυτό το θέμα καθώς και η ύπουλη αντίληψη που λανσάρουν ότι «όλοι τους είναι ίδιοι» εξυπηρετεί τη συνέχιση του διεφθαρμένου πολιτικού πελατειακού συστήματος.

Επειδή, όμως τώρα το σύστημα αποκαλύπτεται, είναι πολλοί εκείνοι που προσπαθούν να χρεώσουν το πρόβλημα σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και στο θεσμό της κοινωνικής οικονομίας.

Αυτή όμως η συσκότιση δεν θα περάσει.

Το «Παρατηρητήριο» θα αποκαλύψει για μια ακόμη φορά τα «στημένα παιγνίδια» φτάνοντας τις διαδικασίες μέχρι τις τελικές νομικές συνέπειες ζητώντας τον έλεγχο την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ .

Ζητώντας την εξαίρεση όλων εκείνων που παραβιάζουν τους όρους της πρόσκλησης, όπως το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ΚΕΚ.

Ζητώντας εν γένει την επιτήρηση του ΕΚΤ για τη σωστή διαχείριση των προγραμμάτων κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας. Το Παρατηρητήριο έχει μια ξεκάθαρη θέση και για την Κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση εάν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα για το καλό της κοινωνίας και της χώρας: Να συμφωνήσουν στην διάχυση του προγράμματος και αντί για 150 δικαιούχους που κατέθεσαν προτάσεις να δώσουν την δυνατότητα σε 1500 κοινωνικούς φορείς να διαχειριστούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε παράλληλα να είναι μέσα στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας την οποία μέχρι τώρα παραβιάζουν συνεχώς.

«Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ της κοινωνίας πολιτών»

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter