i

Στα χρόνια της μεγάλης ξηρασίας

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ   

«Μια βροχή θα μας σώσει» μπορούν να τραγουδούν οι κάτοικοι κυρίως των ανατολικών περιοχών της Ελλάδας, αντί για το παλαιότερο έθιμο της περπερούνας για την πρόκληση βροχής.  

Καμπανάκι χτυπούν τα νησιά μας, ο θεσσαλικός κάμπος, με Λάρισα και Καρδίτσα να βιώνουν τον πόλεμο του νερού και τις ανατολικές περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου να παρακολουθούν το βάσανο της ανομβρίας.

Το νερό στα νησιά μας είναι δυσεύρετο και κοστίζει... χρυσάφι. Το 2001 ήταν η χειρότερη χρονιά, που θυμούνται φορείς και εκπρόσωποι κυρίως του νομού Κυκλάδων και κατά δεύτερο λόγο των Νομαρχιών Δωδεκανήσου και Πειραιά και απεύχονται το ενδεχόμενο να υπάρξει τέτοια εξέλιξη. Αν συνεχιστεί όμως η παρατεταμένη ανομβρία, πιθανόν να υπάρξουν το καλοκαίρι διακοπές στην παροχή νερού. Ηδη συνιστάται αυτοσυγκράτηση για ν' αποφευχθεί η σπατάλη των νοικοκυριών.

Στις Κυκλάδες

Στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Κυκλάδων στην Ερμούπολη υπό την προεδρία του υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους. Μόνο το έτος 2006, που δεν υπήρξε πρόβλημα ανομβρίας, διατέθηκαν περίπου 9,5 εκατομμύρια ευρώ για προμήθεια νερού στο Νότιο Αιγαίο. Η Νομαρχία και η ΤΕΔΚ Κυκλάδων ζητούν διπλασιασμό της πίστωσης, ενώ το υπουργείο Αιγαίου θεωρεί ότι το πρόβλημα του νερού αντιμετωπίζεται με αύξηση της πίστωσης κατά 35%.

Φέτος, το πρόβλημα αγγίζει σχεδόν όλα τα Κυκλαδονήσια, πολλά από τα μικρά της Δωδεκανήσου και σχεδόν τα μισά νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι γνωρίζοντες μας έλεγαν ότι απ' όλα τα Κυκλαδονήσια, ίσως να μην επηρεαστούν από την ανομβρία μόνον η Ανδρος και η Νάξος.

Το πρόβλημα στα νησιά είναι εποχικό, καθώς ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται τα καλοκαίρια, το ντους μετά το μπάνιο θεωρείται δεδομένο και προστίθεται η επιβάρυνση από τις πισίνες.

Χειρότερη είναι η κατάσταση μέχρι στιγμής σε: Αίγινα, Σίφνο, Θήρα, Ιο, Τήνο, Σύμη, Πάτμο, Κύθηρα και Αγκίστρι. Δυσκολίες αναμένεται να υπάρξουν σε Μήλο, Κουφονήσια, Κίμωλο, Χάλκη και Καστελόριζο.

«Τα άνυδρα νησιά στα Δωδεκάνησα είναι: Σύμη, Πάτμος, Καστελόριζο, Λειψοί, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αρκιοί και Χάλκη, οπότε υπάρχει η αναγκαιότητα να μεταφέρουμε νερό με υδροφόρες», τονίζει ο αντινομάρχης Δωδεκανήσου Στάθης Κουσουρνάς. Προμήθεια νερού με καραβάκι γίνεται και στα Κυκλαδονήσια: Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα, Φολέγανδρο Θηρασιά, ακόμη και στη Μήλο.

«Φοβάμαι ότι φέτος, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα διψάσει η Αίγινα, το Αγκίστρι ακόμη και τα Κύθηρα, που δεν αντιμετώπιζαν άλλοτε πρόβλημα. Είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι. Εχει χαμηλώσει η στάθμη του νερού στις δεξαμενές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα και στις γεωτρήσεις. Δευτερευόντως επηρεάζονται η Υδρα και ο Πόρος», εξηγεί ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

«Η φετινή χρονιά θυμίζει το 2001. Εχουμε ήδη ζητήσει από το υπουργείο Αιγαίου τη συνδρομή υδροφόρας για τη μεταφορά νερού, καθώς η στάθμη έχει κατεβεί πολύ στους ταμιευτήρες. Οι μικρές μονάδες αφαλατώσεων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού και των προσκυνητών», επισημαίνει ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός.

Λύσεις

Οι βασικές λύσεις που υπάρχουν, όπως εξηγούν ο δήμαρχος Μυκόνου Χρήστος Βερώνης και ο σύμβουλος ανάπτυξης στην ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννης Τομαής, είναι οι εξής:

* Αφαλάτωση στο νερό της θάλασσας. Μόνο το πρόγραμμα για την αφαλάτωση 2.000 κυβικών νερού την ημέρα, που έγινε το 2001 στη Μύκονο, κόστισε 435 εκατομμύρια δραχμές. Παρ' όλο που το κόστος του νερού συναρτάται και με άλλους παράγοντες, «το κόστος του αφαλατωμένου νερού στη Θήρα ανέρχεται σε 1 ευρώ το κυβικό», εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού Αγγελος Ρούσσος.

* Λιμνοδεξαμενές ή φράγματα, κατά κόρον σε νησιά όπου υπάρχουν φυσικές πηγές ή όταν βρέξει να μπορεί να συλλεχθεί το νερό. Είναι η πιο φτηνή λύση συγκριτικά με τις υπόλοιπες, αλλά όχι πάντα εφαρμόσιμη.

* Γεωτρήσεις. Χρησιμοποιούνται κυρίως από ιδιώτες, αλλά με την υπερκατανάλωση, μακροπρόθεσμα, προκαλούν ακόμη και εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα.

* Μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Η λύση είναι ασύμφορη, αλλά χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν φυσικές πηγές ή νερό στις λιμνοδεξαμενές και κατά κόρον στα μικρά νησιά. Η μεταφορά νερού στη Σαντορίνη, λ.χ., κοστίζει περίπου 10 ευρώ το κυβικό.

«Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα -λέει ο κ. Τομαής- είχε εφαρμόσει ως δήμαρχος Απείρανθου ο Μανώλης Γλέζος στη Νάξο: το πρόγραμμα αποκατάστασης των ξερολιθιών, για τη συγκράτηση χώματος και νερού». Υπάρχουν νησιά που έχουν μεν νερό αλλά αυτό δεν συγκρατείται λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους.

Λιμνοδεξαμενές

Μόνιμη λύση, τονίζουν άπαντες, είναι μόνο η αφαλάτωση του νερού, που υπάρχει σε αφθονία. Χρειάζεται η δημιουργία μεγάλων λιμνοδεξαμενών ώστε να μην εξαντλούνται γρήγορα τα αποθέματα. Σε πολλά νησιά και να μεταφερθεί νερό δεν υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, όπως λ.χ. Δονούσα, Σύμη, Πάτμος.

Φέτος, όλα τα νησιά των Κυκλάδων έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Πολιτείας για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανομβρίας, τονίζει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γ. Δεκαβάλλας.

Μεγάλο πρόβλημα θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει η Θήρα, μας ανέφερε ο κ. Ρούσσος, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει τις λιγότερες βροχοπτώσεις από τα Κυκλαδονήσια. Ηδη έχει ζητηθεί η συνδρομή υδροφόρων πλοίων, η αφαλάτωση του νερού και η επιδότησή του.

Η πιλοτική εφαρμογή αυτόνομης πλωτής μονάδας αφαλάτωσης, ίσως είναι η μελλοντική απάντηση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, εξηγεί ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος.

Πρόκειται για μια ελληνική εφεύρεση, με τηλεχειριστήριο από τη στεριά, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σ' ένα από τα μικρονήσια των Κυκλάδων και κινείται με αιολική ενέργεια. Βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αναμένεται να κοστίσει 750.000 ευρώ και πρόκειται να εγκατασταθεί σε Κυκλαδονήσι πριν από το καλοκαίρι ώστε να μπορεί να υδροδοτήσει 350 κατοίκους την ημέρα.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter