i

Έρχονται εταιρείες εξοικονόμησης ενέργειας

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης

Εταιρείες που θα παρέχουν καθετοποιημένες ενεργειακές υπηρεσίες σε καταστήματα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, βιομηχανίες, αλλά και σε κατοικίες, πρόκειται να κάνουν από το 2010 την εμφάνισή τους στην αγορά. Οι επιχειρήσεις αυτές, με μια σειρά από παρεμβάσεις στο κτίριο, από την καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης για θέρμανση και ηλεκτρισμό μέχρι την τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή και τους τοίχους, την αντικατάσταση τζαμιών, παλαιών καυστήρων και κλιματιστικών, ακόμη και ενεργοβόρων υπολογιστών, θα επιτυγχάνουν στους πελάτες τους εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%-40%, ετησίως.

Όμως, ενώ σήμερα το κόστος για παρόμοιες παρεμβάσεις το επωμίζεται ο πελάτης, στο εξής τη δαπάνη θα την αναλαμβάνει η εταιρεία μέσω ενός δανείου που θα συνάπτει με τράπεζα. Η επένδυση θα αποπληρώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου, με αμοιβή που θα προσδιορίζεται με βάση την αξία της ενέργειας που θα εξοικονομεί ο πελάτης από τη χρήση του κτιρίου.

Απόσβεση στην πενταετία

Έστω, για παράδειγμα, μια τετραώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1970, που πληρώνει σήμερα για θέρμανση- ψύξη- φωτισμό και ζεστό νερό 23.000 ευρώ τον χρόνο. Αποφασίζεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεων για να μειωθεί ο ετήσιος λογαριασμός. Συγκεκριμένα αλλαγή λαμπτήρων και σωμάτων φωτισμού, αλλαγή κλιματιστικών, υποκατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο και τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν έπειτα από αυτές τις αλλαγές το κτίριο καταφέρει να μειώσει τις δαπάνες του στα 13.000 ευρώ, τα 10.000 ευρώ της διαφοράς θα τα καρπωθεί η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών για να αποπληρώσει τους τόκους του δανείου που συνήψε. Δεδομένου ότι η επένδυση στο κτίριο και η αμοιβή της εταιρείας ανέρχονται συνολικά στα 53.000 ευρώ, η τελευταία θα εισπράττει τα 10.000 ευρώ για περίπου πέντε χρόνια.

Οφέλη για βιομηχανίες

Αντίστοιχα είναι τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει και μια βιομηχανία. Στην περίπτωση, μάλιστα, γνωστής βιομηχανίας τροφίμων που παράγει μεγάλες ποσότητες ζωικών αποβλήτων, οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν το μοντέλο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής θερμότητας ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, το οποίο εν συνεχεία θα πουλάνε στη ΔΕΗ.

Τα 324.000 ευρώ που θα εισπράττουν ετησίως θα τα διαθέτουν στην εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών για την αποπληρωμή του δανείου και την αμοιβή της, με υπολογιζόμενη απόσβεση της επένδυσης σε πέντε χρόνια. Από εκεί και πέρα τα 324.000 ευρώ θα είναι καθαρό ετήσιο κέρδος.

Το παραπάνω μοντέλο αποτελεί έναν νέο θεσμό για την Ελλάδα, αυτό των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών, γνωστό στο εξωτερικό όπου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια ως ΕSCΟ΄s (Εnergy Service Companies).

Το σχετικό νομοθέτημα, μετά τη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην οικονομία (Κοινοτική Οδηγία 32/06) και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η διεθνής εμπειρία

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις επεμβάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας σε κτίρια, αφού το κόστος δεν θα το αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, αλλά οι εξειδικευμένες εταιρείες.

Θα έχει κάποιος κίνητρα να τοποθετήσει στα κτίρια ενεργειακά υλικά, υψηλότερου κόστους από τα συμβατικά, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα απέφευγε να βάλει (όπως π.χ. αυτόματη διακοπή φωτισμού και θέρμανσης όταν δεν υπάρχει κίνηση στον χώρο, γνωστό ως Βuilding Μanagment System- ΒΜS).

Αυτό τουλάχιστον έχει δείξει η πείρα από τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται ήδη ο θεσμός, όπως οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ολλανδία κ.ά.

Σε πολλές από αυτές μάλιστα, είναι οι ίδιοι οι πάροχοι ενέργειας (δηλαδή οι αντίστοιχες ΔΕΗ) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών, αφού διαθέτουν τόσο την τεχνογνωσία όσο και τρόπο είσπραξης του κόστους επένδυσης, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος. Παλαιότερα το θέμα είχε εξετάσει και η ΔΕΗ, αλλά απεφάνθη ότι προς το παρόν η ενασχόληση με το αντικείμενο δεν την ενδιαφέρει.

Ξεκίνημα από τον τουρισμό, την υγεία, το εμπόριο και τη βιομηχανία

Ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών δηλώνουν ελληνικές και ξένες εταιρείες. Θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αρχικά στους τομείς του τουρισμού, της υγείας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, όπου και εμφανίζονται τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους γι΄ αυτές, αφού πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που οι τράπεζες δέχονται να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι όταν πρόκειται για τον οικιακό τομέα.

«Στην περίπτωση μιας βιομηχανίας, θα υπογράφουμε μαζί της σύμβαση για την αποπληρωμή της επένδυσης. Ανάλογες εγγυήσεις ότι θα εισπράξουμε πίσω τα χρήματα για την αποπληρωμή της τράπεζας πρέπει να έχουμε και στην περίπτωση του οικιακού τομέα, διαδικασία που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί» σημειώνει ο επικεφαλής της πρώτης ελληνικής εταιρείας του είδους, της Ηelesco, Γιώργος Καμάρας.

Προοπτικές

Εφ΄ όσον επιλυθεί αυτή η εκκρεμότητα, και παράλληλα οι τράπεζες γίνουν λιγότερο διστακτικές στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για νοικοκυριά, ο κ. Καμάρας προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα.

Ανάλογη άποψη έχουν και οι εκπρόσωποι της θυγατρικής της γαλλικής Αxima Servises, του κολοσσιαίου ομίλου παροχής κοινωφελών υπηρεσιών Suez, που προς το παρόν περιορίζει τη δράση της στην Ελλάδα σε ελέγχους και συντηρήσεις κτιρίων (Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΚΕΠΥΟ κ.ά.).

Ενδιαφέρον εκφράζουν επίσης αρκετοί μεμονωμένοι κατασκευαστές- εργολάβοι κτιρίων, που θα πρέπει ωστόσο πρώτα να πιστοποιηθούν με το αντίστοιχο πιστοποιητικό ΙSΟ που ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

Πηγή:
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter