i

Εξοικονόμηση ενέργειας: αναγκαιότητα ή άλλοθι;

Γράφει ο Χρ. Σπίρτζης,
Α΄ αντιπρόεδρος ΤΕΕ

Η εξοικονόμηση ενέργειας για τη χώρα μας μπορεί να χαρακτηριστεί ο κυριότερος ενεργειακός εγχώριος πόρος. Είναι γνωστές οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προγράμματα και τα χρήματα που μπορούν να απορροφηθούν. Είναι γνωστή η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις εταιρείες των ΗΠΑ και τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική και οικονομική της πορεία.

Είναι γνωστές οι δράσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τους αποθέματος. Είναι γνωστή η ενεργειακή ανεπάρκεια της Ελλάδας και πόσα δαπανάμε ως χώρα και ως καταναλωτές για τις εισαγωγές ενέργειας από άλλες χώρες. Είναι γνωστό τι θα πληρώνει η χώρα στο χρηματιστήριο των ρύπων του CΟ2που ξεκινά άμεσα διεθνώς. Είναι γνωστή επίσης η διεθνής προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή στον πλανήτη. Και είναι επιτακτικό να πετύχουμε τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τι δεν είναι γνωστό;

Ότι η χώρα μας δεν έχει ούτε κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Παρά την υποχρέωση που είχαμε ως χώρα να έχουμε από το 2006. Παρά τον έτοιμο κανονισμό που παρέδωσε το ΤΕΕ.

Ότι οι προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας ως τώρα είναι οι αντικαταστάσεις κλιματιστικών. Παρότι τα κλιματιστικά ως συσκευές λειτουργούν λίγες ώρες τον χρόνο. Παρότι δεν υπάρχουν ελληνικά κλιματιστικά.

Ότι ακόμη και τα ελάχιστα για αυτή τη δράση χρήματα που θα δοθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια δεν προβλέπεται να έχουν μελέτες, αλλά ανεπαρκείς προδιαγραφές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ότι τα δημόσια κτίρια για μία ακόμη φορά θα αποτελέσουν τον ουραγό και όχι το παράδειγμα εξοικονόμησης. Τα πιο ενεργοβόρα κτίρια (κτίρια γραφείων, νοσοκομείων, κτλ.) δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε μελέτη. Τα ενεργοβόρα κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος δεν έχουν καν τεθεί σε προτεραιότητα, ενώ το θεσμικό πλαίσιο κάνει σχεδόν απαγορευτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες. Οτι το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων είναι τέτοιο που θα οδηγήσει το εγχείρημα σε εμπόριο υπογραφών και όχι σε πραγματικές ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Το εγχείρημα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι αναγκαιότητα για τη χώρα, για την ανάπτυξη, για να τεθούν σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, για να αναβαθμίσουμε το δυσμενές περιβάλλον μας. Δεν πρέπει να είναι το άλλοθι της προώθησης συμφερόντων και του πλουτισμού κάποιων με σπατάλη δημόσιου χρήματος...

Πηγή:
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter