i

«Επίθεση» στη μόλυνση με φυτά και λουλούδια: Οικολογία … εσωτερικών χώρων

Αποστάγματα της επιστημονικής εμβάθυνσης και της εξειδίκευσης είναι κι εκείνες οι ταπεινές, δευτερεύουσες πληροφορίες που, εφόσον είναι αυθεντικές και καλά επεξεργασμένες, εξυπηρετούν θαυμάσια την ανθρώπινη ζωή και υγεία.

Από τότε λοιπόν που η οικολογία, ως κλάδος των φυσικών επιστημών, άρχισε όχι μόνο να δικαιολογεί την κατάταξή της στο φάσμα του επιστητού, αλλά και να διευρύνει με τρόπο αυτονόητο τα σύνορα και τις κατευθύνσεις της, προκύπτουν από τα πονήματα των επιστημόνων ολοένα και περισσότεροι χρηστικοί «αστερίσκοι». Αυτοί παντρεύονται στη συνέχεια με την εμπειρία και οπλίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη φαρέτρα των καθημερινών μας διαχειρίσεων. Πρόκειται για ένα είδος οικολογικής επίγνωσης ή μεταγνώσης. Όπως θέλει το αποκαλεί ο καθένας.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της νέας δυνατότητας εφαρμογής της οικολογίας στην καθημερινότητα, συγκεντρώνουμε μερικές πληροφορίες για το πώς μπορούν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων (και όχι μόνο) να αμυνθούν ή και να επιτεθούν στην «κακή χημεία» του περιβάλλοντός τους με όπλο τα φυτά και τα λουλούδια. Οι «πράσινες» ιδιότητες που θα παραθέσουμε παρακάτω είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες.

Είναι γνωστό ότι ο αέρας των κατοικιών μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, εμπεριέχει χημικά συστατικά που εκλύονται ανελέητα σε βάρος μας από μπογιατισμένες επιφάνειες, είδη καθαρισμού, έπιπλα και ποικίλα υλικά που διάλεξαν άλλοι, πριν από μας, για μας. Τα πιο συνηθισμένα απ’ αυτά είναι: η αμμωνία (συστατικό των καθαριστικών ως επί το πλείστον), το βενζένιο (συστατικό των βαφών, της ρυτίνης, του καπνού των τσιγάρων και των πλαστικών), η φορμαλδεϊδη (θαμώνας των επιφανειών κόντρα πλακέ, του υαλοβάμβακα, των υφασμάτων, της κόλλας, των οικιακών ειδών γενικώς), το τολουένιο εμπεριέχεται στους διαλύτες, στις λακ, στον αφρό πολυουρεθάνης), το τριχλορεθυλένιο συναντάται στα βερνίκια, στις κόλλες και στους διαλύτες), η πενταχλωροφενόλη (χρησιμοποιείται στην παρασκευή μυκητοκτόνων προϊόντων), το μονοξείδιο του άνθρακα (υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου και στα αέρια που εκλύονται από τις πάσης φύσεως συσκευές όταν αυτές παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας), το ξυλένιο (εμπεριέχεται στα μικροβιοκτόνα, στις μπογιές, στα βερνίκια) κ.λ.π.

Όλα αυτά τα ρυπαντικά της ατμόσφαιρας μπορούμε να προσπαθήσουμε να τα εξουδετερώσουμε επιστρατεύοντας άλλα χημικά. Αυτά θα υπακούσουν σίγουρα στη επιθυμία μας, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα αφήσουν τα δικά τους τοξικά ίχνη στο περιβάλλον. Οπότε δεν έχει νόημα. Αντιθέτως, τα οφέλη είναι πολλαπλά αν επιδοθούμε σε κηπουρικές δραστηριότητες. Αν αντιπαρατάξουμε στους αόρατους χημικούς επισκέπτες τα όπλα της φύσης.

Ε, λοιπόν, τα παρακάτω φυτά απορροφούν ανιδιοτελώς τους ρυπαντές και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα:

Η πασίγνωστη aloe vera και το φιλόδεντρο (ένα καθόλου δυσεύρετο, αναρριχώμενο, διακοσμητικό, αειθαλές φυτό με καρδιόσχημα φύλλα)καταβροχθίζουν με όρεξη τη φορμαλδεϊδη και την πενταχλωροφενόλη.

Η αζαλέα απορροφά την αμμωνία και το ξυλένιο. Είναι καλύτερο να την τοποθετεί κανείς στον χώρο της κουζίνας.

Ο κάκτος και κυρίως ο κυλινδρικός κάκτος, τοποθετημένος δίπλα στον υπολογιστή, στην τηλεόραση ή στον φούρνο μικροκυμάτων απαλλάσσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χώρο από την ακτινοβολία και τα ανεπιθύμητα μαγνητικά κύματα.

Τα χαριτωμένα χρυσάνθεμα αρέσκονται στην απορρόφηση του τριχλωρεθυλενίου.

Το chloroshytum, φυτό αράχνη ή αεροπλανάκι, μπορεί να είναι εξ ονόματος άγνωστο, αλλά πιθανότατα κοσμεί αυτή τη στιγμή το μπαλκόνι σας ή το μπαλκόνι κάποιου γνωστού σας. Έχει πρασινοκίτρινα, λίγο αιχμηρά φύλλα και δίνει μικρά λουλουδάκια σαν κρινάκια. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα και ενδείκνυται για τη χώρα μας. Πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα όμορφο, έχει το χάρισμα να εξαφανίζει το μονοξείδιο του άνθρακα. Μάχεται επίσης σθεναρά εναντίον των διαλυτών, των χρωμάτων και των συστατικών της κόλλας.

Οι δημοφιλείς φίκοι απορροφούν τη φορμαλδεϊδη, το ξυλένιο και την αμμωνία.

Η φτέρη της Βοστώνης, ένα είδος φτέρης αρκετά συνηθισμένο, που αντέχει σε περιβαλλοντικά χωρίς πολύ φως, είναι πολύ αποτελεσματική εναντίον του ξυλένιου και της φορμαλδεϊδης,

Ο κισσός που μπορεί να φιλοξενηθεί πανεύκολα σε μπαλκόνια, περβάζια και ορφανούς τοίχους μπορεί να σας απαλλάξει από το βενζένιο, το τολουένιο και τη φορμαλδεϊδη.

Το πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα σπαθίφυλλο, στην εκδοχή του «με» ή «χωρίς» λουλούδι, τα βάζει άνετα με όλα τα συστατικά των χρωμάτων, της κόλλας, του στόκου και των βερνικιών.

Το μπαμπού – εκτός από τύχη, κατά τους Κινέζους – απαλλάσσει τον χώρο από τα χημικά των διαλυτών, το βενζένιο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλό να τοποθετούμε τουλάχιστον ένα αντιρρυπαντικό φυτό ανά το τετραγωνικά μέτρα.

Η νέα τάση στην κηπουρική πάντως αναδεικνύει όχι μόνο τον αισθητικό, αλλά και τον εξυγιαντικό χαρακτήρα των φυτών.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter