i

(ΤΟΠΣΑ) Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Δεκέμβριος 2011 02:00
Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), καθώς και το πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη με τους Περιφερειάρχες, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Άννας Δαλαπόρτα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στόχο του υπουργείου η προώθηση των προγραμμάτων

αυτών, που αφορούν συνολικά 100.000 ωφελούμενους, και τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δεδομένου του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους».

 


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα προγράμματα κατάρτισης ηθοποιών, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων κατάρτισης με χρήση της Επιταγής Ένταξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ένταξης (voucher), με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα 2 στα 5 ευρώ την ώρα.

Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου μέσω αυτής οι ωφελούμενοι να κάνουν αίτηση και να επιλέγονται με πλήρη διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καθώς και για την Ήπειρο.

Για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκατ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί στο Ν. 4019/11, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Στη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού.

Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Εργασίας αφού διαπίστωσε πως πρόκειται για έναν νέο θεσμό για τη χώρα, μιας και καλύπτει μόλις το 1,4% απασχόλησης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει το 6 - 10%, ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμού το υπουργείου θα στηρίξει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς με σχετικά προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, όσο και τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι Περιφερειάρχες ενημερώθηκαν και σχετικά με τον διαδικτυακό κόμβο: www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση.

Ο κόμβος προσφέρει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση για τα ενεργά προγράμματα, με στόχο να παρέχεται πληροφόρηση βάσει των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αναλυτικότερης πληροφόρησης από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, ενώ τους ζητήθηκε να γίνει καταγραφή όλων των μικρών δομών που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και βρίσκονται στις Περιφέρειες προκειμένου να ενταχθούν στη νέα μορφή που προωθεί το υπουργείο, τα κοινωνικά ΚΕΠ, μέσα από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και για τα υλοποιούμενα προγράμματα.

Σχετικά με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ ακολουθούν μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο καθώς και για την Ήπειρο.
Αναφορικά με τα ΤΟΠΣΑ, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκ. ευρώ, ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί στο Ν. 4019/11, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Στη συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού.


Ιστοσελίδα για τη Δια Βίου Μάθηση και την Επαγγελματική Κατάρτιση με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης
http://step.gov.gr/

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter