i

ΒΙΟΖΩ - εναλλακτικό πρότυπο σίτισης & ζωής PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Νοέμβριος 2009 12:18

Όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι γίνονται χρόνο με το χρόνο οι Έλληνες καταναλωτές μπροστά στο ζήτημα «Διατροφή». Στους χώρους της έκθεσης οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πηγές ενός εναλλακτικού προτύπου σίτισης και ζωής.

 

Μιλώντας απευθείας με τους παραγωγούς κατόρθωσαν να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο καλλιέργειας και διάθεσης των αγνών πρώτων υλών.

Εφοδιάστηκαν, ταυτόχρονα, με πολλαπλά επιχειρήματα για να αντικρούσουν τον μεγάλο μύθο με τον οποίο επιχειρείται η διείσδυση των μεταλλαγμένων στη συνείδηση και στο τραπέζι μας.

Απέναντι στην ανήθικη αυτή μηχανή παγκόσμιας καθιέρωσης των ΓTΟ, μόνο αισιόδοξο για τις μάχες του καταναλωτικού κινήματος της χώρας μας μπορεί να χαρακτηριστεί το μήνυμα των 1.830 (!) υπογραφών που συγκέντρωσε η ΒΙΟΖΩ από το περίπτερό της στο Ecofestival 2009.

Ασυζητητί και με θυμό στο βλέμμα εκατοντάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες ενίσχυσαν με το όνομά τους το καταγγελτικό κείμενο που συνέταξε η ΒΙΟΖΩ, διακινώντας την πληροφορία ότι επιδιώκεται η άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού, με τον οποίο μπορεί να λέγεται βιολογικό ένα προϊόν επιμολυσμένο με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένο) σε ποσοστό 0.9 %!

 

Το πλήρες κείμενο που υπογράφηκε και υπογράφεται είναι το παρακάτω:

 

Όχι στην επιμόλυνση των Βιολογικών από τα μεταλλαγμένα

Βιολογική Γεωργία για τον Άνθρωπο

 

Στις αρχές του 2009 μπήκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για τη βιολογική γεωργία (Κανονισμός 834/2007). Μια απαράδεκτη νομοθεσία, που επιτρέπει την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων από μεταλλαγμένα! Η ΕΕ κάτω από την πίεση των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών βιοτεχνολογίας, προσπαθεί να μην αφήσει τίποτα αμόλυντο και αγνό. Προσπαθούν όλοι μαζί οι κερδοσκόποι να καθιερώσουν τα μεταλλαγμένα στη συνείδηση του κόσμου και στην αγορά. Η κίνηση αυτή εξισώνοντας τη βιολογική γεωργία με τη συμβατική και τα μεταλλαγμένα, επί της ουσία την καταργεί. Θεωρούμε απαράδεκτο τον νέο επιμολυσμένο κανονισμό της ΕΕ και απαιτούμε την καθιέρωση της μηδενικής επιμόλυνσης για τα βιολογικά προϊόντα.

 

Πολύ πρόσφατη είναι η είδηση ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ (και ο ΕΦΕΤ) εντόπισαν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιολογικών προϊόντων της Γερμανίας -με πολύ καλό σύστημα ποιοτικού ελέγχου- να διαθέτει στην αγορά λιναρόσπορο ο οποίος ήταν επιμολυσμένος με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και μάλιστα μη εγκεκριμένους ούτε από το σύστημα της ΕΕ.

 

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα με τον πλημμελή έλεγχο της διατροφής από τους κρατικούς φορείς, με την πολύ χαμηλή ποιότητα των ευρέως διαδεδομένων συμβατικών προϊόντων, με την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές. Η ιχνηλασιμότητα καταργήθηκε στην πράξη γιατί οι κρατικές υπηρεσίες θεώρησαν ίδιο προϊόν το μεταλλαγμένο με το φυσικό, με αποτέλεσμα οι διακινητές, οι έμποροι και οι μεταπράτες να τιμολογούν με την ίδια ονομασία το μεταλλαγμένο με το φυσικό!

 

Στην χώρα μας δεν καλλιεργούνται μεταλλαγμένα και αντικειμενικά δεν υπάρχει επιμόλυνση. Γι αυτό τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι καθαρά και έτσι πρέπει να μείνουν. Για την διατροφική μας ασφάλεια:

Απαιτούμε τα Βιολογικά προϊόντα χωρίς μεταλλαγμένη επιμόλυνση. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να θεσμοθετήσει αυστηρότερους κανόνες από την ΕΕ.

 

  • Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης». Απαιτούμε την επαναφορά σε ισχύ της ιχνηλασιμότητας, με διαχωρισμό των φυσικών προϊόντων από τα μεταλλαγμένα, επί των τιμολογίων.

Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων. Ζητούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των Ενώσεων Καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.


 

Οι υπογραφές ας σταλούν:

Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

ή στο φαξ: 210-2116225

Εξάλλου, αυτό διαφάνηκε έντονα στο Ecofestival 2009 καθώς η προσέλευση του κόσμου αποτιμήθηκε ανώτερη των προβλεπόμενων ποσοστών.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter