i

Εσπερίδα. Συμπράξεις ΟΤΑ - Κοινωνίας Πολιτών PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 14:46
esperida2010_02_25_mod
Ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά όσον αφορά τις σχέσεις Κράτους - Κοινωνίας Πολιτών -Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατεγράφη στο πλαίσιο της εσπερίδας, που διοργάνωσε το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ με θέμα: «Περιβάλλον και Κοινωνία Πολιτών εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011».

Η έμπρακτη θετική ανταπόκριση των Δικτύων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΑΣΔΑ, ΣΠΑΠ και ΣΠΑΥ, οι εκπρόσωποι των οποίων παρακολούθησαν το σύνολο των εργασιών και παρενέβησαν με εισηγήσεις τους, αποδεικνύει ότι, εν όψει σημαντικών αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος θεσμοθέτησης πλαισίου σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών.


Οι προτάσεις που κατετέθησαν από τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών καθώς και οι προτάσεις του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, έτυχαν ευμενούς υποδοχής από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποτελούν την αφετηρία συντεταγμένης αντιμετώπισης των χρόνιων θεσμικών ελλειμμάτων στις σχέσεις του εθελοντικού πεδίου με τους ΟΤΑ. Εναπόκειται στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, που χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, να επεξεργαστούν τις προτάσεις και τα συμπεράσματα της εσπερίδας, ώστε να χαραχθούν πολιτικές και να εφαρμοστούν καλές πρακτικές, που θα καλύψουν τα θεσμικά κενά και τα ελλείμματα, που απασχολούν τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών στην Ελλάδα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.


esperidaΕιδικότερα:

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε στις 17.30 με την παρουσία άνω των 150 συμμετεχόντων, ως εξής: Στο Πρώτο μέρος απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, Δρ Στέλιος Συρμόγλου, ο Έφορος της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Αθηνών, κ. Γ. Παπαδάκης που φιλοξένησε την εσπερίδα και από το προεδρείο ο κύριος Βασίλης Τακτικός, μέλος της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ. Κατόπιν μίλησαν επί του βήματος ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και Δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε αναφορά στις σχέσεις των ΟΤΑ και της Κοινωνίας Πολιτών, τονίζοντας την σημασία του Εθελοντισμού στις τοπικές κοινωνίες και απευθυνόμενος στο ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, επικρότησε τις προσπάθειές που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε να υπογράψει ως Δήμαρχος Αιγάλεω το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, αναγνωρίζοντάς το ως μία σημαντική καλή πρακτική.


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η εξαιρετική ομιλία του εκπρόσωπου της ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Χαλανδρίου, κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις μεταξύ των ΟΤΑ και του Εθελοντικού Κινήματος και ζήτησε την προώθηση συντεταγμένων συνεργιών, εν όψει του αυτοδιοικητικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Σημαντικές επίσης ομιλίες έγιναν εν είδη χαιρετισμού από τον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, κ. Πασχάλη Αγανίδη και από τον Πρόεδρο του Δικτύου των Οργανώσεων Νεολαίας, ΕΣΟΝΕ, κ. Γιώργο Παπαδάκη.


Ακολούθησε ανάγνωση της ομιλίας της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κυρίας Μαργαρίτας Καραβασίλη η οποία μετέφερε το στίγμα του Υπουργείου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την πρωτοβουλία του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ να διοργανώσει την εσπερίδα, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού που θα ανακηρυχθεί το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στις αρχές του εθελοντισμού και έχουμε σκοπό να συμβάλλουμε στις προσπάθειες σας, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε ενέργειες που αφορούν στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής» και κλείνοντας ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις εργασίες της εσπερίδας και στο έργο σας». Στην συνέχεια έλαβαν το λόγο επί του βήματος οι εκπρόσωποι, από την Νέα Δημοκρατία ο Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, Γραμματέας Περιβάλλοντος του κόμματος, και ο κύριος Γρηγόρης Μαλτέζος από τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι χαιρέτισαν τις εργασίες της εσπερίδας.

Συνεχίζοντας ανέβηκε στο βήμα ο καθηγητής Ευρωπαικής Πολιτικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, κύριος Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαικής Επιτροπής, ο οποίος μίλησε για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 και για τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Πολιτικής Κοινωνίας και Κοινωνίας Πολιτών, καθώς και για τα ζητήματα εκπροσώπησης των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, ως Πρόεδρος της Οργάνωσης, Ευρωπαϊκή Έκφραση. Ο επόμενος ομιλητής, η Διευθύντρια του Προγράμματος Εθελοντισμού των Special Olympics, ΑΘΗΝΑ 2011, κυρία Μαρία Φαγογένη, έκανε μια σύντομη περιγραφή των αγώνων και του Προγράμματος Εθελοντισμού για το 2011. Από την πλευρά του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, ο επικεφαλής του τμήματος Προγραμματισμού, κύριος Μιχάλης Πουλάκης, κατέθεσε την πρόταση του Οργανισμού για το έτος 2011, πρόταση που έχει προωθηθεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα σε ανώτατο επίπεδο.


Μεταξύ άλλων τις εργασίες παρακολούθησαν η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, Γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ και η κυρία Αναστασία Παπαμικρούλη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθηνών.

Μετά το διάλειμμα οι εργασίες συνεχίστηκαν με νέα σύνθεση στο προεδρείο, αποτελούμενη από τους κυρίους Παναγιώτη Χριστοδουλάκη και Γιώργο Καλιαμπέτσο, μέλη της Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, οι οποίοι άνοιξαν τις εργασίες του δευτέρου μέρους που ήταν αφιερωμένες στις σχέσεις συνεργασίας των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και των δικτύων τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργασίες ήταν ανοιχτές και μίλησαν όλοι όσοι ζήτησαν να παρέμβουν.


Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κύριος Βασίλης Τακτικός, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα στην βάση των καλών πρακτικών και ιδιαιτέρως αυτών που προωθεί το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ως δομή στήριξης των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών προς τους ΟΤΑ και ειδικότερα σε θέματα θεσμικής αντιμετώπισης, τα οποία εξειδικεύθηκαν κατόπιν σε δευτερολογία του επικεφαλής του τμήματος Προγραμματισμού του ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, κυρίου Μιχάλη Πουλάκη. Ακολούθησε σειρά ομιλητών από τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών και από τους Συνδέσμους Προστασίας και Ανάπτυξης της Πεντέλης και του Υμηττού καθώς και του ΑΣΔΑ, με τους κυρίους, Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, Δημάρχου Πεντέλης και Προέδρου του ΣΠΑΠ, Βασίλη Νομικό, Διευθυντή Προγραμμάτων του ΣΠΑΥ και Λάμπη Σωτηρόπουλο, Διευθυντή ΔΙΠΑΠ του ΑΣΔΑ, με κύρια συνισταμένη τις οικονομικές δυσκολίες και τις αντίστοιχες δυστοκίες που αντιμετωπίζουν η Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων και την μεγάλη Εθελοντική προσφορά που παρουσιάζεται στις δράσεις τους, παρά τα θεσμικά ελλείμματα.


Ο Εθελοντισμός στο Περιβάλλον, παρότι ήταν το ζήτημα αιχμής για όλους τους ομιλητές, τα θέματα επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα της Εθελοντικής Προσφοράς και η αναζήτηση επικεντρώθηκε αναπόφευκτα στο ζέον ζήτημα των σχέσεων κράτους και Κοινωνίας Πολιτών με άξονα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ειδικότερα, από την πλευρά των Οργανώσεων τέθηκαν αρκετά ζητήματα κατά την διάρκεια αυτής της ελεύθερης διαβούλευσης. Παρεμβάσεις πέραν των όσων ήδη αναφέρθηκαν έγιναν και από: τον Πρόεδρο του ΕΣΕΠΑ, κύριο Νίκο Σαχινίδη, για τα ζητήματα Περιβάλλοντος ειδικότερα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της Αναδάσωσης, την κυρία Μαριαλένα Σουπιώνη για την «Ηθική Τράπεζα» και την προώθηση αυτού του εγχειρήματος, την κυρία Δήμητρα Μάλλιου, του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, για τις σχέσεις ΟΤΑ και Προσφύγων, την κυρία Ειρήνη Καλούδη, της Ηράκλειας Ένωσης Αττικής, την κυρία Τζουριάδου Ελπίδα, του ΙΟΤΕ, τον κύριο Γιώργο Καλιαμπέτσο Πρόεδρο της Οικολογικής Συνεργασίας Παλαιού Φαλήρου, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τον κύριο Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, για τον διαχωρισμό ΜΚΟ και Εθελοντικών Οργανώσεων, τον κύριο Γιώργο Μαυρουλέα, από την Οργάνωση ΣΟΛΩΝ.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου που αναπτύχθηκε προ της εσπερίδας αυτής, σε δημόσια αναφορά του, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, κύριος Κώστας Γράψας, στήριξε την πρωτοβουλία του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ και έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα της Εκπροσώπησης στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, θέμα το οποίο αναπτύχθηκε σε διάφορα σημεία των ομιλιών κατά της εργασίες της εσπερίδας.


Τέλος οι εργασίες έκλεισαν στις 22.30 με ολιγόλεπτες ομιλίες των μελών του προεδρείου και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού.

 

ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


Κατά την συζήτηση εξήχθησαν σημαντικές παραδοχές που προήλθαν κυρίως από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους.

 

Συνοπτικά:

1. Είναι σαφές ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την σημασία και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο κοινωνικό κεφάλαιο που δημιουργείται από τις συμπράξεις ΟΤΑ - Κοινωνίας Πολιτών.

2. Είναι επίσης σαφές ότι το καταλληλότερο πεδίο συνεννόησης, συναντίληψης και συνεργασίας των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών με το κράτος είναι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3. Φάνηκε ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι οι δήμοι και οι κοινότητες δεν μπορούν να αποτελούν κατά κύριο λόγο, στρατολογικά γραφεία εθελοντών, αλλά δομές στήριξης και συντεταγμένης συνεργασίας με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.

4. Είναι επίσης εμφανές ότι για να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των ΟΤΑ και των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών απαιτείται η ίδρυση κόμβων επικοινωνίας, δημοτικά ή περιφερειακά γραφεία που να έχουν ως αποστολή τους τις συνέργιες αυτές, εφοδιασμένα θεσμικά με τους κατάλληλους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

5. Όλοι επίσης συμφωνούν ότι στο πλαίσιο των συνεργιών αυτών δεν πρέπει να μείνει εκτός ο ιδιωτικός τομέας και τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, τόσο στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, όσο και της Πράσινης Επιχειρηματικότητας.

6. Όλοι συμφωνούν ότι το σχέδιο αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨» είναι το κατάλληλο εργαλείο θεσμοθέτησης αυτών των συνεργιών, τόσο ως χρονική συγκυρία, όσο και ως νέα αρχιτεκτονική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτών των παραδοχών, το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ κατέθεσε μία επεξεργασμένη πρόταση, δοκιμασμένη και διεθνώς ως ένα βαθμό, την οποία ανακοίνωσε στο πλαίσιο της εσπερίδας, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει όλα τα ανωτέρω σημεία και να απαντά σε αυτά.

Κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους των εργασιών παρουσιάστηκαν προτάσεις που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, από τον Πρόεδρο του ΕΣΟΝΕ, Γίωργο Παπαδάκη, την κυρία Μαρία Φαγογένη από τα Special Olympics για τους αγώνες ΑΘΗΝΑ 2011, καθόσον συμπίπτουν το αυτό έτος και αποτελούν ένα από σημαντικότερα διεθνή γεγονότα που αφορούν στον Εθελοντισμό. Η εκπρόσωπος των Special Olympics είπε: «υπάρχει κάτι μεγάλο, συγκεκριμένο και διεθνές εν εξελίξει για το Εθελοντικό Κίνημα το έτος αυτό στην χώρα. Στηρίξτε το» και από τον κύριο Μιχάλη Πουλάκη, επικεφαλής του τμήματος προγραμματισμού, από το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, το οποίο κατέθεσε την ευρωπαϊκή του πρόταση, που αφορά στην δημιουργία Διαρκούς Ευρωπαϊκού Οργάνου στους κόλπους της ΕΕ, που να συσταθεί από τους αρμόδιους κρατικούς ή εθνικούς φορείς, για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνία Πολιτών, κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, ως μία υψηλής σημασίας θεσμική πρόταση εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

 

 


 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 366 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter