i

Επιστολή προς την Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 10:18
Tης Διατσέντας  Φανού Φουσκαρίνη

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και  της διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος στο χώρο των ΜΚΟ δεν επιλύεται, έτσι απλά, με ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Η νομοθεσία είναι ήδη αυστηρότατη, και καλώς είναι.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο

 

 

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές

της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής.

 

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και  της διασπάθισης του Δημοσίου χρήματος στο χώρο των ΜΚΟ δεν επιλύεται, έτσι απλά, με ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο. Διότι η νομοθεσία που αφορά στην χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι ήδη αυστηρότατη, και καλώς είναι, περιλαμβάνει δε διατάξεις που αναφέρονται και στην εγγραφή της  ΜΚΟ σε μητρώο αντίστοιχου Υπουργείου ( δηλαδή την πιστοποίηση του οργανισμού και συγχρόνως την διαχειριστική επάρκεια του  μη κερδοσκοπικού οργανισμού).

 

Αυτό από μόνο  του συνιστά σχεδόν απαγορευτικό όρο, που δύσκολα μια ΜΚΟ μπορεί να διαθέτει, και καθ όσον αυτά είναι προαπαιτούμενα  για την χρηματοδότηση τους, ελάχιστες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται  και εν τέλει δεν πρέπει να ισχύσει το « πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Διότι η ανομία εκκολάπτεται και από το κράτος και τους μανδαρίνους που μεσολαβούν για την οικονομική προώθηση κάποιων  ΜΚΟ με τις οποίες σχετίζονται.

Ήδη τέτοιες ΜΚΟ υπάρχουν στο μικροσκόπιο  πολλών υπουργείων και ΜΜΕ και είναι γνωστές ανά το πανελλήνιο. Άρα το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να τις ελέγξει και να τις παραπέμψει εφ όσον συντρέχουν λόγοι, είτε για κακοδιαχείριση ή απάτη κατά του δημοσίου, κλπ .

 

Αν το κράτος σε ένα ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, αδυνατεί με μηχανισμούς ελέγχου να προλάβει τη διαφθορά, αυτό συνιστά κακή λειτουργία του κράτους, κύριοι βουλευτές, που η βουλή των Ελλήνων πρέπει να το δει προσεκτικά γιατί όλος ο δημόσιος βίος πάσχει σε ζητήματα πρόληψης, με κυρίαρχο θέμα την καταστολή η οποία δεν βοηθά τις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, παρά προωθεί ένα ομιχλώδες τοπίο καχυποψίας και με αντιλήψεις « όλοι το ίδιο είναι»

 

Ποια άλλη πιστοποίηση επί πιστοποίησης μπορεί συμπληρωματικά να εφαρμοσθεί για τις ΜΚΟ!

 

Γιατί δεν αντικρίζετε αυτό που συμβαίνει στην Περιφέρεια !

 

Κατακερματισμένος βρίσκεται ο κοινωνικοοικονομικός ιστός με περιθωριοποιημένες πολλές κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες καλούνται οι υγιείς ΜΚΟ να υποβοηθήσουν την κοινωνική τους ένταξη  να τις στηρίξουν, καθώς υπάρχει απουσία κρατικών ή αυτοδιοικητικών  δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και επανένταξης οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας.

Η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική είναι αρωγός και συμπαραστάτης του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ποικίλες δράσεις που ανακουφίζουν περιθωριοποιημένες τάξεις και ανέργους μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής συνοχής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προωθώντας έτσι και την συμμετοχική Δημοκρατία.

 

Στην  Ελλάδα ελάχιστοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να διεκδικήσουν προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας διότι όπως προείπα πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση, μόνιμες εγκαταστάσεις, επιστημονικό προσωπικό, και διαχειριστική επάρκεια.

Αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου που διέπει την χρηματοδότησή τους προφανώς   τείνει να τις καταστήσει επιχειρήσεις συμβατικής οικονομίας κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης.

 

Αντιθέτως , αξιότιμοι κύριοι βουλευτές μπορείτε να ενισχύσετε νομοθετικά τον εθελοντισμό,  να προωθήσετε την λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και να  πάρετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των συμπράξεων των ΜΚΟ  με Δήμους και περιφέρειες όπως σε όλη την Ευρώπη (μην ξεχνάτε ότι επί πρωθυπουργίας. Τ.  Μπλερ στην Αγγλία, είχε συσταθεί Υπουργείο Τρίτου τομέα, της κοινωνίας των πολιτών), για να υπάρξει τοπική ανάπτυξη στις μικρές μας πόλεις που μαραζώνουν από την ανέχεια και την ακινησία.

 

Σωρός είναι οι κατατρεγμένοι, οι άνεργοι, οι ταλαίπωροι άνθρωποι, πολίτες δίχως μέλλον ,στην άκρη της κοινωνίας, που οι ΜΚΟ, όσες απ' αυτές μπορούν, αναλαμβάνουν με περίσσεια ευαισθησία να επανεντάξουν, να ενισχύσουν και να υποβοηθήσουν την καθημερινότητά τους.

Λάβετε υπόψη σας ακόμη, ότι το Ελληνικό κράτος καταληστεύει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών, αυτό όμως αποσιωπάται.

 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκφράσει την πεποίθησή του για την λειτουργία του εθελοντισμού ως συνεκτικού κρίκου της κοινωνίας, ως προωθητικής δύναμης για την κοινωνική αλληλεγγύη, την συνοχή και την συμμετοχική Δημοκρατία.

 

Έχετε, παρακαλούμε, κατά νου ότι η κοινωνία των πολιτών με τις πρωτοβουλίες της μπορεί να στηρίξει δομές ή να δημιουργήσει θεσμούς μέσα από καινοτόμα προγράμματα υπέρ των κοινωνικά αποκλεισμένων ή αδυνάτων οικονομικά συμπολιτών μας.

 

Η πολιτεία δεν κινδυνεύει από την δράση των ΜΚΟ, κινδυνεύει από την μη εφαρμογή των νόμων και την γενικευμένη ανομία στην οποία έχουμε περιέλθει, από την έλλειψη πρωτοβουλιών και εφαρμοσμένων προγραμμάτων ανάπτυξης, από  την μη προώθηση της καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας,  ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ολονέν αυξανόμενες ανάγκες των  πολιτών.

 

Τέλος, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε, τι θα συνιστούν?

 

Μια πρόταση που θα μπορούσαμε να κάνουμε  για την σωστή λειτουργία των ΜΚΟ με έλεγχο και διαφάνεια, για να μην κατασυκοφαντούνται όλες, και να λάβει τέλος η παράνομη χρηματοδότηση κάποιων, θα προτείναμε αυτήν της δημιουργίας Επιμελητηρίου για την κοινωνία των πολιτών όπου μέσα από ένα ενιαίο Μητρώο των  ΜΚΟ θα μπορεί να υπάρξει ο έλεγχος και η διαφάνεια για τα πεπραγμένα και τις χρηματοδοτήσεις, όπως πολύ ωραία προτείνει και ο κ. Τακτικός Βασίλης από την σύμπραξη ΟΚΠ.

 

Με τιμή

Διατσέντα  Φανού Φουσκαρίνη

Από την επιτροπή διαβούλευσης

για το Δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών Ν. Ηλείας

Πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλος Ηλείας

και Υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού

της Νομαρχιακής  Αυτοδιοίκησης Ηλείας 2007-20010

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος