i

Συμπαραστάτες χωρίς συμπαράσταση
Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011 18:24
Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

Παρουσιάστηκε ως εργαλείο προστασίας του δημότη και των επιχειρήσεων από την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά. Ναυάγησε όμως όταν τα κόμματα επιχείρησαν να τον ελέγξουν.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», ο θεσμός του «Συμπαραστάτη» θα αποτελούνταν από πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους», τα οποία θα δέχονταν καταγγελίες. Κάτι σαν τοπικός Συνήγορος του Πολίτη.

Πού κόλλησε η ιστορία; Η διαδικασία ανάδειξης προσώπου «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική νομοθεσία- απαιτεί οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν την ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Ήταν όμως ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουν οι περισσότερες παρατάξεις μεταξύ τους;

Έτσι μόνο οι τέσσερις από τις δεκατρείς αιρετές περιφέρειες βρήκαν πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη συγκεκριμένη θέση. Ακόμη χειρότερη η αναλογία στην περίπτωση των δήμων. Από τους εκατόν ογδόντα δήμους, που υποχρεώνονταν βάσει του νόμου να εκλέξουν, τα κατόρθωσαν μόνο οι είκοσι!

Κατά κύριο λόγο λοιπόν τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες πρυτάνευσαν παραταξιακές λογικές και θριάμβευσε η μικροπολιτική. Υπήρξαν έντονες διεργασίες και πλούσιο παρασκήνιο σχεδόν σ' όλα τα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια.

Οι περισσότερες υποψηφιότητες ήταν κομματικές, φίλοι και γνωστοί των τοπικών αρχόντων, ακόμη και στενοί συνεργάτες τους. Σχεδόν σ' όλη την Ελλάδα η κάθε παράταξη στα συμβούλια πρότεινε έναν δικό της υποψήφιο. Οι τοπικοί και περιφερειακοί άρχοντες ήξεραν ότι αποκλείεται να συγκεντρώσει ο «εκλεκτός» τους τα 2/3 των ψήφων που χρειάζονταν ώστε να εκλεγεί. Ετσι ενώ ο νόμος προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου έπρεπε να είχε ψηφιστεί ο καταλληλότερος για τη θέση, εκείνοι φρόντισαν να αφήσουν το θεσμό... ορφανό.

Mόνο σε 4 από τις 13 περιφέρειες και σε 20 από τους 180 δήμους καλύφθηκε η θέση

H εικόνα που παρουσιάζεται σ' ολόκληρη τη χώρα είναι η εξής:

  • Στην Κρήτη, μόνο ο Δήμος Χερσονήσου έχει σήμερα «Συμπαραστάτη».
  • Σ' ολόκληρο το Αιγαίο μόνο ο Δήμος της Κω!
  • Ίδια εικόνα και στη διοικητική περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, αφού κατάφερε να εκλέξει μόνο ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια.
  • Στη διοικητική περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Επτάνησα μόνο στους Δήμους Κεφαλονιάς και Κέρκυρας υπάρχει «Συμπαραστάτης».
  • Στη Μακεδονία και τη Θράκη κατάφεραν να εκλέξουν μόνο οι δήμοι Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Αλμωπίας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής.
  • Στην Αττική μόλις δέκα δήμοι έχουν σήμερα «Συμπαραστάτη». Πρόκειται για το Δήμο Ζωγράφου, Ηρακλείου, Αχαρνών, Μεγάρων, Π. Φαλήρου, Κρωπίας, Παλλήνης, Σαρωνικού, Βύρωνα και Ασπροπύργου.
  • Ούτε λόγος φυσικά για Ήπειρο και δυτική Ελλάδα. Εκεί σε κανέναν δήμο δεν υπάρχει «Συμπαραστάτης» ούτε για... δείγμα!
  • Σ' επίπεδο περιφερειακών συμβουλίων έχουν εκλέξει μόνο η Αττική, η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Τι ακριβώς κάνει ο «Συμπαραστάτης» σε δήμους και περιφέρειες;

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερομένους. Επίσης συντάσσει ετήσια έκθεση, που παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής ή περιφερειακής αρχής. Μπορεί, επίσης, να κάνει προτάσεις βελτίωσης της διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του όσο και για σημαντικά προβλήματα κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Αμείβεται όπως ο πρόεδρος του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και η θητεία του διαρκεί 5 χρόνια.

«Σε μια χώρα που τα φαινόμενα κακοδιοίκησης ενδημούν σε διάφορες περιοχές του Δημοσίου, επιλογές σαν αυτές του περιφερειακού και δημοτικού συμπαραστάτη είναι υψηλής πολιτικής αξίας και χωρίς αμφιβολία προστατεύουν τους πολίτες από την αυθαιρεσία της διοίκησης και πλήττουν πελατειακές σχέσεις» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Γ. Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών. «Φυσικά δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής του, γιατί αν πάμε σε απλές ψηφοφορίες ουσιαστικά καταργούμε την έννοια του «Συμπαραστάτη» και τον μετατρέπουμε σ' έναν απλό σύμβουλο του δημάρχου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, όλη η «ζημιά» έγινε διότι «παρεισέφρησε» στο αρχικό κείμενο του «Καλλικράτη» η φράση που προέβλεπε ότι η διαδικασία επιλογής «συμπαραστάτη» πρέπει να έχει ολοκληρωθεί «σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών ή περιφερειακών αρχών». Τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να τροποποιήσουν τη σχετική παράγραφο με νομοθετική ρύθμιση ή με εγκύκλιο, που θα αφήνει τη διαδικασία χρονικά ανοικτή, έως ότου η ψηφοφορία καρποφορήσει. Απομένει να δούμε λοιπόν αν θα συνεχίσουν όλες οι παρατάξεις να επιμένουν σε προτάσεις για γνωστούς και φίλους, μέχρι τη λήξη της θητείας τους, ώστε ποτέ να μην καταφέρουν να εκλέξουν πρόσωπο κοινής αποδοχής!

Προσωπική μαρτυρία

ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΚΜΑΚΙΔΗΣ  - Συμπαραστάτης Πολίτη και Επιχείρησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

«Δέχτηκα πέντε καταγγελίες και έδωσα λύση σε τρεις μέρες»

Ο Λ. Τσακμακίδης, πολιτικός μηχανικός στην Κομοτηνή, είναι από τους ελάχιστους μέχρι σήμερα «Συμπαραστάτες».

Κατάφερε μάλιστα να εκλεγεί στην πρώτη ψηφοφορία, με τα 2/3 του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κέρδισε με ψήφους όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ -που τον πρότεινε- αλλά και συμβούλων της Ν.Δ. Για την επιλογή του μέτρησε το βιογραφικό του, καθώς μεταξύ άλλων είχε εργαστεί για χρόνια κι ως επιθεωρητής στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα.

«Εάν λειτουργήσει σωστά ο θεσμός πιστεύω ότι θα ευεργετήσει τόσο τους πολίτες, όσο και τις επιχειρήσεις από την κακοδαιμονία, την κακοδιοίκηση και την αυθαιρεσία της διοίκησης» λέει στην «Κ.Ε.». «Ουσιαστικά παρεμβαίνει στα καθημερινά θέματα της διοίκησης, που χωρίς λόγο ταλαιπωρούν τους πολίτες».

Μην φανταστείτε ότι έχει στη διάθεση πλήθος υπαλλήλων. «Μία γραμματέα έχω στη διάθεσή μου κι ένα γραφείο. Αλλά μέχρι σήμερα έχω δεχτεί πέντε καταγγελίες πολιτών και τις έχω επιλύσει μέσα σε τρεις ημέρες!».

Μία εξ αυτών ήταν ενός επιχειρηματία που ήθελε να δημιουργήσει μια μονάδα αιολικής ενέργειας κι, ενώ πληρούσε όλες τις προδιαγραφές και τα κριτήρια του νόμου, τον ταλαιπωρούσαν για δύο μήνες. «Η μία υπηρεσία τον έστελνε στην άλλη. Το θέμα του λύθηκε όταν μας το κατήγγειλε» σχολίασε ο κ. Τσακμακίδης.

Του ζητήσαμε να μας σχολιάσει και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ελάχιστοι δήμοι και περιφέρειες έχουν εκλέξει «Συμπαραστάτη». «Το αποδίδω στο ότι αφ' ενός απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, αφ' ετέρου σκέφτηκαν παραταξιακά. Ισως φοβούνται να έχουν ένα τέτοιο θεσμικό πρόσωπο στο πλευρό τους, γι' αυτό και κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία» κατέληξε.

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 61 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter