i

Το Νόμπελ Οικονομίας στη δυναμική των κοινοτήτων

Την πλάτη της στην επικρατούσα οικονομική θεωρία γύρισε φέτος η επιτροπή απονομής των βραβείων Νόμπελ επιβραβεύοντας την τεράστια δυναμική και αποτελεσματικότητα που μπορούν να επιδείξουν στην οικονομική διακυβέρνηση οι κοινότητες και οι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις. Με στόχο να ξεκολλήσει τα οικονομικά από τις θεωρίες των αποτελεσματικών αγορών και να τα επαναφέρει στην κοινωνική τους διάσταση ...

η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας απένειμε συγκεκριμένα το φετινό Νόμπελ Οικονομίας 2009 στους Αμερικανούς ακαδημαϊκούς Ελινορ Οστρομ και Ολιβερ Ουίλιαμσον.

Η 76χρονη Οστρομ, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει το Νόμπελ Οικονομίας (από το 1968, όταν αυτό θεσπίστηκε) και η πέμπτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο φέτος. Η έρευνά της εστίασε στο πώς η πολιτική, τα οικονομικά και το νομικό σύστημα επηρεάζουν τον τρόπο χρήσης των φυσικών πόρων και απέδειξε ότι καθοδηγούμενα από την κοινότητα έργα μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικά απ' ό,τι η ιδιωτικοποίησή τους ή η κρατική διαχείρισή τους.

«Η Ελινορ Οστρομ αμφισβήτησε την -εδώ και δεκαετίες- επικρατούσα αντίληψη ότι η δημόσια περιουσία είναι κακοδιαχειριζόμενη και ότι γι' αυτό θα έπρεπε είτε να ρυθμίζεται από τις κρατικές αρχές είτε να ιδιωτικοποιείται. Με βάση αναρίθμητες μελέτες, που αφορούσαν τη διαχείριση αποθεμάτων αλιευμάτων, βοσκότοπων, δασών, λιμνών και υπόγειων υδάτων από τους χρήστες τους, η Οστρομ κατέληξε ότι οι επιδόσεις τους είναι συχνά καλύτερα απ' ό,τι εκτιμούν οι επικρατούσες θεωρίες» σημείωσε η Επιτροπή Απονομής στο ανακοινωθέν της.

Η Οστρομ δήλωσε ότι η βράβευσή της αποτελεί μια τεράστια έκπληξη αλλά και μεγάλη τιμή γι' αυτήν, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι οι γραφειοκράτες κάποιες φορές δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση, ενώ οι πολίτες και οι χρήστες των πόρων έχουν, βοηθά να ενθαρρύνουμε την αίσθηση της ικανότητας και της δύναμης σε αυτούς».

Είπε ακόμη ότι η έρευνά της για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες οργανώνουν τους εαυτούς τους προκειμένου να προστατέψουν έναν σημαντικό φυσικό πόρο είναι ιδιαίτερα συναφής με το ζήτημα της αλλαγής του κλίματος.

Ο δεύτερος βραβευθείς, ο 77χρονος Ολιβερ Ουίλιαμσον του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, έδειξε με την εργασία του ότι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις, κατ' εικόνα των επιχειρήσεων, μπορούν να ευδοκιμήσουν επειδή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην επίλυση αντικρουόμενων συμφερόντων. Με κάποιους τρόπους, υποστήριξε, είναι πιο αποτελεσματικές απ' ό,τι τα συστήματα που βασίζονται στην αγορά.

(Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=91592, Ημερομηνία Δημοσίευσης 13/10/2009)

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 53 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter