Τι κοινό έχει ενα μοσχάρι και μια μπαταρία; |
Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα Σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι η εξής: το κοινό τους σημείο είναι η σπατάλη φυσικών πόρων και δημιουργία αρκετών αποβλήτων. Το κάθε τι για το δικό του λόγο και με τα δικά του άσχημα αποτελέσματα. Όταν τρώμε την πολύ νόστιμη (ομολογουμένως) μπριζόλα μας, ίσως δεν σκεφτόμαστε από πού έχει προέλθει και τι έχει χρειαστεί το ζώο για να μεγαλώσει αρκετά ώστε να φτάσουμε να το καταναλώσουμε. Για την εκτροφή των ζώων χρησιμοποιούνται πολύτιμα οικοσυστήματα και ασκείται πίεση στη χρήση της γης. Για την παραγωγή ζωοτροφών καλλιεργείται η σόγια, η παραγωγή της οποίας διπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης κρέατος. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι συχνά εις βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων. Πάνω από το 50% των γεωργικών εκτάσεων χρησιμοποιείται για κτηνοτροφική παραγωγή. Επιπλέον η εκχέρσωση εκτάσεων και η παραγωγή ζωοτροφών δημιουργούν περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου.
|