i

Η Ανάγκη Προσέγγισης της Κίνας εν όψει της Κοπεγχάγης

Στην ευρύτερη συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή, δύο αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία: Τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο και οι 2 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για την ανώτατη ασφαλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και το ανώτατο όριο στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη με βάση τον ΟΗΕ.

Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι αν ξεπεράσουμε τα δύο αυτά όρια, οι συνέπειες για το κλίμα θα είναι μη αναστρέψιμες.

Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό NewScientist, τονίζεται ότι η Κίνα δεν φαίνεται να προβληματίζεται έντονα σχετικά με την απειλή αυτή. Η στάση αυτή φαίνεται και από τον μέχρι τώρα διάλογο στα πλαίσια του ΟΗΕ καθοδόν για τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση της Κίνας θεωρεί πως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα στηρίζεται από την οικονομική της ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα επόμενα 40 χρόνια το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να εξαπλασιαστεί με βάση τον θεαματικό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Προκειμένου να συνεχιστεί η αλματώδης αυτή πορεία, θα βασιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος πάνω στα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα τον λιθάνθρακα.

Ο κύριος στόχος της κινεζικής ενεργειακής πολιτικής είναι να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας με βάση τον λιθάνθρακα ενώ παράλληλα να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση των μονάδων παραγωγής. Αυτός ο σκοπός από μόνος του δεν πρόκειται να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κίνας, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050 και η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθυμη να αποδεχτεί δεσμευτικά όρια στα πλαίσια μιας διεθνούς συνθήκης.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ίδρυμα BeijingClimateCenter διακρίνει δύο σενάρια για την μελλοντική διακύμανση των εκπομπών με άξονα το 2100. Το πρώτο τοποθετεί τη συγκέντρωση διοξειδίου στα 550 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή στο διπλάσιο σχετικά με την προβιομηχανική εποχή. Το δεύτερο σενάριο είναι ακόμα πιο απαισιόδοξο, καθώς υπολογίζει τη συγκέντρωση στα 750 μ.α.ε. και την άνοδο της θερμοκρασίας στην Κίνα στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό είναι μέσω της συνεργασίας με τη Δύση. Η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διεύρυνση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, καθώς και από νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις θα παίξει και η ολοένα και πιο στενή αλληλεπίδραση της Κίνας με τις ΗΠΑ στα οικονομικά, η οποία αυξάνει το κόστος μιας πολιτικής απομονωτισμού στα περιβαλλοντικά ζητήματα εκ μέρους του Πεκίνου.

Πηγή:
energia
.gr

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 32 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter