i

Έρευνες στους Παγετώνες των Ιμαλαίων

Η Ινδία και η Κίνα πρόκειται να συνεργαστούν για την παρακολούθηση των παγετώνων των Ιμαλαίων, περιοχή η οποία είναι κρίσιμη καθώς προμηθεύει τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους. Ο Τζαϊράμ Ραμές, υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας ανέφερε ότι θα ερευνηθεί επιστημονικά η κατάσταση των «υδραγωγείων της Ασίας», όπως αναφέρονται οι παγετώνες.  Στο παρελθόν τα δύο ασιατικά κράτη έχουν πολεμήσει με αφορμή εδαφικές διεκδικήσεις στα Ιμαλάϊα, αλλά τώρα υπάρχει η βούληση για διάλογο.

Όπως ανέφερε στους FT ο κ. Ραμές, «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους Κινέζους για την παρακολούθηση των παγετώνων», αλλά πρόσθεσε πως δεν θα ήθελε οι Κινέζοι να «σκαρφαλώσουν στους δικούς μας». Η ινδική κυβέρνηση ανέθεσε στην Υπηρεσία Διαστήματος και άλλες κρατικές επιστημονικές υπηρεσίες να αναλάβουν τις έρευνες στα Ανατολικά και Δυτικά Ιμαλάια προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση των παγετώνων. 

Χαρακτηριστικό της σημασίας της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής είναι ότι από εκεί πηγάζουν οι επτά από τους πιο σημαντικούς ποταμούς της ασιατικής ηπείρου, ανάμεσά τους ο Γάγγης και ο Γιανγκ Τσέ. Παρέχουν πολύτιμο νερό στο 40% του ανθρώπινου πληθυσμού της γης. Πρόσφατα η κυβέρνηση της Κίνας και ειδικά της Ινδίας έχουν εμπλακεί σε μια φραστική διαμάχη με τα ανεπτυγμένα κράτη τα οποία προσπαθούν να τις πείσουν να αποδεχτούν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση η έστω τη σταθεροποίηση των εκπομπών τους.

Ο κ. Ραμές έχει φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και απορρίπτει επιστημονικές αναλύσεις που προβλέπουν το λιώσιμο των παγετώνων των Ιμαλαίων στα επόμενα 40 χρόνια. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, το πρόβλημα της υδροδότησης αναμένεται να κυριαρχήσει στις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο ως ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και στην πολιτική αρένα, καθώς έχει και πολύπλοκες νομικές προεκτάσεις.  Ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει τους παγετώνες ως «το καναρίνι στο ορυχείο της Κλιματικής Αλλαγής» και προειδοποιεί ότι η ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτώνται από τη διατήρησή τους. 

Πηγή:
Energia
.gr, Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009)

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 56 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter