i

Ουσιαστικό Προβάδισμα της Κίνας στον Τεχνολογικό Αγώνα των ΑΠΕ

Η Κίνα ξεπέρασε τη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ και είναι πλέον ο πρώτος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο, προσδοκώντας να αυξήσει την παραγωγή της ακόμη περισσότερο φέτος. Η ίδια ακριβώς εικόνα εμφανίζεται και στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, όπου επίσης η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση εδώ και δύο χρόνια.

 Οι εξελίξεις αυτές δίνουν τροφή στη θεωρία που υποστηρίζει ότι η Δύση θα αντικαταστήσει κάποια στιγμή την εξάρτησή της από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και το αέριο της Ρωσίας για τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες και τα άλλα προϊόντα της Κίνας.

 Την τάση αυτή σχολίασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και ειδικά την Κίνα. «Δεν δέχομαι ένα μέλλον όπου οι θέσεις εργασίας και οι βιομηχανίες του αύριο θα εγκατασταθούν εκτός των συνόρων μας - και ξέρω ότι ούτε και σεις δεν το δέχεστε», τόνισε.

 Παρά τις προσπάθειες για παροχή κινήτρων εκ μέρους των δυτικών κυβερνήσεων, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κυριαρχήσει η Κίνα στον τεχνολογικό αγώνα. Ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ αναγνωρίζουν την ταχεία ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς και κατασκευάζουν μεγάλες εγκαταστάσεις στο έδαφός της. Η Vestas μόλις ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα κατασκευής ανεμογεννητριών του κόσμου στη βορειοανατολική Κίνα και μετέφερε εκεί μέρος της παραγωγής της. «Πρέπει να κινείσαι γρήγορα μαζί με την αγορά», τονίζει ο πρόεδρος της Vestas China, Τζενς Τόμερουπ.

 Οι βιομηχανίες του κλάδου στην Κίνα προσθέτουν θέσεις εργασίας με ταχείς ρυθμούς. Το 2008, 1,12 εκατ. άτομα απασχολούνταν σε αυτές, ενώ στο σύνολο προσθέτονται 100.000 θέσεις ετησίως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΑΠΕ της χώρας.

 Το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 8% από τις ΑΠΕ ως το 2020, από 4% σήμερα, όπως αναφέρει η ΙΗΤ. Ο λιθάνθρακας πάντως θα εξακολουθεί να παρέχει τα δύο τρίτα της ισχύος αυτής και η πυρηνική ενέργεια με τα υδροηλεκτρικά το υπόλοιπο ποσοστό.

 Η κυβέρνηση επενδύσει μεγάλα ποσά για το ηλεκτρικό δίκτυο. Το 2009 η δαπάνη άγγιξε τα 45 δις δολάρια, μέσω των κρατικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Στον τομέα της ρύθμισης, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η σύσταση μιας νέας Εθνικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία θα αποτελέσει ένα «υπερυπουργείο» υπό τον πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλει στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να χρησιμοποιούν τις ΑΠΕ σε ένα ελάχιστο ποσοστό και ταυτόχρονα προβλέπονται γενναιόδωρες επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές, οι οποίες αποδίδουν.

 Το μεγαλύτερο προτέρημα για την Κίνα είναι η αύξηση των αναγκών σε ενέργεια, η οποία αγγίζει το 15% ετησίως. Με βάση τον ΙΕΑ, η χώρα θα πρέπει να προσθέτει στο εξής εννέα φορές περισσότερη ισχύ από ότι χρειάζονται οι ΗΠΑ. Η αμερικανική αγορά μπορεί να είναι πιο ώριμη, αλλά η κινεζική απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της κλίμακας από το μέγεθος της παραγωγής. Στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις επιλέγουν μεταξύ των ΑΠΕ και των σταθμών παραγωγής οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί ούτως ή άλλως. Στην Κίνα αντιθέτως, οι εταιρείες πρέπει να αγοράσουν εξοπλισμό έτσι και αλλιώς, ενώ οι ΑΠΕ γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους άλλους τομείς. Τη διαφορά κάνει και το χαμηλό επιτόκιο του 2% για τον δανεισμό, όπως και το χαμηλό κόστος εργασίας. Η Vestas πληρώνει τους εργάτες της με 4.100 δολάρια ετησίως.

energia.gr

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter