Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα Χημικός
Θα ξεκινήσω την αναφορά μου πάνω στη Βιοενέργεια με τα λόγια της ερευνήτριας Dr. Helena Chum σχετικά με τις εργασίες της τρίτης ομάδας εργασίας στο Διακρατικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ένα χρόνο πίσω:
«Υπάρχουν πολλά νέα σχετικά με τη βιοενέργεια και ίσως το πιο σημαντικό είναι το πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τη βιοενέργεια στην τροφή και στις ίνες και σε όλες τις άλλες χρήσεις, ώστε να δούμε πώς από την παραδοσιακή βιομάζα που χρησιμοποιείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και δεν είναι ιδιαιτέρως αποδοτική, θα πάμε στο να αποκτήσουμε την ενέργεια αλλά και να διατηρήσουμε την τροφή και τα προϊόντα. Πρέπει να κατανοήσουμε τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στο να κάνουμε όλα αυτά ταυτοχρόνως με έναν βιώσιμο τρόπο. Έτσι κοιτάξαμε πάρα πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και κατανοώντας αυτούς, μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα και να δούμε σε τι συνθήκες λειτουργεί η κάθε κοινωνία.
Διαβάστε περισσότερα... |
Γράφει Ευαγγελία Κωτσοβίνου Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Η πράσινη ανάπτυξη αναφέρεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δηλαδή τη προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία «αεί+φέρω= εξασφάλιση της παραγωγής αγαθών χωρίς την μείωση της παραγωγικής δυνατότητας». Συχνά, ταυτίζεται με έννοιες όπως αειφόρος ανάπτυξη και βιώσιμη ανάπτυξη, οι οποίες όμως στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη πρωτίστως, λαμβάνοντας υπόψη την φυσική παραγωγή των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα και στο μέλλον. Ως γνωστών οι φυσικοί πόροι υποβαθμίζονται με την ανθρώπινη παρέμβαση. Οι φυσικοί πόροι διαχωρίζονται σε ανανεώσιμους, όπως ο άνεμος, καθότι ανανεώνονται με φυσικές ή τεχνικές διεργασίες. Σε μη ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως ο ορυκτός πλούτος του εδάφους, λόγω του ότι εξαντλούνται τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.
Διαβάστε περισσότερα... |
Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος, Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος
Δ. ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ
Τι είναι ηχορύπανση
Ηχορύπανση ή περιβαλλοντικός θόρυβος είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος εντός του οποίου ζούμε, εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, κάνουμε τον περίπατό μας, τις διακοπές μας, ταξιδεύουμε κ.τ.λ. από δυνατούς ήχους (τόνους και θορύβους).
Διαβάστε περισσότερα... |
Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Χημικός
Όλοι, λίγο ή πολύ, γνωρίζουμε κάποια είδη τροφίμων είτε αυτά είναι στερεά είτε είναι υγρά, τα οποία κάνουν καλό στον οργανισμό μας, με τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά τους. Σήμερα, θα μιλήσουμε για τρία εξ αυτών: το κεφίρ, τον κρόκο Κοζάνης και τη γύρη.
Διαβάστε περισσότερα... |
Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Το όνομα ΔΗΩ, αναφέρεται στην αρχαία θεά της γεωργίας, τη Δήμητρα. «Δη» = δωρικός τύπος της λέξης Γη και μήτηρ, δηλαδή μητέρα Γης. ΔΗΩ είναι ένας σύντομος τύπος του ονόματος της Δήμητρας, που χρησιμοποιείτο κυρίως στον αρχαίο ποιητικό λόγο.
Διαβάστε περισσότερα... |
Γράφει η Γεωργία Κεραμάρη Δημοσιογράφος
Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι ξεκίνησαν ως «αντίδοτο» στην κρίση και την ανέχεια. Έχοντας στον πυρήνα τους την αλληλεγγύη, συνιστούν μια αναδυόμενη τάση κόντρα στην διατροφική ανεπάρκεια. Πρόκειται για δράσεις που «γεφυρώνουν» τον ακτιβισμό με την οικολογία και διαπνέονται από την κουλτούρα του «να μοιράζεσαι». Οι δράσεις αυτές έχουν παιδευτικό, κοινωνικό και φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.
Διαβάστε περισσότερα... |
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Επόμενο > Τέλος >>
|
Σελίδα 35 από 41 |