Κοινωνική Οικονομία και Απασχόληση |
Τρίτη, 19 Μάιος 2009 12:04 |
Του Δημήτρη Κοντού Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και των ανοιχτών αγορών και τα επιτεύγματα της τεχνολογικής προόδου δεν κατάφεραν να εξαλείψουν ζωτικά προβλήματα, όπως η ανεργία και η φτώχεια, τα οποία παραμένουν προκλήσεις τόσο για τις αναπτυσσόμενες όσο και για τις αναπτυγμένες χώρες. Αντιστάθμισμα σε αυτό το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής εμφανίζεται να είναι ο λεγόμενος τρίτος τομέας της οικονομίας ή αλλιώς η κοινωνική οικονομία. Μιλάμε για μια μορφή οικονομίας, η οποία εντάσσει στην αγορά εργασίας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσα από τις συλλογικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιδιώκουν την κάλυψη ταυτόχρονα οικονομικών και κοινωνικών σκοπών, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιούνται άτομα που η «συμβατική» οικονομία τα αποκλείει ως μη παραγωγικά ή ως μη ικανά προς εργασία. Υπό αυτό το πρίσμα, η κοινωνική οικονομία διαδραματίζει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και αποτελεί μοχλό ενίσχυσης της απασχόλησης.
Κοινωνική Οικονομία - Ανάπτυξη - Απασχόληση αποτελούν ένα άρρηκτα συνδεδεμένο και αλληλοενισχυόμενο τρίπτυχο, το οποίο αποκτά προστιθέμενη αξία όταν αυτή η αναζήτηση της ισορροπίας αφενός ανάμεσα στην οικονομική μεγέθυνση και αφετέρου στη συνοχή της κοινωνίας λαμβάνει χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η κοινωνική οικονομία μπορεί να καλύψει τοπικές ανάγκες που δεν καλύπτονται από το δημόσιο ούτε από τον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας υπηρεσίες που συχνά θεωρούνται ως μη κερδοσκοπικές και δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν χώρο εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης και εφαρμογής μιας αναπτυξιακής κουλτούρας που να στηρίζεται και να στηρίζει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και την παροχή νέων υπηρεσιών.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη δραστηριοποίηση στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας κυρίως μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL, η οποία αποτελεί το μοναδικό ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προβλέπει τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στον τρίτο τομέα. Λειτουργούν και αναπτύσσονται στη χώρα μας επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, όπως πχ. γυναικείοι συνεταιρισμοί και κοινωνικοί συνεταιρισμοί περιορισμένης ευθύνης. Ωστόσο, η γνώση για το μέγεθος της συμβολής αυτών των πρωτοβουλιών στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της περιθωριοποίησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων είναι περιορισμένη. Θέλω να τονίσω ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαθιστά τις πολιτικές του κράτους για την προώθηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αντίθετα, πρέπει να τις συμπληρώνει και να τις ενισχύει. Η κοινωνική οικονομία αποτελεί κοινωνική καινοτομία και για το λόγο αυτό πρέπει τεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.
|