i

Περί ούριων (κοινωνικο-πολιτικών) ανέμων PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 21 Σεπτέμβριος 2009 12:04
''Θέλει μελτέμι γερό, γεννημένο στην Τήνο, που να 'ρθει με την ευχή της Παναγίας και να καθαρίσει τον τόπο απ' όλων των λογιώ της Τουρκιάς και της γηραιάς Ευρώπης τ' απομεινάρια''

Πρόσω ηρέμα, 1990  -  Οδυσέας Ελύτης

Έναν ούριο άνεμο περιμένει χρόνια ο τόπος. Τον ευαγγελίζονται οι πολιτικοί, τον περιμένουν οι πολίτες.  Ο νέος στην επαρχία τον αντιλαμβάνεται με κίνητρα για να μείνει στη γενέθλια γη του. Οι φοιτητές, κατ' αρχήν μ' ένα πτυχίο που δεν θα είναι εισιτήριο για την ανεργία, αλλά διαβατήριο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Τον ίδιο άνεμο οι ηλικιωμένοι τον προσδοκούν υπό μορφή σύγχρονων και προσβάσιμων υπηρεσιών, και ασφαλώς συνοδεία αξιοπρεπών συντάξεων που θα επιτρέπουν γηρατειά επί της ουσίας - και όχι κατ' ευφημισμόν - περήφανα.

Οι πολύτεκνοι γονείς έπαψαν από καιρό να τον περιμένουν, οι άνεργοι και οι μετανάστες τον ψάχνουν στα μεταξύ τους βλέμματα, ενώ τα μικρά παιδιά θα τον έχουν μέσα τους ωσότου να μεγαλώσουν.

Ας μην γελιόμαστε. Από ''τα πάνω'', νομίζουμε ότι θα έρθει. Τα κατάλοιπα του οθωμανικού παρελθόντος, όσες ρωγμές κι αν υπέστησαν από την υποβολή της νεοελληνικής κοινωνίας στα δυτικά πρότυπα, εντοπίζονται ακόμη ευκρινώς σε ''ανατολίτες'' του Δημοσίου, στα ''αρματολίκια'' των συντεχνιών, σε ''ραγιάδες'' ψηφοφόρους και πολιτικούς, στον κομματικό-νεολαιίστικο ''γενιτσαρισμό''.

Την ίδια στιγμή, ενεργοί πολίτες συζητούν, αυτο-οργανώνονται, μαθαίνουν, προσφέρουν, προτείνουν, υλοποιούν δράσεις συνεργαζόμενοι με δημόσιους και ιδιωτικούς, εγχώριους και διεθνείς, φορείς. Αλλάζουν την κοινωνία από ''τα κάτω''.

Εθελοντισμός, κοινωνία των πολιτών και απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, συνιστούν το τριπόταμο μέσα από το οποίο θα αναδυθούν εκ φύσεως όσοι ούριοι άνεμοι...

 

Υπευθ. Επικοινωνίας

Συντονιστικού Κέντρου ΜΚΟ (www.edo-mko.gr)

Κων/νος Ταγκούλης

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter