Μοναδική λύση η Πράσινη Οικονομία |
Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009 16:33 |
Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για τη δημιουργία της «πράσινης οικονομίας» του μέλλοντος, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας. «Πλεονέκτημα θα έχει όποιος κινηθεί πρώτος» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η στροφή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και βιομηχανιών να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Όπως εξηγεί, οι «πράσινες επενδύσεις» παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη δυναμική και θα δημιουργήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Γι' αυτόν τον λόγο η «πράσινη οικονομία» δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε περιττή. Άλλωστε, η σημερινή κρίση επηρεάζει την οικονομία, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής όμως, το ίδιο το μέλλον του πλανήτη, τονίζει.
Τα μάτια όλων στρέφονται σε λίγες ημέρες στο Πόζναν της Πολωνίας, στην επόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όμως ο δρόμος προς το «επόμενο Κιότο», όπως επισημαίνει ο κ. Δήμας, θα είναι μακρύς και δύσκολος. «Η διεθνής συμφωνία είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Παρά τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Πόζναν και συμφωνία στην Κοπεγχάγη το 2009», αναφέρει.
Αντίθετα η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει ευθέως το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε αποφασιστικά. Σύμφωνα με τον λόρδο Στερν, το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος ανάληψης έγκαιρης δράσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Οι επενδύσεις που γίνονται στις καθαρές τεχνολογίες, με αειφόρο χρήση πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας, είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και δίνουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μια πολύ ισχυρή θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. Έχει δε σημασία να γίνει γρήγορα η στροφή αυτή των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας μας. Αποφασιστικό πλεονέκτημα διαθέτει πάντοτε εκείνος που κινήθηκε πρώτος.
Το τεράστιο δυναμικό που κρύβουν οι «πράσινες επενδύσεις» είναι γνωστό και στους εταίρους μας στη διεθνή σκηνή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μόλις πριν από λίγες ημέρες επανέλαβε τη δέσμευση που είχε εντάξει και στο εκλογικό του πρόγραμμα, για «πράσινες επενδύσεις» 150 δισ. δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η συμφωνία αυτή, ως γνωστόν, θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η πρώτη περίοδος λήγει το 2012. Οι στόχοι που έχουμε θέσει στην Ε.Ε. για το Πόζναν είναι σημαντικοί, όπως η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το 2009, η διαμόρφωση των πρώτων διαπραγματευτικών κειμένων και η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, η επίτευξη προόδου στη διαμόρφωση «κοινού οράματος».
Το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι παγκόσμιο και για τον λόγο αυτόν απαιτείται παγκόσμια λύση. Η διεθνής συμφωνία είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Παρά τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Πόζναν και συμφωνία στην Κοπεγχάγη.
Έχει διαστάσεις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές πολύ σοβαρές. Όλα τα κράτη-μέλη συμβάλλουν με θέσεις και απόψεις σε αυτήν τη συζήτηση. Πολλά κράτη-μέλη και όχι μόνο η Ιταλία ή η Πολωνία ζητούν διάφορες αλλαγές. Βεβαίως, πρέπει να συζητηθούν, όπως και οι τροπολογίες της Ευρωβουλής. Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία επί της δέσμης μέτρων τον Δεκέμβριο.
Αποτελεί προτεραιότητα, άλλωστε, και για τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, πρόεδρο Σαρκοζί. Η υιοθέτηση της δέσμης αυτής μέτρων θα ενισχύσει επίσης αποφασιστικά τη θέση μας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.
Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλει τόσο η λειτουργία του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών όσο και ο μηχανισμός επιμερισμού των προσπαθειών μεταξύ των κρατών-μελών. Ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένο στόχο που συνολικά θα συμβάλει στην επιτυχία του ευρωπαϊκού στόχου του 20%.
Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λειτουργία του συστήματος εμπορίας θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη, βέβαια και την Ελλάδα, να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπολογίζεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα του στόχου θα επιτευχθούν μέσω της λειτουργίας του συστήματος εμπορίας.
Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη. Η Κίνα έχει τις θέσεις της. Παράλληλα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι η ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη χωρίς επαρκή προστασία του περιβάλλοντος έχει τεράστιο κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, ακόμη και πολιτικό. Ας μη λησμονούμε ότι οι πολίτες αγωνιούν και εξεγείρονται για θέματα περιβαλλοντικά, όπως η ρύπανση των ποταμών, οι χημικές διαρροές κ.λπ.
Η Κίνα έχει υιοθετήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας από τους κύριους στόχους του διαλόγου μας είναι να ενσωματωθεί αυτό το πρόγραμμα στη νέα διεθνή συμφωνία, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα.
Πηγή: http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=61156
|