i

Διεθνής έκθεση πράσινης ανάπτυξης με την Ελλάδα απούσα PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 21 Φεβρουάριος 2011 13:58
Του Ν. Ζηργάνου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ελαμψε διά της απουσίας της η χώρα μας από μια πολύ μεγάλη διοργάνωση, στην οποία παρουσιάστηκε η πόλη του μέλλοντος με ενεργειακή αυτονομία από τον ήλιο και πλήρη ανακύκλωση

Στο ολοκαίνουριο εκθεσιακό κέντρο φιλοξενήθηκαν 31 χώρες και 400 εταιρείες Στο ολοκαίνουριο εκθεσιακό κέντρο φιλοξενήθηκαν 31 χώρες και 400 εταιρείες Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστά στους Ελληνες για τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτή η μικρή χώρα με τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης.

Στα Εμιράτα συντελείται σήμερα μια κοσμογονία που βλέπει το μέλλον και οραματίζεται την κοινωνία αλλά και την οικονομία του αύριο. Τώρα, που έχουν τους πόρους και το όραμα, επενδύουν τεράστια ποσά προκειμένου να αποκτήσουν γνώση, τεχνολογία και οργάνωση που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν στη μετά το πετρέλαιο εποχή.

Συνεπείς σε αυτή τη στρατηγική, διοργανώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια στην πρωτεύουσα της χώρας, το Αμπου Ντάμπι, την «Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια του Μέλλοντος» (WFES), μια διεθνή έκθεση τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη, και απονέμουν το διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο «Ζάγεντ» προς τιμήν του πρώτου προέδρου της χώρας, που έτρεφε ως βεδουίνος μεγάλο σεβασμό για το περιβάλλον και τη φύση. Το όραμα του Ζάγεντ υλοποιεί σήμερα ο διάδοχός του, Χαλίφα μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχαγιάν.

Ενα από τα μεγάλα projects που ήδη υλοποιούνται είναι το σύνθετο εγχείρημα του Masdar, που σημαίνει πηγή στα αραβικά. Πρόκειται για μια πηγή γνώσης, ενέργειας και τεχνολογίας, που ανθίζει μέσα στην έρημο. Το Masdar είναι μια πόλη για 70.000 κατοίκους, που χτίζεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα. Η πόλη σχεδιάζεται να έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα, πλήρη ανακύκλωση υγρών αποβλήτων και σκουπιδιών, ενεργειακή αυτονομία μόνο από ηλιακή ενέργεια, αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς και πράσινα κτίρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα παγκοσμίως, μια πόλη από το μέλλον. Εκεί θα δημιουργηθεί επίσης μια πράσινη Σίλικον Βάλεϊ, με 1.500 ερευνητικά κέντρα και έδρες εταιρειών που επενδύουν στην καθαρή ενέργεια, ένα εξειδικευμένο πανεπιστήμιο (το Ινστιτούτο Masdar) και η έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας του ΟΗΕ (IRENA).

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η παγκόσμια κοινότητα στο όλο εγχείρημα είναι ότι τη φετινή διάσκεψη χαιρέτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έστειλε μήνυμα η Χίλαρι Κλίντον, που λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί και εντυπωσιαστεί από το Masdar, ενώ παρευρέθησαν και χαιρέτησαν οκτώ αρχηγοί κρατών, με την παρουσία δεκάδων υπουργών και 3.500 αξιωματούχων από όλο τον κόσμο. Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος του Masdar, Σουλτάν Αχμέτ αλ Τζάμπερ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για να προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ομως, η χώρα μας έλαμψε φέτος διά της απουσίας της, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη. Ο κ. Τζάμπερ έψαχνε την κ. Μπιρμπίλη, όμως αυτή απουσίαζε, αν και είχε προσκληθεί. Δυστυχώς, δεν μας εκπροσώπησε ούτε υφυπουργός, αν και πέρυσι κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τον οποίο μόνο καλά λόγια είχαν να πουν οι διοργανωτές, καθώς εκφώνησε μια εμπνευσμένη ομιλία και είναι γνωστός για την αγάπη του προς στον αραβικό κόσμο.

Η φετινή απουσία επίσημης ελληνικής συμμετοχής σε ένα από τα σημαντικότερα φόρα παγκοσμίως δεν βοηθάει ούτε στην εμβάθυνση των σχέσεων, ούτε και στην άγρα επενδύσεων που τόσο έχουμε ανάγκη, ιδίως στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των Εμιράτων δεν κρύβουν το μεγάλο ενδιαφέρον τους για «τη χώρα του ήλιου και του πολιτισμού», όπως μας αποκάλεσαν, υπογραννίζοντας την άψογη συνεργασία που είχαν με τον υπουργό Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, για την εξαγορά των ναυπηγείων, ενώ στην επίσημη δεξίωση έστησαν εγκάρδιο πηγαδάκι με τον πολύ δραστήριο έλληνα πρέσβη στα Εμιράτα, κ. Διονύσιο Ζώη.


Η εφετινή έκθεση πράσινης τεχνολογίας φιλοξενήθηκε στο ολοκαίνουριο εκθεσιακό κέντρο της πόλης και συγκέντρωσε 31 χώρες, με εθνικά περίπτερα, 400 εταιρείες και δεκάδες πανεπιστήμια, κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Η Ελλάδα της λιτότητας -αλλά και της πράσινης ανάπτυξης- δεν εκπροσωπήθηκε φέτος, αντίθετα με πέρυσι που συμμετείχαν 17 ελληνικές εταιρείες σε εθνικό περίπτερο.

Τα λογότυπα των 40 χορηγών που ήταν αναρτημένα έξω από το υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο ήταν ενδεικτικά για την υψηλή ποιότητα συμμετοχής. Από την Deutsche Bank και την Daimler, έως τους ενεργειακούς κολοσσούς Exon Mobil, ΒΡ και Total, όλοι οι μεγάλοι παίκτες ήταν εκεί και έδωσαν το «παρών» με νέα, πρωτότυπα και εντυπωσιακά προϊόντα που σηματοδοτούν την απαρχή της νέας εποχής.

Δίπλα στους γίγαντες του πετρελαίου, που όλοι πλέον διαθέτουν τεράστιες θυγατρικές με αποκλειστικό πεδίο τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, αναδύονται άγνωστες ακόμα, όμως εξαιρετικά καινοτόμες, μικρές εταιρείες που επενδύουν σε γνώση, τεχνολογία και παραγωγή καθαρής ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση σκουπιδιών, παραγωγή βιοκαυσίμων, έξυπνων δικτύων για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, «καθαρές» μεταφορές, βελτιωμένα καύσιμα αεροσκαφών.

Οι περισσότεροι εκθέτες παρουσίασαν εξελιγμένα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, αν και προσωπικά με εντυπωσίασαν περισσότερο τα συστήματα διαχείρισης και διαχωρισμού σκουπιδιών με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων. Την ώρα που στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη για χωματερές, λες και είμαστε στον περασμένο αιώνα, ο υπόλοιπος κόσμος ανακυκλώνει τα πάντα, χωρίς να αφήνει σχεδόν καθόλου υπολείμματα για θάψιμο.

Τα εθνικά περίπτερα των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κίνας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χιλιάδων επισκεπτών, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η εντυπωσιακή παρουσία εταιρειών, από τρεις μικρές χώρες, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου.

Η Πορτογαλία, μια χώρα «στα μέτρα μας», παρουσίασε το σχέδιό της να εξελιχθεί σε παγκόσμιο εργαστήριο για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος που θα κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα. Παρουσίασε το σύστημα ΜΟΒΙ.Ε (www.mobie.pt), έναν σταθμό φόρτισης μπαταρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κατάλληλο για κάθε μοντέλο, που εγκαθίσταται εύκολα σε κάθε δρόμο. Τον περασμένο Ιούνιο, ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Χοσέ Σόκρατες, εγκατέστησε το πρώτο ΜΟΒΙ.Ε στη Λισαβόνα και, ήδη, 1.300 απλοί φορτιστές έχουν τοποθετηθεί σε 25 δήμους και άλλοι 50 σταθμοί γρήγορης φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν τον Ιούνιο και η Πορτογαλία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει εθνικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το γερμανικό περίπτερο θα μπορούσε να ήταν από μόνο του μια διεθνής έκθεση. Εξέθεσε ανεμογεννήτριες κάθε μεγέθους και χρήσης, από τεράστια αιολικά πάρκα με το κλειδί στο χέρι έως μικρά συστήματα για απομονωμένες αγροικίες, ηλιακά πάρκα και πρωτοποριακά πάνελ, πολλές εφαρμογές γεωθερμίας με έμφαση σε συστήματα για οικιακή χρήση, αλλά και «πράσινα» σπίτια που έχουν ενεργειακή αυτονομία και ταυτόχρονα μέγιστη εξοικονόμηση. Πάντως, τις εντυπώσεις έκλεψε ένα πρωτότυπο μοντέλο ηλεκτροκίνητης μηχανής που σχεδίασε η Siemens. Βασικό της μειονέκτημα είναι προς το παρόν ότι είναι τελείως αθόρυβη και αυτό δεν θα αρέσει στους κλασικούς φίλους των δικύκλων, ενώ είναι και επικίνδυνο για τους πεζούς, εξηγούσε ένας από τους σχεδιαστές της εταιρείας που τώρα προγραμματίζει να προσθέσει στη μηχανή τεχνητό θόρυβο.

Τα Εμιράτα έλαμψαν με τις πρωτοπόρες εφαρμογές που ήδη λειτουργούν στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, με το Masdar να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των διεθνών ΜΜΕ.

πηγή: http://www.enet.gr/

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter