i

Ξανά και ξανά διαπιστώνουμε τον τυχοδιωκτισμό
ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΦΙΛΙΑΣ. Αναγνωρισμένο  Πανελλήνιο Σωματείο, Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα,
Κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έμαθαν ή να μην συνειδητοποίησαν τους λόγους που η χώρα μας οδηγήθηκε σε αυτή τη δυσπραγία, σε αυτή την αναξιοπρεπή θέση και σε αυτή την οικονομική κατάντια. Το χειρότερο δε  είναι ότι ενώ αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά, εξοστρακίζουν τις ευθύνες τους και προσπαθούν μάταια να μας πείσουν ότι ανήκουν στους πραγματικά αγανακτισμένους πολίτες.

Με αφορμή την πρόσκληση του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος διαπιστώσαμε ξανά τον τυχοδιωκτισμό, την ανισότητα, τις πελατειακές σχέσεις, την «λαμογιά» από τους γνωστούς αγνώστους, οι οποίοι ίδρυσαν αστικές «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες» λίγο πριν την ανακοίνωση του προγράμματος. Άλλοι δε, «βάπτισαν» μη κερδοσκοπικές τις επιχειρήσεις τους, τα μικρομάγαζά τους και λυμαίνονται ή αλλιώς «χαλάνε» την πραγματική Κοινωνία των Πολιτών, τη δυσφημούν και τη δηλητηριάζουν.

Με την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος κάποιες «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» έτρεξαν να προλάβουν να μην φύγει το «φαγητό», μην το πάρει κανείς άλλος και βρέθηκαν να αιτούνται μνημόνια συνεργασίας - σχεδόν μονοπωλιακά - στους περισσότερους δήμους της Αττικής αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Δεν σχολιάζουμε και δεν αναλύουμε το έργο της κάθε οργάνωσης γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί κριτήριο για την ένταξή της στο πρόγραμμα. Συζητάμε όμως για την έλλειψη σεβασμού, για την ανυπαρξία αλληλεγγύης, για την ισοπέδωση των ιδανικών, που υποτίθεται ότι κάποιοι εκπροσωπούν.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται... η βοήθεια έρχεται με οποιαδήποτε μορφή... και κάποιοι την κακοδιαχειρίζονται, την κατασπαταλούν, την ακυρώνουν αντί να τη αξιοποιήσουν ως χρυσή ευκαιρία ενίσχυσης της χαμένης αξιοπρέπειας... με δράσεις που θα στηρίξουν τον τόπο, θα δώσουν ανάσα στην κοινωνική πρόνοια, στο φυσικό περιβάλλον στον πολιτισμό κ.α. Με δράσεις που θα στηρίξουν πραγματικά ανέργους με προβλήματα επιβίωσης και όχι πελατειακών σχέσεων και παραταξιακών συμφερόντων... με φορείς πραγματικής εργασίας, πραγματικά εθελοντικούς και μη κερδοσκοπικούς.

Είναι ανάγκη να αποτρέψουμε όλους αυτούς που μονοπωλιακά αποτρέπουν ανενεργούς φορείς να ξαναπροσφέρουν. Είναι ανάγκη να αποτρέψουμε όσους στερούν την ευκαιρία σε πραγματικούς φορείς να επιβιώσουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι βασική πεποίθηση μας, ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Να αιτηθούν Διαχειριστική Επάρκεια ώστε να οργανωθούν και να λειτουργούν ορθότερα, για να πραγματωθούν ποικίλες δράσεις για την τοπική κοινωνία μα πάνω από όλα για να πάρει η Κοινωνία των Πολιτών τη θέση και τη δυναμική που της αξίζει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανωτέρω προσπάθεια θα αποτελέσει - με σωστούς χειρισμούς - αξιόλογο κίνητρο κινητοποίησης και επανεργοποιήσης του «κοιμισμένου», σε πολλές περιπτώσεις, εθελοντισμού.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας» σας συγχαίρουν για τον αγώνα που κάνετε ώστε να ανατραπούν φαινόμενα σαν αυτά που παρακολουθούμε να παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό, για το κουράγιο και τη δύναμη που μας χαρίζετε απλόχερα για να συνεχίσουμε αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την «καθαρότητα» της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική

Παρακαλούμε το Παρατηρητήριο να ελέγχει:

Αν πραγματοποιείται δημοσίευση της πρόσκλησης του Προγράμματος από τους Δήμους και αν όλες οι υποβληθείσες προτάσεις ανακοινώνονται στα δημοτικά συμβούλια καθώς και αν αναρτώνται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» σύμφωνα με το Νόμο.

Να ερευνώνται οι λόγοι που απαξιώνονται πολλές φορές οι τοπικοί φορείς και η πολύτιμη προσφορά τους, οι τοπικοί σύλλογοι και η τοπική κοινωνία και προτιμούνται άλλοι φορείς με ... «απευθείας ανάθεση» και με ακύρωση του κριτηρίου της εντοπιότητας, η οποία πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα.

Να διερευνώνται περιπτώσεις επιλογής φορέων, οι οποίοι μονοπωλούν τα μνημόνια συνεργασίας του Προγράμματος με τους περισσότερους Δήμους της Αττικής και όχι μόνο.

Να κοινοποιείται στις δημοτικές αρχές το πολιτικό κόστος για όποια παράτυπη απόφαση αλλά και το κοινωνικό κόστος από «δράσεις» ή μονοπώλια χωρίς αποτέλεσμα.

Τέλος, διερωτόμαστε όλοι αν η εποπτεία αλλά και η διοίκηση δεκάδων ατόμων σε δεκάδες δήμους από ένα συγκεκριμένο φορέα είναι εφικτή και θα επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ειδικότερα όταν ο φορέας δεν προέρχεται από την τοπική κοινωνία, δεν γνωρίζει τα σημεία δράσης και τις πόλεις όπως και τις ανάγκες τους.

Ως Όμιλος «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας» και ως εθελοντές θεωρούμε ότι το ανωτέρω πρόγραμμα αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ώστε να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία, να στηριχθούν οι άνεργοι των Δήμων, αλλά και να γίνουν δράσεις ουσιαστικές και αναγκαίες που τόσο ανάγκη έχουν οι πόλεις, το φυσικό περιβάλλον και οι συμπολίτες μας.

Επίσης, είναι ανάγκη να πούμε όλοι μαζί ένα βροντερό όχι σε τακτικές που υπονομεύουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κατ' επέκταση τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ένα όχι στην μετατροπή του προγράμματος σε επαίσχυντο «STAGE» αλλά και στην μετατροπή των εργαζομένων του προγράμματος σε συμβασιούχους υπαλλήλους  Δήμων χωρίς πρόγραμμα, εποπτεία και αποτέλεσμα.

Είναι πραγματικά κρίμα να εξαντληθεί το πρόγραμμα σε ανούσιες δραστηριότητες χωρίς μακροχρόνιο όφελος για όλους.

Με ανιδιοτελή προσφορά, όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κάθε πολίτης, αλλά και να δημιουργήσουμε φιλανθρωπικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αθλητικές δραστηριότητες, εξελίσσοντας και ενισχύοντας την ποιότητα της ζωής μας .

Η προώθηση και η ανάπτυξη του εθελοντισμού στις δύσκολες μέρες που διανύουμε αποτελεί προτεραιότητα για όλους εμάς, οι οποίοι προσπαθούμε να διατηρούμε τις αρχές, τα ιδανικά, τις αξίες και τις γνώσεις αναλλοίωτες στο χρόνο.

Προσδοκούμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στον αγώνα που πραγματώνετε για μια καλύτερη κοινωνία με πραγματικά ενεργούς πολίτες και να εδραιώσουμε την πολύτιμη συνεργασία μας οπουδήποτε κριθεί αναγκαία η συμβολή και η συμμετοχή μας, για καλύτερες μέρες, καλύτερο κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντολογικό μέλλον ειδικότερα δε για την τοπική κοινωνία!

Με ιδιαίτερη τιμή, σεβασμό και εκτίμηση

Καθώς και ευχές για συνεχή άριστη πορεία

Ο Πρόεδρος: Γεώργιος Δ. Δρίτσας

Ο Γενικός Γραμματέας: Στυλιανός Ψιμουλάκης

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 112 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter