i

Υποχρέωση όλων η στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας για τα νέα λυπηρά φαινόμενα μόλυνσης της Λίμνης Κάρλας ,η οποία δυστυχώς δεν προστατεύεται από τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας ,ενώ αυτή αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ,αλλά και αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ζητά επειγόντως να ληφθούν μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και ρυπογόνες εισροές στο υδατικό σύστημα του Πηνειού ,αλλά και των άλλων σημείων τροφοδοσίας της λίμνης .


ΥΠΟΓΡΑΓΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου κ. Κων. Σκριάπας ,όσο και η υπεύθυνη του τομέα Περιβάλλοντος του Δικτύου κ. Αγορή Αγραφιώτου επισημαίνουν την άμεση ανάγκη υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη και Προστασία της λίμνης Κάρλας .Τονίζουν ότι εν όψει της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας και στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής κατεύθυνσης περί συμμετοχικής διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ( Φορέας Διαχείρισης Κάρλας ,Περιφέρεια ,Δήμοι , ΤΟΕΒ Κάρλας,ΤΟΕΒ Πηνειού, ΜΚΟ κ.ά. ), πρέπει να υπογράψουν σύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την κοινή δράση για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της νέας λίμνης.

Στα πλαίσια του Μνημονίου αυτού ,μπορούν να προβλεφθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που απαιτούνται και που όλοι γνωρίζουν ,έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα , που προσβάλλουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο ,στο όνομα εξυπηρέτησης κάποιων άνομων συμφερόντων ,που επιμένουν να μην εφαρμόζουν τους Νόμους .

Επίσης, τονίζεται ότι το έγκλημα αυτό της ρύπανσης ,εμποδίζει την αναπτυξιακή δυναμική όλης της Θεσσαλίας ,η οποία και μπορεί ,αλλά και δικαιούται να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αδιανόητο να καταστρέφεται η προοπτική των επόμενων γενεών ,για την εφήμερη εξυπηρέτηση συμφερόντων ,που το μόνο τους κίνητρο αποτελεί το κέρδος ,αφού δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ,που ο νόμος ορίζει .
Θα πρέπει ,επιτέλους ,να συσταθεί ένα Παρατηρητήριο ,με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, για την προστασία όλου του υδατικού συστήματος του Πηνειού ,από την αρχή του μέχρι και την εκβολές του ,έτσι ώστε ο Πηνειός να είναι πραγματικά πηγή ζωής για όλη τη Θεσσαλία και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ,όχι μόνο για τον αγροδιατροφικό τομέα ,αλλά και της ανάπτυξης σπουδαίων δράσεων εναλλακτικού τουρισμού ,που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΡΛΑΣ και ΔΙΚΤΥΟ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στη διάθεση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας θέτει το δυναμικό του το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,μέσα από τις περιβαλλοντικές του Οργανώσεις , οι οποίες επί σειρά ετών δραστηριοποιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο του περιβάλλοντος και έχουν μέχρι σήμερα προσφέρει πάρα πολλά .


Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας επιμένει στην άμεση ψήφιση του ΠΔ (και όχι μιας ΚΥΑ) που να αφορά τη λειτουργία ,τις αρμοδιότητες ,τους κανόνες συμπεριφοράς και την αυτονομία στη δράση του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας ,έτσι ώστε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως "περιοχή NATURA", όπως είναι η Κάρλα ,να έχει όλα εκείνα τα μέσα για την προστασία όλου αυτού του Οικοσυστήματός της .

 

Για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι οι φορείς (Υπουργεία,Περιφέρεια ,Δήμοι κ.ά) οφείλουν να στηρίξουν και να συνδράμουν το έργο του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, έτσι ώστε να σταματήσουν ,επιτέλους, οι παράνομες ρυπογόνες δραστηριότητες και να μην μετατραπεί η λίμνη σε ένα άρρωστο οικοσύστημα ,με κατεστραμμένη την θαυμάσια χλωρίδα και πανίδα του .

 

Για τον λόγο αυτό ,μετά από συνεννόηση του προέδρου του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας και της προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας κ. Ιφ. Κάγκαλου ,θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Θεσσαλίας ,έτσι ώστε να προχωρήσουν ,σε σοβαρή βάση ,θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας , με την υπογραφή όχι μόνο ενός Μνημονίου Συνεργασίας ,αλλά και της σύστασης ενός Παρατηρητηρίου για την προστασία των υδάτινων συστημάτων της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Πηνειού και της Κάρλας.
Τέλος, το Δίκτυο ΜΚΟ επισημαίνει ότι η Θεσσαλία πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και πολλά άλλα περιβαλλοντικά θέματα όπως αυτά που αφορούν τον Αχελώο, τον Λιγνίτη,τον Όλυμπο, τη Νιτρορύπανση, τις Βιολογικές Καλλιέργειες ,τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Παγασητικό ,ανακύκλωση ,ΧΥΤΑ,ΧΥΤΥ κ.ά.


Για τον λόγο αυτό καλεί όλους σε μια σοβαρή ,ακηδεμόνευτη ,επιστημονικά άρτια και πέρα από οποιαδήποτε σκοπιμότητα ,συνεργασία ,για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος ,που δυστυχώς ,δεν μπορούν να περιμένουν.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 37 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter