i

Επιδοτούμενα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Τρίτη, 22 Ιανουάριος 2013 20:36

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΠΕΠ) ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ: ΕΜΠΟΡΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Προκηρύχθηκε η υποβολή προτάσεων από τις 25.02.2013 και μέχρι τις 25.04.2013 για το πρόγραμμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ». Το Πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Υφιστάμενες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις και υπο-σύσταση επιχειρήσεις όλων των κλάδων (Εμπόριο, Υπηρεσίες, Μεταποίηση, Τουρισμός).

Εξαιρούνται οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, για τον οποίο ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα, η πρώτη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και η εστίαση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο ειδικό πρόγραμμα του λιανικού εμπορίου.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις:

  • ενίσχυση υφιστάμενων (που, μέχρι τις 31.12.2011, έχουν 2 ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον 12μηνης διάρκειας)
  • νέων και υπό σύσταση (που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων) πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

οι οποίες θα υλοποιήσουν επενδύσεις προσανατολισμένες στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος είναι:

-Κτιριακές Εγκαταστάσεις- Μηχανολογικός Εξοπλισμός- Επαγγελματικό Aυτοκίνητο- Εξοπλισμός Πληροφορικής & Λογισμικό- Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας- Συστήματα Αυτοματοποίησης- Προβολή & Προώθηση- Αμοιβές Συμβούλων- Λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, ΔΕΗ, θέρμανση, τηλέφωνα κ.α.) - μόνο για νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις

Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων

Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 456.000.000 ευρώ Δημόσια Δαπάνη και χρηματοδοτείται από τα παρακάτω Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα:

Ποσό 130.500.000,00€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής

Ποσό 135.000.000,00€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ως εξής: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» 90 εκ. €, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» 22,5 εκ. €, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» 22,5 εκ. €.

Ποσό 63.000.000,00€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου ως εξής: Περιφέρεια Θεσσαλίας 22,5 εκ. €, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 18,0 εκ. € και Περιφέρεια Ηπείρου 22,5 εκ. €.

Ποσό 67.500.000,00€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας -Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 22,5 εκ. €, Περιφέρεια Πελοποννήσου» 22,5 εκ. € και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 22,5 εκ. €.

Ποσό 60.000.000,00€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου: Περιφέρεια Κρήτης» 22,5 εκ. €, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» 22,5 εκ. € και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 15 εκ. € (εθνικοί πόροι).

Επιλέξιμος Προϋπολογισμός:

  • από 30.000,00 ευρώ έως 300.000,00 «Μεταποίηση»
  • από 20.000,00 ευρώ έως 300.000,00 ευρώ «Τουρισμός»
  • από 20.000,00 ευρώ έως 100.000,00 ευρώ «Εμπόριο - Υπηρεσίες»

Ποσοστά ενίσχυσης:

  • Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια,
  • ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 25%, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου

Το πρόγραμμα δίνει δυνατότητα λήψης προκαταβολής έως 100% της εγκεκριμένης επιχορήγησης.

Η Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Α) ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ

1. Ισολογισμοί-αποτελέσματα χρήσης (για τις επιχειρήσεις με αντίστοιχη υποχρέωση σύνταξης), φορολογικές δηλώσεις και αναλυτικά στοιχεία φορολογίας για τα ημερολογιακά έτη (χρήση) που λήγουν στις 31/12/2009, 31/12/2010, 31/12/2011 (οικονομικά έτη, 2010, 2011, 2012) για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τριετία. Για αυτές που έχουν κλείσει διετία η υποχρέωση υποβολής προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Για όσες επιχειρήσεις κλείνουν χρήση σε ημερομηνία διαφορετική της 31/12 των ετών ανωτέρω, η υποχρέωση υποβολής στοιχείων προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Σε περιπτώσεις υπερδωδεκάμηνης χρήσης απαιτείται η προσκόμιση πίνακα με διαχωρισμό ανά ημερολογιακό έτος των στοιχείων του κύκλου εργασιών, των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων και των εξαγωγών με κατάθεση των σχετικών ισοζυγίων ανά έτος, υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο και τον λογιστή της επιχείρησης και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της εταιρείας.

2. Αντίγραφο τελευταίου κωδικοποιημένου καταστατικού επιχείρησης ή αντίγραφο του τελευταίου κατασταστικού και των τροποποίησεων αυτού για τους δικαιούχους με μορφή εταιρείας και βεβαίωση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας περί τροποποίησεων του καταστατικού.

3. Βεβαίωση έναρξης εργασιών καθώς και βεβαίωση μεταβολής εργασιών για το σύνολο των μεταβολών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

4. Άδεια λειτουργίας εν ίσχυ ή υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας.

Ειδικότερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που η λειτουργία τους καλύπτεται με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) του ΕΟΤ, να προσκομιστεί αντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Στην περίπτωση που έχουν λήξει χρονικά κάποια από τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια διάθεσης λυμάτων κ.λ.π.). του Σήματος, με αποτέλεσμα να ορίζεται σαφώς ότι παύει η ισχύς του, απαιτείται αντίστοιχη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία για ανανέωση του ληχθέντος δικαιολογητικού.

Επίσης οι επιλέξιμες επιχειρήσεις του Κ.Α.Δ. 55, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφα των αδειών/σημάτων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, καθώς και των λοιπών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός των τουριστικών μονάδων.

5. Οριστική Δήλωση Εκκαθάρισης των ποσών φόρου, τελών χαρτοσήμου και εισφοράς ΟΓΑ που οφείλονται σε εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Έντυπο Ε7 και συνημμένη αναλυτική κατάσταση), που υποβάλλεται υποχρεωτικά μία φορά το χρόνο, για τα ημερολογιακά έτη (χρήση), 2010, 2011.

6. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με το γνήσιο της υπογραφής σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παραρτημα ΧΙI του Οδηγού.

7. Προσφορές / Προτιμολόγια με αναλυτική περιγραφή δαπανών ανά είδος και αναγωγή κόστους ανά μετρική μονάδα. Οι σχετικές προσφορές δεν θα πρέπει να έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία Προκήρυξης του Προγράμματος. (14/01/2013)

8. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα της δήλωσης που αφορά στην ιδιότητα της ΜΜΕ του κανονισμού 800/2008 της Ε.Ε (βλέπε αναλυτικά παράρτημα ΧΙΙ του Οδηγού.)

9. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 των επιδοτήσεων που έχει λάβει κατά το παρελθόν η επιχείρηση (βλέπε αναλυτικά παράρτημα ΧΙΙ του Οδηγού)

Στις περιπτώσεις συνδεδεμένων ή/και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σύμφωνα τον ορισμό των ΜΜΕ του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 θα προσκομίζονται τα φορολογικά στοιχεία (Ε3, Ε5, Ε7, ισολογισμοί) και τα κατά περίπτωση απατούμενα δικαιολογητικά σχετικά με την εταιρική/ μετοχική σύνθεση, νόμιμη εκπροσώπηση και διαχείριση, για το σύνολο των επιχειρήσεων που είναι συνεργαζόμενες ή/και συνδεδεμένες με την επιχείρηση που υπέβαλλε το επιχειρηματικό σχέδιο-πρόταση για χρηματοδότηση στο παρόν πρόγραμμα μαζί με τη σχετική Υπεύθυνη Δήλωση που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 800/2008 της Ε.Ε.(βλ.α/α 9)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

  • Αποδεικτικά έγγραφα συμμετοχής σε επενδυτικά προγράμματα.
  • Βιβλίο παγίων της επιχείρησης, λογιστικά και φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης εκπαίδευσης, επαγγελματικής εμπειρίας του επικεφαλής διευθυντή ή αντίστοιχου στελέχους της επιχείρησης (π.χ. πτυχία σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος, ένσημα ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, βεβαιώσεις των τυχόν εργοδοτών θεωρημένες από τις οικείες επιθεωρήσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα και την ειδικότητα της απασχόλησης).
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης της κατάρτισης εργαζόμενων / διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης (π.χ.πιστοποιητικά, βεβαιώσεις επιμόρφωσης – κατάρτισης).
  • Αντίγραφα πιστοποιητικών συστημάτων ποιότητας.
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης πνευματικής ιδιοκτησίας – βιομηχανικής ιδιοκτησίας (π.χ. αντίγραφα πιστοποιητικών κατοχύρωσης πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, πνευματικά δικαιώματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια).
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης καινοτομίας Ε.Σ. (διπλώματα ευρεσιτεχνίας, Business plan, αγορές εξοπλισμού – prospectus, επιχειρηματικές αποφάσεις, περιγραφή οργανωτικών αλλαγών, επίσημα κείμενα περιγραφής καινοτομιών, συνεργασίες με ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς κλπ).

Β) ΝΕΕΣ – ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1. Αντίγραφο του Ε1 του πιο πρόσφατου διαχειριστικού έτους που έχει υποβληθεί για κάθε εταίρο/μέτοχο ξεχωριστά ή υπεύθυνη δήλωση του εταίρου/μετόχου που δεν έχει Ε1, ότι δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που υπάρχουν συμμετέχοντες μέτοχοι / δικαιούχοι οι οποίοι ασκούν ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 το Ν.1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής (μία για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην πρόταση και ασκεί ήδη επιχειρηματική δραστηριότητα) όπου θα αναφέρονται τα στοιχεία της επιχείρησης (-σεων) που συμμετέχουν (ακόμα και ατομική επιχείρηση) και τα ποσοστά συμμετοχής τους. Θα προσκομίζονται συνημμένα οι ισολογισμοί, τα Ε3 και Ε7 των επιχειρήσεων αυτών των χρήσεων 2010 και 2011.

2. Αντίγραφο τελευταίου κωδικοποιημένου καταστατικού επιχείρησης ή αντίγραφο του τελευταίου κατασταστικού και των τροποποίησεων αυτού για τους δικαιούχους με μορφή και βεβαίωση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας περί τροποποίησεων του καταστατικού μόνο για τις νέες επιχειρήσεις.

3. Βεβαίωση έναρξης εργασιών καθώς και βεβαίωση μεταβολής εργασιών για το σύνολο των μεταβολών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. μόνο για τις νέες επιχειρήσεις.

Βεβαίωση χρήσεων γης για την προβλεπόμενη θέση εγκατάστασης για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις

4. Άδεια λειτουργίας εν ίσχυ ή υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας μόνο για τις νέες επιχείρησεις.

Ειδικότερα για τις νέες τουριστικές επιχειρήσεις που η λειτουργία τους καλύπτεται με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) του ΕΟΤ, να προσκομιστεί φωτοαντίγραφο του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Στην περίπτωση που έχουν λήξει χρονικά κάποια από τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδεια λειτουργίας ή του Ειδικού Σήματος λειτουργίας με αποτέλεσμα να ορίζεται σαφώς ότι την καθιστούν μη ισχύουσα, απαιτείται αντίστοιχη αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία για ανανέωση του ληχθέντος πιστοποιητικού (π.χ. έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια διάθεσης λυμάτων κ.λ.π.).

Επίσης οι επιλέξιμες επιχειρήσεις του Κ.Α.Δ. 55, θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφα των αδειών/σημάτων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, καθώς και των λοιπών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός των τουριστικών μονάδων.

5. Προσφορές / Προτιμολόγια με αναλυτική περιγραφή δαπανών ανά είδος και αναγωγή κόστους ανά μετρική μονάδα. Οι σχετικές προσφορές δεν θα πρέπει να έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία προκήρυξη του προγράμματος (14/01/2013)

6. Υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας με το γνήσιο της υπογραφής σύμφωνα με το υπόδειγμα στο παραρτημα ΧΙΙ για τις νέες επιχειρήσεις και για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις (για τις υπο σύσταση μία για κάθε ένα φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην πρόταση) σύμφωνα με το υπόδειγμα

7. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα της δήλωσης που αφορά στην ιδιότητα της ΜΜΕ του Κανονισμού (ΕΚ) 800/2008 της Ε.Ε

8. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 των επιδοτήσεων που έχει λάβει κατά το παρελθόν η επιχείρηση

Στις περιπτώσεις συνδεδεμένων ή/και συνεργαζόμενων επιχειρήσεων σύμφωνα τον ορισμό των ΜΜΕ του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008 θα προσκομίζονται τα φορολογικά στοιχεία (Ε1, Ε3, Ε5, Ε7, ισολογισμοί) και τα κατά περίπτωση απατούμενα δικαιολογητικά σχετικά με την εταιρική/ μετοχική σύνθεση, νόμιμη εκπροσώπηση και διαχείριση, για το σύνολο των επιχειρήσεων που είναι συνεργαζόμενες ή/και συνδεδεμένες με την επιχείρηση που υπέβαλλε το επιχειρηματικό σχέδιο-πρόταση για χρηματοδότηση στο παρόν πρόγραμμα μαζί με τη σχετική ΥΔ που προβλέπεται στον κανονισμό 800/2008 της Ε.Ε.(βλ.α/α 10)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης εκπαίδευσης, επαγγελματικής εμπειρίας του επικεφαλής διευθυντή ή αντίστοιχου στελέχους της επιχείρησης (π.χ. πτυχία σπουδών, άδεια άσκησης επαγγέλματος, ένσημα ή βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα, βεβαιώσεις των τυχόν εργοδοτών θεωρημένες από τις οικείες επιθεωρήσεις εργασίας για το χρονικό διάστημα και την ειδικότητα της απασχόλησης).
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης της κατάρτισης εργαζόμενων / διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης (π.χ.πιστοποιητικά, βεβαιώσεις επιμόρφωσης – κατάρτισης).
  • Αποδεικτικά τεκμηρίωσης καινοτομίας Ε.Σ. (διπλώματα ευρεσιτεχνίας, Business plan, αγορές εξοπλισμού – prospectus, επιχειρηματικές αποφάσεις, περιγραφή οργανωτικών αλλαγών, επίσημα κείμενα περιγραφής καινοτομιών, συνεργασίες με ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς κλπ).

Ανάρτηση από οικοsocial.gr

Για περισσότερες πληροφορίες ΙΝΜΕΚΟ

Τηλ.: 210 8813760-1, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter