i

Αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τους μη κερδοσκοπικούς φορείς και συλλογικότητες στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.

Δελτίο τύπου 12/9/2011
Ύστερα από 2 μήνες «πολιορκία» για να πουν την αλήθεια, αναγκάστηκαν στη συζήτηση στην Βουλή της 9ης Σεπτεμβρίου να απαντήσουν τελικά στο ερώτημα .. Ποιος είναι δικαιούχος των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου την κοινοτική νομοθεσία. Αναγκάστηκαν να πουν ότι δικαιούχοι τελικά είναι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς
και επομένως «παρένθετοι» είναι οι Δήμοι. Αναγκάστηκαν να πουν ότι διαφορετικά δεν θα έπαιρναν την έγκριση από τις Βρυξέλλες και το ΕΚΤ που χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα.

 

 

Η Βασική ερώτηση της Ν.Δ : Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τι δουλειά έχουν προς αυτό το στόχο; Γιατί προέκυψαν; Έχετε πίεση χρόνου; Έχετε πρόβλημα να χάσετε πόρους και πρέπει με κάποιο τρόπο, αν δεν προλαβαίνετε μέσω ΑΣΕΠ, να επινοήσετε αυτές τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Και αν το κάνετε για αυτό, τι αποστολή θα έχουν αυτές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

 

Η απάντηση του κ. Κουτρουμάνη: (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν μπορεί να είναι δημόσιος φορέας. Ο πρώτος φορέας που εμείς σκεφτήκαμε, ήταν ο ΟΑΕΔ. Όμως, δεν ήταν επιλέξιμο το πρόγραμμα αν ο φορέας επιλογής ήταν ο ΟΑΕΔ.

 

Το εξετάσαμε και μετά καταλήξαμε. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια.

 

Παράλληλα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής λίστα με 707 ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν το 2007-2008 από τη Ν.Δ μιλώντας για επίδειξη υποκρισίας στην παρούσα φάση.

 

Και σε σχέση με τον ρόλο των ΜΚΟ απάντησε:

Εγώ δεν είμαι από εκείνους που ενοχοποιούν όλους τους Βουλευτές, όλους τους συνδικαλιστές, όλους τους δημοσιογράφους. Από πού κι ως πού, λοιπόν, πρέπει να ενοχοποιήσουμε και όλες τις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, πολλές από τις οποίες παράγουν ένα σημαντικό έργο; Άρα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κανόνες και γι' αυτούς τους κανόνες μίλησα και σ' αυτούς θα επανέλθω και θα επαναλάβω.

 

Ο εκπρόσωπος του του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βουλευτής Ηρακλείου.κ. Μ. Κριτσωτάκης:

Βλέπω, όμως, ότι από την πλευρά και του κυβερνώντος κόμματος και από την πλευρά του κόμματος που καταθέτει την επίκαιρη επερώτηση, υπάρχει μια συμφωνία στο μείζον, που λέω εγώ, και μια διαφωνία στο έλασσον, εκεί δηλαδή που είναι ποιος θα διορίζει, ποιος θα επωφελείται απ' αυτή τη αδιαφανή βέβαια, όπως εξελίσσεται, διαδικασία. Εδώ είναι το θέμα και δεν είναι μόνο στην αντικειμενικότητα.

 

Όμως, υπάρχουν θέματα και μάλιστα σοβαρά και στο ζήτημα της αντικειμενικότητας.

Θα σας πω ότι υπάρχουν ερωτήματα που είναι εύλογα και απευθύνονται από το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και λένε ποιος είναι τελικά ο δικαιούχος των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σύμφωνα με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την κοινοτική νομοθεσία. Αυτό είναι σοβαρό. Προσέξτε το. Είναι οι δήμοι και το δημόσιο ή είναι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δηλαδή ο μη κερδοσκοπικός τομέας της οικονομίας, ο λεγόμενος και τρίτος τομέας της οικονομίας;

 

Διότι εδώ αν είναι το πρώτο, αλλάζει. Αν όμως είναι το δεύτερο, τότε υπάρχει πρόβλημα σύγχυσης -και θα έλεγα εγώ σκόπιμης σύγχυσης- ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και αυτό είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα. Θα σας έλεγα ακόμη: Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν απεριόριστο αριθμό αιτήσεων από κάθε φορέα δικαιούχου ώστε να παρουσιάζονται φαινόμενα μονοπώλησης του προγράμματος από ορισμένους φορείς και ουσιαστικός αποκλεισμός από αρκετές εκατοντάδες άλλων; Γιατί δεν μπήκε το κριτήριο της παλαιότητας και της εμπειρίας των φορέων π.χ. δύο ετών όπως ισχύει σε όλα τα άλλα προγράμματα του ΕΚΤ αλλά και του ΕΣΠΑ;

 

Φυσικά δεν υπήρξε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα αλλά η απάντηση του Υπουργού ότι προσπαθήσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τους δικαιούχους των μη κερδοσκοπικούς φορέας δικαιώνει την σθεναρή στάση του Παρατηρητηρίου και τις προτάσεις του και την κριτική του.

 

Το ζήτημα εξάλλου θα συζητηθεί με ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μιχ. Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο.. που αναδημοσιεύουμε παρακάτω.

Για την τεκμηρίωση και περεταίρω ενημερωση σας επισυνάπτονται και τα πρακτικά της Βουλής....

 


Βλ. Σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στην ιστοσελίδα: http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/files/KoinwfelisErgasia-Attiki.pdf

Βλ. Για παράδειγμα σχετικό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας στην ιστοσελίδα: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=294712 και τη σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων-Πρασίνων: www.ecogreens-gr.org/.../δαφνι-προβλημ...

Βλ. σχετική ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας Τμήμα ΓΣΕΕ στο http://www.eykdramas.gr καθώς και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας &Κοινωνικής Ασφάλισης στο: http://www.ypakp.gr/neaprogrammata/index2.php?pageid=2&lan=gr όπου αναφέρεται ως παράδειγμα Μ.Κ.Ο. το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Bλ. σχετικά τους στόχους του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του:

http://www.inegsee.gr/

Βλ. Σχετική είδηση: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=294712

 

Γραφείο ευρωβουλευτή Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου
Γαλάζιο» πάρτι διετίας σε 707 ΜΚΟ

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter