i

Κομισιόν: Προετοιμασία για τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης

Τρεις μήνες απομένουν έως την Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και  οι διεθνείς προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις προσκρούουν στο πώς θα βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται, πως σκοπός της διάσκεψης του Δεκεμβρίου είναι να υπάρξει μια νέα και πιο φιλόδοξη δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η σημερινή συνθήκη, το Πρωτόκολλο του Κιότο, εκπνέει στο τέλος του 2012 και  δεν επιβάλλει όρους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα όμως οι βιομηχανικές χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή και των αναδυόμενων οικονομιών, όπως είναι η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αυτών των αερίων.  

Σημειώνεται, δε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειάζονται 100 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2020 ώστε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από 2°C. Το όριο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής. 

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί δημόσια διεθνής χρηματοδότηση από 22 έως50 δισ ευρώ, και ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την ευθύνη της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις οικονομικές της δυνατότητες. 
 

Η  Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα, δημοσίευσε ένα σχέδιο χρηματοδότησης των μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα, προτείνει συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  από 2 έως 15 δισ  ευρώ ετησίως έως το 2020. Το σχέδιο αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, προκειμένου να καθοριστεί η θέση της ΕΕ σε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον προσεχή Δεκέμβριο

Πηγή:
energia.gr

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 38 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter