i

Έως και 19% του ΑΕΠ το Κόστος της Κλιματικής Αλλαγής

Ομάδα ασφαλιστικών, τραπεζικών και συμβουλευτικών εταιρειών σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησαν έκθεση στην οποία τονίζουν πως η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να κοστίσει σε κάποιες χώρες ακόμα και το 19% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2030.

 

Οι πιο ευάλωτες αναμένεται να είναι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αλλά υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτές. Μαζί με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, οι κυβερνήσεις μπορούν να υιοθετήσουν και ασφαλιστικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που θα τις προστατεύσουν από το κόστος της Κλιματικής Αλλαγής.

Η ομάδα εργασίας ονομάζεται Economics of Climate Adaptation και περιλαμβάνει ομίλους όπως η Swiss Re, η McKinsey & Co, το Global Environment Facility, το Rockefeller Foundation και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προσπάθεια που έχει αρχίσει από τώρα για τη δημιουργία θαλάσσιων φραγμάτων, βελτιωμένης αποχέτευσης και κανονισμών κατασκευής μπορούν να αποτρέψουν το 40-100% του ρίσκου ως το 2030 από τις σημερινές και τις αυριανές κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί να δαπανήσει 36-135 δις δολάρια ετησίως μέχρι το 2030 για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του φαινομένου. «Αν η σημερινή τάση ανάπτυξης συνεχιστεί ως το 2030, οι περιοχές που εξετάστηκαν θα χάσουν μεταξύ 1 και 12% του ΑΕΠ τους ως αποτέλεσμα των σημερινών κλιματικών μοτίβων», καταλήγει η ομάδα. Αν συμπεριληφθούν μελλοντικές απειλές από τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, η απώλεια μπορεί να φτάσει και το 19% του ΑΕΠ.

Οι τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν ως παραδείγματα ήταν η Βόρεια Κίνα, η Τζορτζτάουν στη Γουιάνα, η Μαχαράστρα στην Ινδία, το Μόπτι στο Μαλί, η Σαμόα, η Τανζανία, το Χαλ στη Βρετανία και η Νότια Φλόριδα στις ΗΠΑ.

Πηγή:
energia.gr

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter