i

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις» που αφορά μη κερδοσκοπικούς φορείς. PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:27
Το «Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών» εκτός από την κοινοποίηση όλων των σχετικών πληροφοριών εφαρμογής θα διοργανώσει σειρά σχετικών δωρεάν «Σεμιναρίων» για ενδιαφερόμενες μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και ιδιώτες.

«Αναπτυξιακές Συμπράξεις» στις οποίες θα μετέχουν Δήμοι, ΝΠΔΔ, δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, ΝΠΙΔ, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, θα αναλάβουν τη δημιουργία των προσωρινών θέσεων εργασίας που θα συγχρηματοδοτήσει του Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να λειτουργήσουν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης. Η σχετική τροπολογία για τη σύσταση των συμπράξεων ψηφίστηκε παράλληλα με τον νόμο για την «κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα». Οι Συμπράξεις θα επιχορηγηθούν από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και θα έχουν διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον 5 έτη.

 

Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν και τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Σε αυτήν την περίπτωση η οικονομική διαχείριση των έργων τους θα ανατεθεί στους ειδικούς λογαριασμούς που λειτουργούν στα αντίστοιχα ιδρύματα. Οι Συμπράξεις σηματοδοτούν και μια πιο ελεγχόμενη προσπάθεια ανασύστασης των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που προωθήθηκαν ανεπιτυχώς στα μέσα της δεκαετίας του '90. Δεν αποκλείεται μέσω των συμπράξεων να ικανοποιηθεί και το αίτημα που έχει διατυπώσει η τρόικα για χαμηλότερους μισθούς και ημερομίσθια σε ζώνες υψηλής ανεργίας.

 

Άρθρο 14
Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας

1. Συνιστάται Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας στο εξής Μητρώο, το οποίο είναι δημόσιο βιβλίο που τη- ρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Το Μητρώο τηρείται στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται ατελώς από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο και αποτελείται από τα εξής επί μέρους μητρώα:

α. Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι Κοιν.Σ.Επ. οι οποίες συστήνονται με βάση τον παρόντα νόμο και οι Κοι.Σ.Π.Ε. του ν. 2716/1999. Με την εγγραφή τους οι Κοιν.Σ.Επ. και Κοι.Σ.Π.Ε. αποκτούν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του άρθρου 9 και απολαμβάνουν των οικονομικών κινήτρων και μέτρων στήριξης του άρθρου 10.

β. Ειδικό Μητρώο άλλων Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά οι υφιστάμενες νομικές μορφές, οι οποίες πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
αα) έχουν ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την κοινωνική ωφέλεια μέσω της παραγωγής αγαθών ή της παροχής υπηρεσιών συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα,
ββ) αποδίδουν προτεραιότητα στα άτομα και την εργασία έναντι του κεφαλαίου,
γγ) εφαρμόζουν δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων,
δδ) έχουν αυτονομία στη διοίκηση και διαχείριση των δραστηριοτήτων τους,

εε) προβλέπουν τη χρησιμοποίηση των κερδών τους για τους καταστατικούς σκοπούς τους και δευτερευόντως τη δυνατότητα περιορισμένης έκτασης διανομής των κερδών αυτών,
στστ) λειτουργούν με βάση την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης,
ζζ) οι δραστηριότητές τους εντάσσονται αποκλειστικά σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 2 του άρθρου 2 και
ηη) αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον επί μια τριετία πριν από την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο.

Οι Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας που εγγράφονται στο Ειδικό Μητρώο μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και να εντάσσονται στο ν. 3908/2011 (Α΄ 8).

2. α) Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3144/2003 (Α΄111) προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:
«δ) Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.»
β) Στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της περίπτωσης δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3144/2003 τηρείται το Γενικό Μητρώο της παραγράφου 1 του παρόντος νόμου και τα επί μέρους μητρώα αυτού.
3. Στην παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3144/2003 και μετά το εδάφιο «Των Διευθύνσεων και Τμημάτων προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού»
προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ειδικά στο Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας κατανέμονται έξι (6) οργανικές θέσεις από τις υφιστάμενες στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες διαρθρώνονται ως εξής: τέσσερις (4) υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού - Οικονομικού, ένας (1) υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής και ένας (1) υπάλληλος του κλάδου ΔΕ Διοικητικού

 

Άρθρο 15
Συντονιστικός φορέας πολιτικών ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας

Η Ειδική Υπηρεσία για την Ενσωμάτωση των Αρχών της EQUAL και για τη διαχείριση δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που έχει συσταθεί με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 4 και την περίπτωση ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3614/2007 (Α΄ 267) και λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ' αριθμ. 180691/7.2.2001 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης
και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Β΄ 148), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, μετονομάζεται σε «Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία». Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία συστάθηκε με το π.δ. 475/1993 (Α΄ 205) και μετονομάστηκε με την παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 2224/ 1994 (Α΄ 112), και είναι αρμόδια για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των αναγκαίων πολιτικών και ενεργειών.

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter