i

Μοναδική λύση η Πράσινη Οικονομία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2009 16:33

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι ευκαιρία για τη δημιουργία της «πράσινης οικονομίας» του μέλλοντος, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»  ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Σταύρος Δήμας.

«Πλεονέκτημα θα έχει όποιος κινηθεί πρώτος» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η στροφή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και βιομηχανιών να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

 

Όπως εξηγεί, οι «πράσινες επενδύσεις» παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη δυναμική και θα δημιουργήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2 εκατ. θέσεις εργασίες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Γι' αυτόν τον λόγο η «πράσινη οικονομία» δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε περιττή. Άλλωστε, η σημερινή κρίση επηρεάζει την οικονομία, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής όμως, το ίδιο το μέλλον του πλανήτη, τονίζει.


Ο Έλληνας επίτροπος δηλώνει αισιόδοξος για τις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. «Ακλόνητη» στη στάση της παραμένει ακόμα η Κίνα, ωστόσο δείχνει να αντιλαμβάνεται πλέον τις περιβαλλοντικές συνέπειες της ραγδαίας ανάπτυξής της.

 

Τα μάτια όλων στρέφονται σε λίγες ημέρες στο Πόζναν της Πολωνίας, στην επόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όμως ο δρόμος προς το «επόμενο Κιότο», όπως επισημαίνει ο κ. Δήμας, θα είναι μακρύς και δύσκολος. «Η διεθνής συμφωνία είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Παρά τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Πόζναν και συμφωνία στην Κοπεγχάγη το 2009», αναφέρει.


- O διάσημος οικονομολόγος λόρδος Νίκολας Στερν δήλωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές θα κοστίσουν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Η «πράσινη οικονομία» αποτελεί τελικά πολυτέλεια ή τη μόνη λύση; Αντέχουμε να την πληρώσουμε;


- Η «πράσινη οικονομία» δεν είναι πολυτέλεια, με την έννοια του περιττού. Αντίθετα παρέχει τη δυνατότητα για διπλά οφέλη, τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε από την Επιτροπή περιλαμβάνει μέτρα ή ενισχύσεις για πράσινα κτίρια, αυτοκίνητα, έργα υποδομής κ.λπ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και τα μέτρα της Ε.Ε. για το κλίμα και την ενέργεια που παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις, καινοτομίες και δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.


- Ποια θα πρέπει να είναι σήμερα η προτεραιότητά μας, η οικονομική κρίση ή η κλιματική αλλαγή;


- Η σημερινή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είναι μεγάλης έκτασης και έντασης και πρέπει αναμφίβολα να γίνουν όλες οι προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Όμως η οικονομική κρίση θα διαρκέσει για κάποιο περιορισμένο, μεγαλύτερο ή μικρότερο, χρονικό διάστημα.

 

Αντίθετα η κλιματική αλλαγή θα απειλήσει ευθέως το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε αποφασιστικά. Σύμφωνα με τον λόρδο Στερν, το κόστος της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος ανάληψης έγκαιρης δράσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Μεγάλες ευκαιρίες


- Είναι ρεαλιστικό να προτείνετε την πράσινη επιχειρηματικότητα ως διέξοδο από την κρίση; Με ποιο τρόπο μπορεί να επιδράσει άμεσα στην ανόρθωση της οικονομίας;


-Η σημερινή πολύ δυσμενής οικονομική συγκυρία πρέπει να αναδειχθεί σε ευκαιρία για τη δημιουργία της «πράσινης οικονομίας» του μέλλοντος. Η «πράσινη οικονομία» δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία, απασχόληση.

 

Οι επενδύσεις που γίνονται στις καθαρές τεχνολογίες, με αειφόρο χρήση πόρων και εξοικονόμηση ενέργειας, είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και δίνουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία μια πολύ ισχυρή θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. Έχει δε σημασία να γίνει γρήγορα η στροφή αυτή των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας μας. Αποφασιστικό πλεονέκτημα διαθέτει πάντοτε εκείνος που κινήθηκε πρώτος.


- Η Ε.Ε. σε ποια θέση βρίσκεται όσον αφορά τις πράσινες επενδύσεις;


- Η Ε.Ε. βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως, με 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς αιχμής. Και οι μελλοντικές προοπτικές διαγράφονται θετικές. Πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας προβλέπει ότι ώς το 2020 θα δημιουργηθούν στην Ε.Ε., μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περίπου 2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

 

Το τεράστιο δυναμικό που κρύβουν οι «πράσινες επενδύσεις» είναι γνωστό και στους εταίρους μας στη διεθνή σκηνή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μόλις πριν από λίγες ημέρες επανέλαβε τη δέσμευση που είχε εντάξει και στο εκλογικό του πρόγραμμα, για «πράσινες επενδύσεις» 150 δισ. δολαρίων τα επόμενα δέκα χρόνια.


- Ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνδιάσκεψη του Πόζναν της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα;


- Η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στο Πόζναν της Πολωνίας αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό, με μεγάλη πολιτική σημασία, στον δρόμο για την Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009, όπου θα πρέπει να συναφθεί μια νέα διεθνής, φιλόδοξη, συνολική συμφωνία για το κλίμα.

 

Η συμφωνία αυτή, ως γνωστόν, θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο, του οποίου η πρώτη περίοδος λήγει το 2012. Οι στόχοι που έχουμε θέσει στην Ε.Ε. για το Πόζναν είναι σημαντικοί, όπως η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το 2009, η διαμόρφωση των πρώτων διαπραγματευτικών κειμένων και η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, η επίτευξη προόδου στη διαμόρφωση «κοινού οράματος».

 

Το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι παγκόσμιο και για τον λόγο αυτόν απαιτείται παγκόσμια λύση. Η διεθνής συμφωνία είναι το κλειδί για τη λύση του προβλήματος. Παρά τις διαπραγματευτικές δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Πόζναν και συμφωνία στην Κοπεγχάγη.


- Πού βασίζετε την αισιοδοξία σας; Πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, εμφανίζονται διστακτικές.


- Η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια. Η διαπραγμάτευση που γίνεται σε υψηλό επίπεδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το θέμα των κλιματικών αλλαγών είναι περιβαλλοντικό, αλλά όχι μόνο.

 

Έχει διαστάσεις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές πολύ σοβαρές. Όλα τα κράτη-μέλη συμβάλλουν με θέσεις και απόψεις σε αυτήν τη συζήτηση. Πολλά κράτη-μέλη και όχι μόνο η Ιταλία ή η Πολωνία ζητούν διάφορες αλλαγές. Βεβαίως, πρέπει να συζητηθούν, όπως και οι τροπολογίες της Ευρωβουλής. Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία επί της δέσμης μέτρων τον Δεκέμβριο.

 

Αποτελεί προτεραιότητα, άλλωστε, και για τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, πρόεδρο Σαρκοζί. Η υιοθέτηση της δέσμης αυτής μέτρων θα ενισχύσει επίσης αποφασιστικά τη θέση μας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα.


Μείωση ρύπων και ανανεώσιμες πηγές


- Σειρά επενδύσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ματαιώνονται. Με αυτό το δεδομένο, πόσο εύκολο θα είναι να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή ενέργειας στο μέλλον;


- Η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, σημαίνει 20% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, 20% αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 20% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στην Ε.Ε. ως το 2020.

 

Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλει τόσο η λειτουργία του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών όσο και ο μηχανισμός επιμερισμού των προσπαθειών μεταξύ των κρατών-μελών. Ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένο στόχο που συνολικά θα συμβάλει στην επιτυχία του ευρωπαϊκού στόχου του 20%.

 

Παράλληλα, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λειτουργία του συστήματος εμπορίας θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη, βέβαια και την Ελλάδα, να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπολογίζεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα του στόχου θα επιτευχθούν μέσω της λειτουργίας του συστήματος εμπορίας.


- Η Κίνα το 2007 πήρε από τις ΗΠΑ τα σκήπτρα της χώρας με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο. Έχετε κάποια εικόνα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει;


- Ο ρόλος των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα είναι πολύ σημαντικός. Βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την Κίνα, σε πολυμερές και διμερές επίπεδο.

 

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη. Η Κίνα έχει τις θέσεις της. Παράλληλα, όμως, αντιλαμβάνεται ότι η ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη χωρίς επαρκή προστασία του περιβάλλοντος έχει τεράστιο κόστος, οικονομικό και κοινωνικό, ακόμη και πολιτικό. Ας μη λησμονούμε ότι οι πολίτες αγωνιούν και εξεγείρονται για θέματα περιβαλλοντικά, όπως η ρύπανση των ποταμών, οι χημικές διαρροές κ.λπ.

 

Η Κίνα έχει υιοθετήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένας από τους κύριους στόχους του διαλόγου μας είναι να ενσωματωθεί αυτό το πρόγραμμα στη νέα διεθνή συμφωνία, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη νομική βεβαιότητα.


Νέες ελπίδες από την εκλογή Ομπάμα


- Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, η εκλογή Ομπάμα θα κάνει τη διαφορά ή λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες;


- Προσβλέπουμε σε μια καλύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη προεδρική εκλογή. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την εισαγωγή συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών στις ΗΠΑ, για στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς και για την ενεργό συμμετοχή της Αμερικής στις διεθνείς διαπραγματεύσεις σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής και είναι πολύ ενθαρρυντικές. Το θέμα του κλίματος και της ενέργειας βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητές του.


- Πώς κρίνετε τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση;


- Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε επιλέγουν ποια μέτρα μπορούν και πρέπει να λάβουν για την ενίσχυση των οικονομιών τους. Όλες οι οικονομίες δεν χρειάζονται το ίδιο μείγμα πολιτικής. Είναι απαραίτητος όμως ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την εβδομάδα αυτή μια σειρά από μέτρα που δημιουργούν προϋποθέσεις τόνωσης των οικονομιών.

 

Πηγή: http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=61156

 

 

Κοινωνική Δικτύωση

Όλα τα
Facebook του δικτύου

fb trnsp

Ενδιαφέροντα Blogs

Όλα τα
Blogs του δικτύου

blog trnsp

Hellas2Day

hellasday2

ILoveAthens

i love athens

Βασίλης Τακτικός

Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 73 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επιισκέπτες

web counter